Opvang?

 • Opvang?

  Hoi iedereen

  Wijzelf zijn na een lang traject eindelijk 'ouders' geworden. In 2017 werd ik mama van mijn eerste dochter en in 2018 van mijn 2de en laatste dochtertje. Ik ben er nu 40+

  Zelf werk ik momenteel deeltijds en gaan beide kinderen 3 dagen naar de opvang. Op maandagnamiddag ben ik thuis maar doe dan mijn ganse huishouden (poetswerk, strijk...)
  Momenteel neem ik zorgkrediet op (een soort van tijdskrediet van vroeger).
  Ik werk al terug sedert januari en ben dus op woensdag en vrijdag thuis met de kindjes...wat best pittige dagen zijn zoals mama's wel kunnen weten.

  Ik ben heel blij met mijn kinderen, hou enorm veel van ze en ben ook blij dat ik thuis kan zijn om ze te leren kennen. Wat kunnen ze, hoe evolueren ze, wat doen ze graag...
  Vooral nu ons oudste in september naar school gaat zie ik hoe sterk ze op korte termijn veranderen.

  Zelf ben ik mijn mama kwijt toen ik 6 jaar was en ben ik tussen mijn 6de en 12de vooral opgevangen geweest door familie. Mijn papa ging toen werken in Frankrijk en was enkel op woensdag en in het weekend thuis.
  Zelf vond ik dit heel vervelend als kind, ook omdat je steeds bij iemand anders terechtkomt en je ook snel leert je plan te trekken...beetje te snel volgens mij, maar bon ik ben er toch nog redelijk goed uitgekomen (denk ik)

  Mijn echtgenoot werkt full time en ik merk dat hij veel van het 'geregel en de zorgen'overlaat aan mij. Hij is geen fan van de baby periode zegt hij zelf (pampers verversen, wenen...) en heeft op dat vlak minder geduld dan ik. Ik kan gemakkelijker om met mijn eigenwijze peuter en heb meer geduld en probeer hen zoveel mogelijk met positieve middelen tot ander gedrag om te buigen. Mijn man daarentegen is 'korter', zegt veel meer 'neen, mag niet... maar geeft geen alternatieven, maar soit ieder doet zijn best.

  Binnenkort start dus mijn oudste met school en overweeg ik soms om terug 4/5de te gaan werken maar dan bots ik op tegen bepaalde zaken.
  Vb wie gaat dan de kinderen halen van school? Ik werk bvb tot 17u-17u30 dus kan ik niet tegen het einde van de schooldag aan de poort staan. (Wat ik zelf wel leuk zou vinden en denk mijn dochter ook)
  Dat betekent dan dat mijn dochter steeds naar de naschoolse en voorschoolse opvang zou moeten gaan.
  Op woensdag niet, want dan ben ik thuis.
  Wat met al die vakantieperiodes? Terug buitenschoolse opvang? Want dan werken wij ook terug met 2 en kan ook mijn man niet tegen 16u aan de poort staan.
  Komt er voor mij dan uiteindelijk op neer dat meer 'vreemden' zorgen voor mijn kind dat onszelf...mijn mening hé (ik spreek enkel voor mijn situatie)

  Veel van onze vrienden doen daarvoor een beroep op hun ouders. Die brengen of halen de kindjes van school. Tijdens de vakantie kunnen ze daar ook terecht...
  Bij ons is dit niet het geval. Onze pa en schoonma zijn al serieuze senioren (75+ en 86+)en wonen niet in de buurt.
  Nu zorgt onze schoonma uitzonderlijk eens voor 1 van de kindjes en merken we ook wel dat ze het moeilijk heeft (ook al zegt ze van niet) Kindjes opheffen en verversen...er achter lopen (vooral de oudste dan)

  Ik vind het een moeilijke puzzel.
  Ik twijfel enorm en denk dan over mezelf dat ik een slechte moeder zou zijn mocht ik meer uren gaan werken. Dat ik ook aan mezelf denk en niet aan hen.
  Financieel hoef ik het niet te doen. Ik wil het enkel doen omdat ik zelf denk dat deeltijds te weinig is en zeker als de oudste naar school gaat had ik meer uren willen doen...maar ik kan enkel overstappen naar een 4/5de met dat zorgkrediet. Een andere oplossing zou zijn om mijn rooster vast te wijzigen, maar dat zou niet zo verstandig zijn...uitkering kwijt en geen kans meer om naar je oude rooster terug te gaan.

  Als ik dit bespreek met mijn man ziet hij daar zelf niet veel graten in...staat niet stil bij het feit dat ze dan steeds na school nog opvang nodig hebben. Zelf neemt hij weinig tot geen verlof op ifv de kinderen. Enkel als het nodig is of als de opvang uitzonderlijk zijn deuren sluit en ik op die dagen net werk (of hij vraagt het toch aan zijn moeder)

  Hoe doen jullie het? Wie past er op de kinderen na school, tijdens ziekte, tijdens vakantieperiodes...?
  Wat ,mochten jullie bvb geen ouders hebben om te helpen? Wat zouden jullie dan moeten doen?

  IK ben es benieuwd hoe anderen dit doen.
  Meningen geven mag ook natuurlijk, ik sta open voor feedback
 • Je werkt nu echt halftijds? Kan je niet je halftijdse uurrooster aanpassen en 4 kortere dagen werken (dus ook op vrijdag) ipv 2,5 dagen thuis en 2,5 dagen werken? Dus als je nu 20 uren werkt, dan zou je bv. 4 dagen van 5 uren kunnen doen, waardoor je je kind kan afzetten en ophalen op school. Maar dat moet mogelijk zijn voor je werk natuurlijk.
  Zo heb ik het gedaan. Ik werkte 3/5e, maar wel op 4 dagen zodat ik toch elke dag om 16 uur gedaan had en op een redelijk uur aan de schoolpoort kon staan. Niet wanneer de bel ging, maar tegen 16.30u was ik wel op school, waardoor ze niet lang in de opvang moesten blijven.
 • Hoi
  Heb ik ook al bedacht die piste, maar wij werken met een inlogsysteem. Je moet 'badgen' en wij kunnen bvb maar binnen vanaf 8u en pas buiten vanaf 16u30 (ten vroegste). Ik werk met glijdende uren (waardoor je wel tegen 9u kunt starten, maar dan moet je wel langer werken 's avonds natuurlijk om aan je uren te geraken)
  Is wel een goed idee.
  Meer uren werken volgens het systeem van zorgkrediet kan ook niet. Ofwel werk je full time en neem je 1/5 of 1/2 zorgkrediet op.
  Zelf had ik ook graag 3/4de gewerkt, maar dan moet ik inderdaad mijn rooster definitief wijzigen. Geen uitkering meer en ook geen kans meer om 'later' meer uren te werken...
 • Ik zou niet te veel veranderen eigenlijk.
  Ma en di in de opvang, dit zijn doorgaans de dagen, dat startende kindjes nog het friste zijn.
  Woe, do en vrij ophalen.
  Dus dan zou je (als dat kan), gewoon uw vrije maandag namiddag moeten verleggen naar donderdag namiddag.
  Dat is toch een heel mooi rooster zo.
  2 dagen opvang (die dagen kan je mss starten om 08u) en 3 dagen mama op tijd aan de poort.

 • Ik volg neuzeke hierin, ik zou ook niet veel veranderen.
  Hier gaat de dochter, maandag, dinsdag en donderdag naar de naschoolse opvang. De woensdagmiddag gaat ze daar ook naartoe maar eigenlijk enkel om te eten. (school is gedaan om 11u45, ik werk tot 12u15, dus tegen dat ze gegeten heeft ben ik daar om haar op te halen). De vrijdagmiddag ben ik thuis en haal ik haar dus op aan de schoolpoort.
  Ik heb wel het geluk dicht bij huis en school te werken. Wat betekend dat ze nooit naar de voorschoolse opvang moet. We vertrekken thuis rond 8u, zij is op tijd op school en ik ben op tijd op mijn werk.

  Ik vind jouw situatie dus al vrij ideaal, ik denk dat er weinig mama's zijn die echt elke dag aan de schoolpoort kunnen staan.. We horen wel in de opvang dat de meeste kindjes, 1 of 2 dagen niet gaan, dat dan wel de papa of mama optijd op school geraakt.
  In de vakantieperiode's gaat ze voornamelijk naar de opvang. Onze ouders werken zelf nog allemaal.Juist tijdens de zomervakantie gaat ze 1 weekje naar de grootouders. Dus elk een halve week. Neem ik 3 weken verlof, mijn man 2 weken. De rest is buitenschoolse opvang.
  Mijn man neemt dan meestal nog een week tussen kerst en nieuwjaar, dan moet ik meestal wel werken.
  Dus vakantieperiodes is altijd beetje puzzelen, kijken wanneer we samen verlof kunnen nemen, en wanneer we eens gesplitst verlof nemen. Het enige waar we hier vast aanhouden is: 2 weken samen thuis in de zomervakantie. Om dat zeker al gezin te hebben.
  Voor de rest worden er soms snipperdagen genomen in de ander zijn verlof week om toch een extra dagje samen thuis te zijn. Hier wel het geluk dat mijn man meer verlof heeft dat de vaste 20 dagen... Zelf durf ik weleens onbetaald verlof te nemen. Niet zo voordelig, maar ik vind het te belangrijk om te genieten van mijn dochter nu ze nog zo klein is.
 • ik ben ook nog van het idee dat ik mijn kinderen zo min mogelijk in voor en naschoolse opvang wil stoppen.
  in mijn huidige job die te ver is van huis gaat dat toch geregeld moeten en bij die gedachte krijg ik het koud. Er is niets mis mee natuurlijk en misschien als het toch zo loopt dat het wel lukt.
  maar soms onderweg naar mijn job zie ik kindjes om 7u ochtend met fluo jasje lopen met hun mama of papa om naar de opvang te gaan en dan breekt mijn hart toch sad.gif Misschien ben ik te soft en kunnen die kindjes er wel tegen.
  Ik werk nu nog 4/5de maar overweeg om met het tweede op komst dichterbij huis een halftijdse job te zoeken om daarbij nog iets voor mezelf uit de grond te stampen zodat ik van thuis uit kan werken en er dus kan zijn ochtend en avond. Maar ik besef ook dat thuiswerken niet altijd ideaal is en je dan ook niet met de kids altijd kan bezig zijn (wat dan ook weer niet moet ... ) Echt een moeilijke zoektocht dus ik begrijp de dilemma's !
 • Asil ik ben ook te soft daarvoor 😉.
  1 dag in de week worden onze grote later opgehaald (zijzelf vinden dat trouwens geweldig ondertussen),dan ben ik pas om 17u20 aan school.
  Als ik die hele kleintjes daar met knal rode ween oogjes zie staan of zie zitten knikkebollen dan denk ik ook wel eens "ocharme". Hoogst wss lopen er ook die zich rot amuseren maar dat zie ik minder.
  Bij de oudste heb ik in hun kleutertijd nooit gebruik gemaakt van voor of naschoolse of buitenschoolse opvang.
  Ik hoop dit voor de jongste ook terug te kunnen doen.
  Maar dat wil ook zeggen dat ik deze job nog een 4 tal jaar moet doen en dat is dan weer moeilijk.
  Maar langs de andere kant. Ik doe deze job nu al zolang, wat zijn die paar jaar nog e 🤣😂 en zo werk ik er wss binnen 10 jaar nog 😂
 • Onze kinderen vonden de opvang wel ok, maar ze waren toch dolgelukkig toen ze eindelijk oud genoeg waren om alleen naar huis te gaan en dus niet meer in de opvang moesten blijven. Er viel echt een last van hun schouders omdat ze meer tijd rustig thuis konden doorbrengen. Nochtans moesten ze niet lang in de opvang blijven, maar tot 16u30 à 16u45.
  Ze hadden zelf altijd medelijden met medeleerlingen die dagelijks langer in de opvang zaten, sommigen zelfs elke dag tot 18u, of van 's morgens vroeg.
 • ik begrijp dat mensen soms echt geen keuze hebben en dat opvang de enige oplossing is (geen grootouders in de buurt of iemand anders waar je kan op rekenen) maar ik zou het niet kunnen en ook niet willen. Als je bepaalde jobs doet of met vroeges en lates staat heb je een goei opvangnetwerk nodig (indien mogelijk thuis) dat de kindjes in hun vertrouwde omgeving tot meer kunnen vertoeven. (is mijn mening).
  Ik vind het echt heel moeilijk want als mama (of papa) moet je ook zien dat je nog zelf voldoening haalt uit je daginvulling. Alleen leven voor een huishouden en kindjes zou me ook zuur opbreken. Dus het is echt zoeken naar iets dat werkt voor kindjes, mezelf en uiteraard ook de hubbie...
 • Natuurlijk, ik begrijp dat ook. Wij hadden totaal geen opvangnet, zowel voor afhalen van school als voor ziekte niet, dus ik ben deeltijds gaan werken zodat ik de kinderen op een redelijk tijdstip (16u30 à 16u45) van school kon gaan halen. Maar dat moet mogelijk zijn in je job natuurlijk. Niet voor iedereen gaat dat.
 • Tuurlijk lukt dat niet voor iedereen.

  Maar ook niet iedereen wil het
  Niet iedereen wil een andere job zoeken, niet iedereen wil eventjes een job doen met goede uren maar niet echt een job is die ze top vinden.
 • Gelukkig is niet elke deeltijdse job een flutjob wink.gif Ik vind het een beetje raar dat iedereen dat altijd denkt.
  Ik heb een leuke job, met veel verantwoordelijkheid én goede uren smile.gif
 • Ik zeg ook niet dat mijn job een flut job is e.
  Zeker niet.
  Maar het is wel door de uren en voordelen en flexibiliteit dat ik hem blijf doen.
  Dat weet iedereen rondom mij.
  Maar ik ben dan ook wel van de 1ne sector naar een totaal andere gegaan.
  Mss was dat bij u niet nodig en zou je dat niet doen?
  Ik weet het niet e.
  Spreek voor mijzelf en wat ik zie in de omgeving 😉. Aangepast door Neuzeke op 12/06/2019 11:52
 • Ik ben gewoon in dezelfde functie gebleven, maar ben minder uren gaan werken. Een heel andere situatie dus.
  En ik verdien dan ook nog altijd meer dan veel voltijdse medewerkers, dus dat is ook wel mooi meegenomen.
 • "Ik vind het een moeilijke puzzel.
  Ik twijfel enorm en denk dan over mezelf dat ik een slechte moeder zou zijn mocht ik meer uren gaan werken. Dat ik ook aan mezelf denk en niet aan hen. "

  Topicstarter schrijft de tekst hierboven, maar vermeldt ook dat de papa voltijds werkt. Is hij hierdoor een slechte papa? Denkt hij enkel aan zichzelf en niet aan de kinderen?

  Jullie zijn met twee, dus tegen dat de oudste naar school gaat, zullen jullie samen een oplossing moeten vinden. Ook de papa kan minder gaan werken en eens een dag de kinderen gaan ophalen.
Reageer

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld