Lunch

  • T, de theorie over de koolhydraten zijn niet 'mijn theorieën', dat zijn theorieën van wetenschappers.
    Dat tekstje komt uit gezondheid.be, ja, maar dit vind je op veel plaatsen terug (ik heb nu niet direct tijd om uitgebreid te gaan zoeken) en ik schrijf er zelf ook al bij dat zelfs dat niet bewezen is dat melk slecht zou zijn.
    De Hoge Gezondheidsraad zegt trouwens ook niet dat zuivel ongezond is. Waar haal je dat?
  • Je komt aandraven dat melk wel ongezond zou kunnen zijn maar bewerkte producten niet om vervolgens een stukje tekst van een niet-wetenschappelijk onderbouwde website te kopiëren, waarop ik zeg dat de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad wel anders klinken.

    Dat is wat ik wil duidelijk maken: als je je baseert op zulke websites, zal je inderdaad veel onzin tegenkomen.
  • Mamaatje zegt dat melkproducten ongezond zijn, ik zeg dat dat niet zo is, dat sommige onderzoeken enkel beweren dat melk ongezond is, maar de andere melkproducten niet. Ik schrijf er zelfs bij dat dat helemaal nog niet zeker is dat melk ongezond zou zijn.
    Wat ik zeg klopt dus helemaal, ongeacht of je iets moet geloven dat op gezondheid.be staat of niet.De hogere gezondheidsraad zegt trouwens ook dat die melkproducten niet ongezond zijn.
    Verder zeg je dat 'mijn theorieën' over koolhydraten dan ook wel niet zullen kloppen, terwijl dat helemaal niet 'mijn theorieën' zijn. En ze kloppen wel, daar zijn ondertussen al genoeg bewijzen voor.
    Je bent dus zelf aan 't zeveren smile.gif
  • T., ik denk dat ano per sé wil gelijk krijgen, en wil horen dat zij heel goed bezig is en de rest er niks van kent. wink.gif
    Mij goed, ieder doet waar hij zich het best bij voelt...
  • Op facebook/youtube circulleerde een filmpje over veganisme met daarin wat meer uitleg over melk. Ik weet nu niet of ik compleet wereldvreemd ben/was (denk het niet wink.gif) maar enkel zwangere koeiien geven melk. Dat wist ik dus eigenlijk niet - hoewel natuurlijk heel logisch. Wij drinken dus de melk bested voor de baby en de enige redden dat we liters en liters in de supermarket vinden is dus omdat ze het kalf onmiddelijk bij de geboorte weghalen bij de moeder (alle als het een meisje is, de jongens die worden gedood want die brengen niet genoeg op) Mijn maag draait er nog van als ik eraan denk, en elke keer ik mijn kinderen een glas melk geef...
    Maar dit ter zijde.

    Vullende salades, het zijn niet zozeer de groende blaadjes die vullen he maar alles wat je erbij doet: hardgekookt ei, advocado, kip, zalm, scampi, rivierkreeftjs, tonijn, steak, mozzarella, halloumi, ...
    En het is ook enkel dagen of een week op je tanden bijten hoor. Eens je dat ritme van minder koolhydraten gewoon bent dan is het geen problem meer maar die switch kan je echt niet maken op 1 dag.
  • Dat is een eerlijk antwoord Stella smile.gif , sommigen doen het hier klinken alsof het zo gemakkelijk is smile.gif

    als ik aan een maaltijdsalade denk dan is het toch vaak: pasta, rijst, aardappelen om te vullen...
    en hoe zit het met dingen als quinoa en bulgur? zijn dat ook slechte koolhydraten?
    en havermout?
  • Hey hey dames, merci voor alle goeie tips!

    Ik vind persoonlijk dat gezond eten een variatie is van verschillende dingen.
    Koolhydraten volledig schappen is onzin in mijn ogen, je hebt ze nodig.

    Mijn dag zag er, qua eten, zo uit:
    - 's morgens ontbijt met muesli en soja melk (ik verdraag geen gewone melk, vandaar de soja)
    - 's middags 3 boterhammen met beleg, als in Choco of surimi salade, of andere klaargemaakte slaatjes uit de winkel (meestal bruin brood maar we zijn op grijs overgestapt omdat onze pruts mee brood eet tussendoor en dan doe je best niet onmiddellijk zwaar bruin brood)
    - 's avonds eten we hier thuis warm, dat varieert van wokken, naar aardappels, naar pasta etc... we hebben de voorbije 2 weken hellofresh gedaan, maar omwille van de kosten wachten we nu een weekje of 2 om het nog eens te doen)

    Eens per week eten we frietjes. Dat doen we al jaren, dat doen mijn ouders zo en zijn ouders ook.
    Niks mis mee wink.gif

    Sinds een week ben ik gestopt met de zware muesli 's morgens. Daar zitten een hoop suikers in die ik niet nodig heb.
    Het is lekker, ja zeker, maar niet echt gezond.
    Nu eet ik gewone standaard flakes met yoghurt (ook niet 100 % gezond, want ik neem de alpro met bosvruchten ipv de natuur ( ik eet die niet graag).

    Ik wil van het saaie middagmaal af. Ik zit er niks mee in om brood te eten, maar niet meer alle dagen.
    Aangezien ik HEEL snel honger krijg, ik heb nogal een snelle vertering, wil ik best wel vullende dingen eten.

    Ik heb hier ongelofelijk veel goeie tips gekregen, die ik dan gewoon maar in actie moet zetten.

    Ik persoonlijk ben ook geen fan van dressings. Of ze nu zelfgemaakt zijn, of ze zijn gekocht. Ik heb mijn groenten liever zo rauw (of gekookt/gebakken).

    Iedereen heeft zijn mening.
    Er zijn zoveel manieren om af te vallen, dieet programma's etc...
    Maar die werken niet allemaal op iedereen. Ik ken iemand die alles geprobeerd heeft, weight watchers, andere dingen... maar die persoon moest echt naar een gespecialiseerde diëtiste gaan om vooruitgang te boeken en verschillende producten gewoon te laten vallen.
    Wat voor de één wel werkt werkt voor de andere misschien niet.

    Ik wil niet echt afvallen, ik ben niet zwaarlijvig.
    Wel bandjes en buikje gekregen na mijn zwangerschap, daar zou ik vanaf willen, maar dat kan enkel en alleen door Sporten en Gezond Eten.
    Vooral door sporten.

    Ik wil gewoon een gezonde levensstijl. Ook voor mijn dochtertje (nu 10,5mnd) als ze wat ouder is. Je moet er al mee beginnen van het moment dat ze mee begint te eten van tafel ( dat is binnenkort al).
    Tegen die tijd wil ik voor mezelf uitgezocht hebben hoe ik het ga aanpakken.

    We hebben weinig tijd hier. Weinig tijd om te koken etc... dus we moeten het hebben van simpele dingen en lekkere dingen.

    Ik ben jullie heel erg dankbaar voor de leuke en lekkere tips.
    Het internet staat vol van tips, maar ik wou het horen van jullie, de moeders die zelf een leven/gezin hebben. Want internet is toch niet alles tongue.gif

    (enne,dit hoeft niet het einde te zijn van dit topic, meer tips zijn natuurlijk altijd welkom bigsmile.gif )
  • Ik vond het schrappen van extra koolhydraten (want nog eens, je eet WEL koolhydraten, want die zitten ook in groenten, fruit, noten,... Op die manier krijg je zeker voldoende koolhydraten binnen) ook onzin, tot ik het deed en zag wat voor effect het had.
    Geloof mij, ik heb veel collega's voor zot verklaard als ik zag dat ze geen brood, pasta en aardappelen meer aten. Maar uiteindelijk toch maar gedaan omdat ik niet afviel, terwijl ik in mijn ogen toch wel gezond at (en ik at dan nog niets van zoetigheden en dronk ook geen frisdrank). En het resultaat was verbluffend. Ik voel mij nu ook veel gezonder en ik heb veel minder een opgeblazen gevoel.
    Dat kleine buikje en die bandjes die achter gebleven zijn na de zwangerschap, die zijn als sneeuw voor de zon verdwenen smile.gif
  • Dat is mijn grootste probleem.
    Ik ben iemand die ongelofelijk veel van zoete dingen houdt.
    Nootjes, chocolade (m&m's dus), snoepjes...

    Als ik dat al zou kunnen minderen, dan ben ik al een grote stap vooruit.

    Amandelen zijn dan wel weer gezond, dus die kan ik toch nog blijven eten. Gewoon niet TE veel tongue.gif

    Aardappelen worden hier niet zo heel veel gegeten. Mijn man heeft ze zo graag niet.
    We eten wel veel rijst en noedels. We wokken graag.
    Ook veel sauzen, spaghetti saus (zelfgemaakte met veel groentjes in wel), pitasaus, ketchup...

    Best wel een hele aanpassing als je gezond wilt gaan leven tongue.gif
  • Volgens mij kan je dat niet "minderen" je moet cold turkey gaan en dat schrappen zeker de eerste weken/maanden. Want suiker geeft zin in meer suiker. Dat is gewoon een vicieuze cirkel.
    En amandelen zijn dan wel weer "gezond" maar zit dus bomvol calorie. Je moet daar dus ook mee oppassen. Ook met andere noten en gedroogd fruit. Het is niet omdat het gezonder is dat je daar massa's van kan eten. Alle sommigen misschien wel maar als je wil afvallen zal je daar toch ook wel voor moeten opletten.

    Het voordeel aan koolhydratten schrappen/minderen en de goede combinaties (a la P.N.) te eten is dat je gewoon minder honger hebt, en vooral niet de hele tijd met die "zin naar iets" zit. Ik heb dat toch heel fel. als ik 's middags 2 btoerhammen met choco eet dan staat een uur later de pot choco met een lepel op mijn bureau. Zelfs na een boeterham met kaas of dergelijke weet ik na een uurtje geen weg met mezelf en is het enige waar ik aan denk eten. En je kan daar wel tegen vechten maar nu heb ik dat dus niet. Die zin naar iets is er gewoon niet. Heb deze middag gebakken courgette en venkel met parmesan gegeten (I know rare combinatie maar ik had dat nog in mijn frigo liggen wink.gif) en ik heb nu zo'n 4 uur later geen honger en ben daar dus ook echt niet mee bezig.
    De 1ste week wel. Ik heb toen ook alle dagen hoofdpijn gehad. Ik stond op en ging slapen me hoofdpijn en denk dat ik in de ene week waarschijnlik meer nurofens heb genomen dan het afgelopen jaar. Maar ik wist dat dit voorbij ging.

  • Stella,
    Enkele jaren geleden zou ik inderdaad gezegd hebben dat je wereldvreemd was... Maar ik ondervond ieder schooljaar opnieuw dat de meeste leerlingen dit echt niet wisten. Mijn grootouders waren boeren, voor mij was het dus evident.

    Ik heb deze ochtend en deze middag met een gerust hart mijn boterhammetjes opgegeten... Ik heb wat rondgekeken op het net, en er zijn ook websites zat, waaronder websites van diëtisten en dergelijke, die de bewering van ano toch wel ontkrachten. Ik heb geen zwembandjes of opgeblazen gevoel.
  • "de bewering van ano"

    Niet alleen mijn bewering, ook die van vele anderen smile.gif
  • Da's waar, er zijn nog mensen met een even rigide eetpatroon. bigsmile.gif
    Maar ik ben niet het type dat meteen in het kanaal springt als iemand erin springt, wel als iemand erin valt...
  • Ik ook niet, zoals ik hierboven uitlegde. Ik heb er toch zeker 2 jaar over gedaan om te springen.
    Maar nu ben ik heel blij dat ik het gedaan heb smile.gif
    En zo rigide is dat eetpatroon nu ook weer niet, aangezien je enkel brood, aardappelen, pasta en witte rijst moet schrappen. Er blijven nog zoveel andere lekkere dingen over! Heel het gezin is het er roerend over eens dat we, sinds ik hiermee begonnen ben, al héél veel lekkere gerechten gevonden hebben. Vroeger zaten we wat vastgeroest in altijd dezelfde dingen eten, maar nu eten we véél afwisselender en leren we smaken kennen die we voordien nog nooit geproefd hadden.
  • vraag eens aan leerlingen hoe een ei bevrucht wordt bij een kip, krijg je ook leuke ideeën:))
    een tof idee vind ik altijd die jam jar salades, maar ik krijg het niet op de wereld:)
  • Hoe doen jullie dat concreet voor op het werk? Ik ben in zwangerschapsverlof momenteel en ben sinds kort ook begonnen met koken à la PN. Dus 's ochtends fruit of havermout of soms eens een eitje met groenten ofzo, 's avonds een gerecht uit één van haar boeken (de meest kindtoegankelijke wel - heb ook oudere kinderen) en momenteel 's middags één van haar snelle lunchgerechten (soepje met garnalen en champignons of met paprika en mozzarella, of een omelet met restjes groenten, of één van haar salades). Momenteel gaat dat allemaal perfect, al hunker ik wel nog naar voornamelijk chocola. Maar als je gaat werken: maken jullie dan 's ochtends telkens zowel ontbijt als lunch voor iedereen? Daar ben je toch wel even mee bezig dan, al snel meer dan een half uur, bv. fruitsla voor 4 personen schillen voor het ontbijt, lunch maken voor de kinderen (dat blijft wel brood, meestal aangevuld met groenten) en dan nog bv. een soep of salade maken voor mij en mijn man - daar moet ik 3 kwartier vroeger voor op staan dan ons vroegere broodritme. En 's avonds al maken: voor een salade verlies je dan toch veel aan voedingsstoffen, niet? Een fruitsla kan je ook niet op voorhand maken, boterhammen smeren doe ik ook nooit de avond vooraf...

    Aja, voor wie twijfelt: ik vind het echt heel leuk om inderdaad zo eens anders te koken. Ik heb nog geen effecten, want ben nog maar een paar dagen bezig, maar het bevalt wel. Voorlopig houden we wel een klassieke brunch, met pistolets, op zondag en op 1 weekenddag ook een 'normaal' avondmaal en een 'normale' lunch. Voornamelijk omdat de kinderen toch af en toe graag macaroni eten, of bolognèse met echte pasta, of ratatouille met rijst én kip, of frietjes van de frituur. Meestal is het zaterdagmiddag een lunch met brood, zondag brunch met brood en zondagavond een 'klassieke' maaltijd. De rest van de week is volledig volgens de principes, behalve dan de schoollunch voor de kinderen.
  • De kinderen eten 's morgens meestal yoghurt met havermout en fruit. De ene keer is dat met appel, andere keer met banaan, peer, aardbei,... al naargelang het seizoen en wat we in huis hebben. Dat is even snel klaar als een boterham smeren. Ik eet hetzelfde, maar dan met lijnzaad omdat ik niet zot ben van havermout (en in lijnzaad zitten minder koolhydraten).
    Voor 's middags neem ik de ingrediënten voor een salade mee naar het werk en ik snijd dat ter plaatse snel of ik maak in het weekend of op woensdagavond soep voor resp. maandag en dinsdag of donderdag en vrijdag. Dan moet ik 's morgens dus enkel een pot soep uit de frigo halen. Ik maak wel altijd goed vullende soepen met veel groenten.
    De kinderen nemen boterhammen mee naar school omdat dat zoals je zegt moeilijk anders te doen is, maar die worden wel aangevuld met verse soep (die wordt elke dag op school gemaakt) en rauwe groentjes (tomaat, komkommer, radijsjes, worteljes,...). Hun lunchpakketten maak ik 's morgens klaar.
    's Avonds eten we receptjes van PN of recepten die ik op internet gevonden heb.
    Frietjes hebben we al maanden niet meer gegeten.
  • Als ik inderdaad voor iedereen zowel ontbijt, middagmaal en avondmaal moet klaar maken en dan zelf ook nog gaan werken dan zou ik het ook niet doen. Ik moet zeggen dat ik ook niet iedereen verplicht om met mij mee te doen. Hier eten de kinderen en man ’s morgens gewoon een boterham met choco ofoz. Ik eet als ze de deur uit zijn en dat is dan meestal fruit, is op 5 minuutjes klaar.
    Kinderen eten warm op school en man die zorgt voor zichzelf en gaat meestal gewoon een broodje halen. Ik kijk wat ik in de frigo heb en probeer daar iets mee te maken. Aangezien de kinderen al warm gegeten hebben is het ‘s avonds meestal iets snel voor hen. Soep, wat pasta met groentjes of gewoon een boterham. De enige dagen dat ik een “kindvriendelijk” menu moet maken is eigenlijk woensdag, zaterdag en zondag. En dan pas ik eigenlijk gewoon de recepten van PN wat aan door er pasta of aardappelen bij te doen en wat minder kruiden of minder soyasaus bij te doen (want daar is ze wel een grote fan van). Of ik maak een klassiek gerecht maar dan aangepast aan mij. Zo hebben we onlangs spaghetti bolognese gegeten maar de spaghetti voor mij heb ik vervangen door courgetteslierten. Of zalm met spinaziepuree voor de kinderen en gewoon zalm met spinazie voor mij. Daar heb ik amper extra werk aan. Of gewoon biesfstuk met frietjes maar die eet ik dan niet.
    De andere dagen maak ik een recept (of variant) van PN voor man en mezelf. Die is trouwens pas om 20u thuis dus de kinderen liggen al in bed wanneer wij eten.
  • Mijn man mag ook zelf voor z'n lunch zorgen hoor goofy.gif
    En alle ingrediënten voor een slaatje meenemen naar het werk, daar heb ik ook geen werk aan 's morgens.

    Ik verplicht ook niemand om mee te doen, maar yoghurt met havermout en fruit als ontbijt vinden ze hier zeker zo lekker dan een boterham. Choco en dergelijke eten ze sowieso zo goed als nooit, dat hebben ze nooit gedaan.
    De receptjes van PN (en de andere dingen die ik op internet vind) zijn toch perfect eetbaar voor kinderen ook? Onze kinderen vinden dat allemaal heel lekker, dus ik maak zeker geen ander eten voor hen. Ze eten gewoon lekker mee van wat mijn man en ik eten.
  • Havermout drunk.gif
Reageer

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld