kent er iemand de statistieken?

 • Hey,

  voel me vandaag zo schuldig dat ik gewacht heb tot mijn 34ste, maar ja ik wou gewoon het optimale klimaat creƫren voor ik een nieuw leventje op de wereld wou brengen, is dat dan zo verkeerd?
  ponder.gif
  Iemand vertelde me daarstraks over hoe op uw 34ste de vruchtbaarheidskans gedaald is en werd er helemaal depri van gewoon cry.gif
  Klopt dit of hoe zijn de statistieken ?
 • goh sorry meiden, ik bevind me vandaag in een razendsnelle emotionele rollercoaster... nervous.gif
 • Elfje,

  Het klopt wat die iemand zegt. Het wil alleen niet zeggen dat het je niet gaat lukken een gezond kindje te krijgen, maar wel dat je nu haast moet maken.

  De vruchtbaarheid is een stuk minder dan van een jonger iemand, en neemt vanaf nu sterk af met het jaar. Dat wil zeggen dat je minder kan hebt per maand om zwanger te raken dan een jonger iemand, buiten dat heb je meer kans op complicaties bij de zwangerschap en bevalling en je hebt een verhoogde kans op een kindje met een afwijking (in vergelijking met een jongere moeder).
  Ook is de kans op een miskraam een flink stuk groter dan de kans die een jonger iemand daarop heeft.
  _______
  De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd. Voor vrouwen beneden de vijfendertig jaar is de kans dat een zwangerschap in een miskraam eindigt, ongeveer 1 op 10. Tussen de vijfendertig en veertig jaar eindigt 1 op de 5 tot 6 zwangerschappen in een miskraam, en tussen de veertig en vijfenveertig jaar 1 op 3.
  ______________

  Ik zie overal de grens van 35 genoemd dat het allemaal sterk afneemt en de risico's toenemen, dat is natuurlijk geen grens die op de dag van je verjaardag komt, maar is een periode. Voor iedere vrouw is het ook anders, de een is nog vrij vruchtbaar als ze 43 is, de ander is praktisch onvruchtbaar als ze 36. Ik las laatst in een wetenschappelijk tijdschrift dat vanaf 10 jaar voor de overgang op een natuurlijke manier zwanger worden bijna niet meer kan.

  Nogmaals, er zijn velen je voor geweest die gewoon zonder problemen zwanger worden en een gezond kind op de wereld zetten en die ook een probleemloze zwangerschap hebben gehad die ouder zijn dan jij.
  En een jongere vrouw heeft net zo goed kans op gedoe.
  Maar de kans dat dingen moeilijker gaan of anders gaan dan je zou willen is groter nu je iets ouder bent.

  Je bent zeer waarschijnlijk nog lang niet te laat, maar ik zou er wel nu voor gaan als kinderen krijgen je wens is.
  Ze adviseren vaak ook niet te lang te wachten met alles na te laten kijken als het niet zo snel lukt om zwanger te worden vanaf een leeftijd van 34 jaar. Omdat het medische circuit ook vaak lang duurt, en hoe langer je wacht hoe moeizamer het wordt.
  Dus ik zou zeggen: probeer het, kijk het een paar maanden aan, en lukt het niet, laat alles meteen onderzoeken.

  Laat de statistieken je niet afschrikken, maar doe er wel je voordeel mee, door nu haast te maken

  thumbup.gif

  Succes!

  (Heb je trouwens een partner? das ook wel handig.. donor zoeken kan natuurlijk ook wink.gif )
 • Hey Tamaya,

  ik heb een partner maar die is helaas erg koppig en wil geen sex wanneer ie t gevoel heeft da het moet shocked.gif
  bovendien is hij voortdurend overwerkt en oververmoeid.. sinister.gif
 • Elfje, en anderen

  Jullie zijn altijd welkom op het topic 35+ en nog graag nog een derde, bij (nog) een kindje?

  Allemaal dertigers die (nog) een kinderwens hebben en er voor gaan.
 • hej elfje,
  ik heb ook zo'n wederhelft. Ik heb hem alleen verleidt als ik echt in de vruchtbare periode zat. Telkens maar 1 keer, want vaker wil ie echt niet (niet om de dag zeg maar) En het resultaat staat op mijn banner. Maar ik snap dat heel frustrerend is, tenminste dat vond ik.
 • @elfje, Wij kregen onze oudste zoon als ik 36 was, we hebben 3 gezonde kinderen met elk ongeveer 1.5 jaar tussen. Hebben we er speciaal mee gewacht ? nee, niet echt. Het voelde gewoon op dat moment voor beiden goed. voordien kwam de vraag wel of geen kinderen niet eerder bij me op en nadien heb ik er geen spijt van. Zijn we er klaar mee ? Niet speciaal. Ik voor mezelf heb het gevoel dat het gezin nog niet compleet is, maar we zijn er niet mee bezig. Is er ons nog eentje gegund, graag, indien niet, ik heb drie gezonde en levendige kinderen en geniet er met volle teugen van. heb ik me al 1 seconde schuldig gevoeld omdat ik geen mama was van 24 ? zeker en vast niet. Op mijn 24 ste had het in ons geval zelfs zeer onverstandig geweest om aan kinderen te beginnen vanwege twee zeer drukke en hectische levens en nog te veel onvervulde "driften". Nu hebben we eerst "de rush" uit ons leven gehaald om ons leven te laten vullen met de rush van de kinderen. We hebben een eigen huis, een spaarboekJE, hebben gedaan wat we wilden doen, qwa reizen en avonturen en kunnen nu in alle "rust" van onze kinderen genieten (voor zover 3 kleuters rust in huis brengen natuurlijk, wink.gif ) en tegen de tijd dat de kinderen uit huis zijn vervullen we onze andere dromen waar we nu nog veel te jong voor zijn smile.gif

  statistieken zijn in mijn ogen lijstjes opgesteld door mensen die met hun tijd geen blijf weten. elke statistiek geeft uiteindelijk toch maar de interpretatie van de opsteller weer en geeft noch zekerheid, nog onzekerheid voor wat betreft je eigen ervaring. Volgens de statistiek zou ik lang over mijn vruchtbare piek heen geweest zijn, ik mocht nog maar denken aan zwanger worden en ik was het. Iemand die ik ken is 24 en droomt al een paar jaar van een kindje ... het blijft voorlopig bij dromen ... tot zover dus de statistiek. Ik wil hier niet mee zeggen dat de risico's niet hoger of lager liggen als de leeftijd verhoogd maar een zekerheid is het zeker niet. Er zijn evengoed twintigers die de ene miskraam na de andere krijgen en er zijn tig twintigers met een gehandicapt kind ook (ik ken er eigenlijk meer in "jonge ouder" gezinnen, dan in "oude ouder" gezinnen). een vriendin van me is IVF specialiste en ook zij ziet bijna evenveel jonge koppels met een onvervulde kinderwens als oudere koppels en de sucessen liggen ook bijna gelijk (zij het misschien met iets minder pogingen voor een succes bij de jongere koppels)

  Niet wanhopen meid, ieders biologische klok loopt trouwens ook verschillend. iemand die laat is beginnen menstrueren, is ook langer vruchtbaar, want er zijn minder eitjes verspild op te jonge leeftijd (ikzelf was bijna 17), jouw en je partners levenstijl hangt er ook heel nauw mee samen (wel of niet roken, wel of niet drinken, gezond eten, wel of niet bewegen, veel of bijna geen stress, kunnen ontspannen of steeds rondlopen als een stresskonijn, gezonde lucht en grond in de omgeving, en ga zo maar door) en niet te vergeten je genetische samenstelling en afkomst ...

  ook hier zie je dat een statistiek uiteindelijk maar een lijstje met mogelijkheden en "als-dan's" is.

  het leven is geen statistiek
  het leven is geen lijst
  het leven is zeer artistiek
  heeft heel wat rondgereisd

  het leven wordt niet uitgevonden
  het wordt ook niet gegeven
  met geen statistiek is te doorgronden
  hoe dat 't nu zit met 't leven

  geen een die 't zal bepalen
  in 't jonge of het oude uur
  't is bijna niet te achterhalen
  hoe dat ze werkt, moeder natuur

  maar een ding en daar geloof ik in
  ik ben er vast van overtuigd
  en dit dat is mijn afsluitzin
  moeder natuur doet steeds haar eigen zin.
Reageer

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld