Besnijdenis

 • help ik heb een probleem... ik ben in verwachting van een jongen en was altijd voor besnijdenis. (althans leek me beter) nu er zich echt een mannetje vormt in mn buik zie ik er steeds minder het nut van in. ik heb zoiets van: waarom besnijden? het piemeltje wordt ten alle tijden zo gevormd zoals ie eruit komt : dus door God geschapen. Wie zijn wij dan om dat te vervormen? Dat er wordt geroepen dat het hygienischer is kan ik ook niet bij. het ligt eraan hoe goed je het schoonmaakt natuurlijk. En uiteraard zijn er weleens problemen bij sommigen en is het niet anders, maar de natuur heeft de penis toch zo gevormd? Het staat ook niet in de Koran vermeld dat jongens besneden dienen te worden. Het is alleeen bekend dat de Profeet besneden was.. wellicht om medische redenen? Waarom moet mijn toekomstige zoon dat dan ook dat ondergaan, voordat er zich ook maar 1 probleempje heeft voorgedaan.
  Mjin man wil zn zoon wel laten besnijden, maar ik walg steeds meer van het idee alleen al.
  Wat te doen wat te doen.... HELP
 • iemand ervaring?
 • haai Maryam

  Ik heb een zoontje van 6 maanden.. Mijn vriend wil hem ook laten besnijden dit omdat hij zelf ook besneden is en dat dit traditie is in zijn familie.. (???) De ene kant denk ik van ja mijn vriend is er zelf heel erg positief over en voor de crouw is het ook wel ok.. de andere kant denk ik van niet.. zo ook om de zelfde redenen die jij benoemt. Hier dus ook een dilemma..
  Ze zeggen in de 1e 3 maanden is het het minst gevoelig voor je baby.. maar omdat wij er nog steeds niet uit zijn tikt de tijd.. hoe ouder hoe meer last ze ervan hebben..

  Ik kan je ook niet vertellen wat je moet doen.. dit besluit moet je echt zelf maken..
  maar je bent niet de enige mischien dat dat ook al scheelt..

  groetjes jessica
 • Maryam,

  ik denk er ook dikwijls over ... het zou absoluut niets religieus zijn of traditioneel bij ons, maar mijn ventje heeft dit op zijn 24 moeten laten doen omdat hij er echt last van had. Het velletje scheurde steeds in en het deed dus telkens heel veel pijn als wel wilde vrijen.

  Achteraf gezien vind ik het persoonlijk leuker, en properder en daardoor dacht ik 'waarom niet'. Temeer omdat op latere leeftijd dit een pijnlijke bedoeling is en bij een beebje geneest het veel sneller ...

  Langst de andere kant, misschien wilt mijn zoontje dit helemaal niet en dan zit hij daar met zijn besneden dingetje ...

  Moeilijke keuze dus ... die waar je jezelf het beste bij voelt lijkt me ...

  Succes,

  Anntje
 • hallo,

  ik herken je dilemma. zelf heb ik ook een zoontje van 15 maanden en mijn vriend is moslim. ik zelf kan het niet over mijn hart krijgen om mijn zoontje te laten besnijden, mijn vriend wil het wel (vanwege het geloof, hygiene en ook de verwachting van de gemeenschap). maar onder ons gezegd, mijn vriend is helemaal niet gelovig. waarom dan wel kiezen voor een besnijdenis. Ik ben van mening dat ieder mens baas is over eigen lijf en zelf moet kunnen beslissen. Dus zo wil ik dit ook voor mijn kind en ik ben totaal niet gevoelig voor wat anderen vinden of verwachten.
  als je toch besluit om het te laten doen, zou ik inderdaad niet al te lang wachten. Het neefje van mijn vriend was 7 toen hij besneden was, en die heeft echt afgezien (hij wenste zelfs dat hij een meisje was geweest).

  veel succes hiermee.
 • Alledrie mijn zonen zijn besneden omdat we joods zijn.Bij ons gebeurt dat op de 8ste dag na de geboorte. Het is wel zo dat, hoe jonger je het laat doen hoe minder last je zoontje er van zal hebben.Bij mijn kinderen zag je er na een weekje niets meer van.Ze hadden alleen de 1e dag een beetje last.
 • Hoi,

  Ik ben echt een leek op gebied van besnijdenissen, maar ik zou als volgt redeneren:

  Als het om medische redenen nodig is, dan wijst de tijd dat wel uit, en dan kan de ingreep op zo'n moment altijd nog worden uitgevoerd.
  Je kind kan er misschien later ook bewuster zelf voor kiezen of het wil besneden worden.

  Mijn man en ik zijn Vlaams en komen uit oervlaamse katholieke huishoudens, dus bij ons zijn er geen religieuze connotaties met besnijdenis. Mijn moeder is huisarts, en zij ziet er het 'nut' enkel van in als het velletje idd te klein blijkt (waardoor ontstekingen kunnen ontstaan of het pijn kan gaan doen). Als dit niet zo is, is er geen enkele objectieve reden (ook niet hygi?ne of zo) in te roepen om over te gaan tot besnijdenis.

  Ik denk dat we zijn zoals we zijn met een bepaalde reden. Elk lichamelijk kenmerk zal wel zijn eigen nut hebben. Als het biologisch gezien beter zou zijn dat alle mannen besneden waren, dan zou de natuur er wel iets op vinden zodat ze allemaal al ahw 'besneden' geboren zouden worden, niet?

  Veel succes bij het maken van de keuze!

  Snuffie
 • Misschien ene dmme vraag maar hoe gaat dat in z'n werk?
  Ik bedoel, wie voert de besnijdenis uit?
  En waar laat je dat doen?

  Mijn vriend kwam zelf af met het idee om (moest het een zoontje zijn) het te laten besnijden.
  Niet omdat we gelovig zijn maar wel omdat het ons "properder" lijkt.
 • ik vrees dat ik hier eentje heb die besneden moet worden en eerlijk gezegd ik vind dat idee verschrikkelijk
 • Indien onze zoon wel besneden gaat worden, gebeurt dat zowiezo in het ziekenhuis!!!! Het wordt niet vergoed door de verzekering omdat het niet op medische gronden gebeurt en dat kost ongeveer 800euro. Er zijn "thuissnijders" die het voor de helft minder doen, maar die laat ik echt niet aan mn zoon komen!!!!
 • Dag mama's,

  Het verhaal van wel of niet besnijden blijft een moeilijk onderwerp, dus ik geef hier alleen weet wat er bij ons is gebeurd... niemand hoeft daarom uiteraard in onze voetsporen te volgen content.gif

  Mijn man is besneden en vind het persoonlijk veel leuker. Ook ik moet zeggen dat ik het eigenlijk wel properder vindt
  Toen we dus in verwachting waren van een jongen, wilden we hem meteen na de geboorte laten besnijden.

  Maar, net als Maryam, vond ik het steeds zieliger en zieliger en toen ik mijn zoontje in mijn armen nam heb ik radicaal beslist dat er niemand een stukje van mijn kindje afknipte! Ik weet dat onmiddellijk na de geboorte (dus nog terwijl je in het moederhuis ligt) dit kan laten doen en je kindje er duidelijk maar zoveel last van heeft als bvb de hielprik.

  Enkele maanden later volgde ontsteking op ontsteking en werd het dus toch nog een noodzaak... Wij hebben Dr Sorber, een kinderuroloog uit het Middelheim kinderziekenhuis ingeschakeld. Een fantastische man en arts.

  Die gaf ons 2 opties, halve besnijdenis, of volledige. Wij hebben dan toch meteen voor volledige gekozen. Bij een halve 'lijkt' het me toch zo'n beetje fout... net alsof er dan iets mis is, terwijl een volledige duidelijk wijst op besnijdenis en bovendien gemakkelijker en properder kan genezen.

  De operatie zelf heeft nog geen 30 minuten geduurd bij ons 6 maanden oude ventje. Hij was enkel zwaar over zijn toeren door schrik van de narcose en bij zijn eerste 2 plaspampers. Nadien heeft hij er nooit meer last van gehad en ondertussen ziet het er heel mooi genezen uit.
  Het was trouwens dagkliniek, om 5u 's avonds waren we alweer thuis en hij sliep in zijn eigenste bedje.

  Misschien had ik het dan toch maar liever meteen bij de geboorte laten doen, dan had hij minder afgezien... bovendien ziet het er heel goed uit en mijn zoontje is apetrots op zijn 'piemo' content.gif

  Ik geloof niet dat het hele gedoe zoveel centjes heeft gekost als hier ergens werd aangehaald, maar ga er wel degelijk mee naar een specialist. In Belgie is dat (denk ik) trouwens verplicht.

  Groetjes
  Lin
 • tja ik heb ook een zoon met gemakkelijk ontsteking erop en toen dokter van wacht het eens nakeek zei ze dat mss besnijdenis nodig zou zijn. Er was ook een andere manier maar dat zou naar het schijnt zijn dat ze eens hevig de huid naar achter trekken...

  geef mij dan maar even een korte dagingreep dan zo een pijnlijke situatie
 • Hallo,

  Ik ben ook getrouwd met een moslim en we hebben een zoontje van 2j, die nu twee weken geleden besneden geweest is! En ik heb er persoonlijk geen probleem mee gehad, mijn zoontje is moslim, wordt ook zo opgevoed en ik vond het niet meer dan normaal dat die besnijdenis ook zou gebeuren.
  Wij hebben het in een ziekenhuis laten doen door een chirurg die erg gekend is in Belgie om dit te doen (ook moslim zeer belangrijk) en het is heel mooi gedaan en zonder enig probleem. Misschien denk ik er anders over dan anderen daar ik ook moslim ben (bekeerd) maar ik vond niet dat het mij was om te zeggen dat het niet kon, en ze hebben er echt totaal geen last van hoor.

  Bij ons wordt het wel niet gedaan onder de 1j daar het kind onder totale narcose moet en dat dat toch een risico is als ze heel klein zijn.

  Nou ik hoop dat je er snel uitkomt en voor de godsdienst van je kindje zou ik het echt wel doen hoor wink.gif
 • besnijdenis wel of niet doen?

  Ik ben ook zwanger en mijn vriend is moslim. Ik weet dat hij de besnijdenis wel graag zou willen als wij een zoon krijgen, maar ik moet daar eerst goed over nadenken! Waarom is het nodig?
  Het staat in de Koran, NEE
  Het is schoner, NEE (was je gewoon goed, dan is er niets aan de hand)
  De profeet deed het, dus moeten alle mannen het doen, Nee (de Koran zou dat dan moeten voorschrijven)
  Wat is dan de reden. Ik wil graag met mijn vriend meedenken en hem volgen, begrijpen, maar hij kan mij niet goed overtuigen...Wie wel! Als dat niet lukt zal ik mijn vriend gaan overtuigen om het niet te doen...Nederlandse vrouwen zijn namelijk niet verplicht zich volledig aan te passen aan hun moslim man! Vaak zie ik dat er volledige aanpassing ontstaat aan de man, maar intergratie lijkt mij beter, gebruik elkaars positieve denkbeelden, leefpatronen en tradities.
 • Mijn zoontjes zijn allebei besneden,en dat was bij alle 2 om medische redenen.Kobe heeft nu wel door dat zijn piemeltje anders is dan dat van andere jongetjes,maar heeft hier nog nooit een probleem van gemaakt.Tibo beseft dat nog niet.Kobe is besneden op 3 jaar,Tibo op 17 maanden.

  Groetjes

  Carolien
 • zoontje besneden op 3 maanden, onder volledige narcose ..;zelfs niet gehuild bij eerste plaspamper , heel snel en mooi genezen . natuurlijk door uroloog in het ziekenhuis. nu hoogzwanger van tweede en we zullen hetzelfde doen . op het moment zelf was ik wel wat bang, maar ook de papa en mijn broers (gewoon gezin hoor) zijn besneden en omwille van de hygiene gaan wij er ook voor.
  maar iedereen met dit voor zichzelf beslissen. bij ons was het trouwnes betaald door de hospitalisatieverzekering van het werk . en het was echt geen 800 euro , nochtand ben ik samen met de baby een nacht in het ziekenhuis verbleven omdat hij nog zo klein was.
  succes met je beslissing, maar dit is zo persoonlijk ...dat het moeilijk isom raad te geven he ...ps uroloog vertelde me dat ze het in het ziekenhuis niet doen "onmiddellijk" na de geboorte
 • hai,

  Mijn broer werd besneden op 5-jarige leeftijd.
  Omdat het moet volgens de Islam (marokaanse & Algerijnse Godsdienst).

  Mijn vader komt zelf vanuit Algerije!

  Hoe het van z'n werk gaat bij kleine kindjes:

  1) Ze geven je kleintje grenadine met een verdovend middel;
  2) Als je kleintje onder narcose is halen ze er een stukje van de voorhuid vanaf, omdat dat veel hygiƫnischer is. (-> zeggen ze toch e)
  3) Dat is het eigenlijk, maar mijn broer kreeg ook nog een mooi cadeau mee naar huis, of het nu nog zo is weet ik niet.

  Groetjes

  mimi1701 wave.gif
 • Hoi,

  Mijn zoontje heb ik laten besnijden toen hij rond 2 maanden oud was. Het is iets wat uit onze cultuur komt en wordt als normaal gezien, bij ons doen ze het eerder uit hygiene dan geloof. Ik ben een christen en mijn vriend is Eritrees orthodox en bij hun besnijden ze ook jongens. Ik vond het geen prettige ervaring om het te zien, bij deze zwangerschap ben ik weer in verwachting van een jongen en zit er ook heel erg tegenop maar ja, om dit reden had ik soms liever een meisje, klinkt stom maar ja. Me zoontje was wel heel snel genezen en had weinig last. Als je je zoontje wil laten besnijden hoe eerder hoe beter, want dan is ook minder kans op complicaties en bovendien geneest het sneller.Aangepast door minnie op 27/01/2008 20:33
 • hallo,

  wij hebben onze beiden zonen laten besnijden omdat wij moslim zijn.
  zinedine is besneden toen hij net 2 was en farouk is besneden toen hij 10 maanden was. ze hebben er beide bijna geen last van gehad. enkel de eerste dag en met de eerste plasjes.
  bij farouk hebben we het eerder moeten laten doen om medische redenen, hij had heel veel last van 'n vernauwd en ontstoken plassertje.
  mijn raad is als je je zoon wilt laten besnijden, hoe vroeger hoe beter. ze zullen er geen last van hebben en ook niets van herinneren.

  veel liefs rachida, zinedine en farouk <3
Reageer

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld