Etentje - wat klaarmaken

  • Ik zoek wat inspiratie voor een etentje voor zaterdag, 5 volwassenen en 5 kinderen.
    Man zegt raclette. Hebben we dit jaar nog niet gedaan, is niet te veel werk en je staat niet de hele avond aan het fornuis.
    Op zich vind ik het wel ok maar ik vind het een winters recept. En hoewel het nog niet echt warm is, vind ik het nu precies niet meer passen.
    Onze gasten zijn Fransen dus ik dacht carbonades a la flamande maar dat oogt nooit mooi vind ik.
    Ik wil dus iets dat ik voor een groot deel op voorhand kan maken. We hebben een open living/keuken en heb niet graag dat ze op mijn vingers kijken smile.gif
    Alle ideeën welkom!
  • coq au vin , papillotten met vis en groentjes ,vispan met tagliatelle,gebraad in de oven of lamsbout met gebakken aardappels of gratin ...dat zijn de dingen die mij nu te binnen schieten.
  • Ossobuco? ... op voorhand klaar te maken, lekker, eten mensen niet zo vaak en je kunt het mooi serveren.
  • Stoofpotjes (kip met worteltjes en cider, boeuf bourguignon, konijn,...), vol-au-vent, pastaschotel (cannelloni met vis, lasagne,...), paëlla...
  • Gewoon een recept van jeroen meus, is altijd geslaagd ;/)
  • Rosbief met frietjes & rauwe groentjes.
    De groentjes kan je op voorhand al doen, rosbief is enkel aanbakken en dan in de oven (die tijd is afhankelijk van de grootte: per kg doe ik 20min op 180° en 20min op 160°).
    Gebraden kip: kan je ook op voorhand al kruiden en op moment zelf enkel in de oven steken.
    Met frietjes & appelmoes
    Of iets met gratin, dat kan je ook op voorhand doen, en dan moet je niet eens frietjes staan bakken.
  • Rosbief eet je toch met kroketjes. Ik vind dat allemaal nogal ouderwetse gerechten, ik eet toch graag eens iets nieuwer. Rosbief met groentjes, kip met appelmoes, op etentjes, das toch niet meer van deze tijd : s
  • Lang getwijfeld tussen een stoofpotje van biefstuk of eend met Belgisch bier. Maar ik vond dat eigenlijk even "winters" als een steengril/raclette.
    Het wordt dus toch het laatste. Wordt in Engeland zowieso niet veel gegeten.
    Allemaal bedankt voor de tips!
  • een koude schotel is ook altijd heel lekker. eventueel met frietjes: hmm.

    hesperolletjes
    gekookte zalm
    gerookte zalm
    eitjes
    asperges
    sla
    tomaatjes
    koude gebakken kip(billen)
    garnaaltjes
    ...

    hebben we zondagmiddag gegeten bij vrienden, en was zeer lekker (de meeste mensen hebben toch al half jaartje geen koude schotel meer gegeten hé)
  • maar dat geef je toch niet op een avond als er vrienden komen?!

    Wij doen vaak wat hier al geopperd werd: een Jeroen Meuske is altijd goed:-) Lieveling is de gepaneerde kalfslapjes met een sausje en verse pasta. Als dessert panna cotta ofzo.
  • ohja, ossobuco vind ik ook zeer goed idee eigenlijk.
  • Je hebt het toch niet op mijn steengrill hoop ik want ik heb alles al besteld smile.gif

    Denk dat ik hier al naar een heel gepscialiseerde slager moet om osso bucco te vinden.
  • nee, op de koude schotel smile.gif Ik ben content als ik ergens mag steengrillen, ik mag dat nl thuis nooit:-)
  • Koude schotel vind ik ook maar flauw, ik zie hier vooral allemaal klassieke dingen die volgens mij iedereen al zo veel eet...en echt niet meer van deze tijd om dit voor gasten te serveren
    Hier ook jeroen meuskes, zoals canneloni met ricotta en spinazie, grietfilet met rode pestopuree, pasta met kip en chorizo, oosterse noedelsalade met kalkoenballetjes enz...
  • Kan Kaatje of Rose mij uitleggen wat er mis is met een koude schotel te geven aan je bezoek? Bestaat er een ongeschreven wet van wat je je bezoek mag voorschotelen?
    Als wij bij vrienden gaan eten, ga ik voor de vrienden, niet voor het eten. Dus maakt het mij niet uit of het een koude schotel of een 'Jeroen Meuske' is.
    Het snobisme gaat soms toch wel wat ver, vinden jullie niet?
  • Als er mensen komen eten die ik niet zo vaak zie, die niet vaak komen, dan koken wij iets minder alledaags. Een koude schotel vind ik zeer alledaags, en ouderwets eigenlijk wink.gif Ik eet dat zelf graag, ik maak dat hier ook voor ons, maar ik vind het te "gewoon" voor bezoekers.

    Als er mensen blijven eten, zo'n beetje op de wilde boef, zonder dat dat al weken vastligt in de agenda, dan rapen we soms ook gewoon alles bij elkaar dat in de beide gezinnen hun frigo steekt en maken we daar iets alledaags mee. Dat is dus last minute, vaak mensen die we zeer vaak zien, dan mag het eten wat alledaagser zijn. Dat is onze redenering smile.gif
  • ohja, mensen die hier komen eten, komen zeker voor het eten ook, want ze weten dat manlief altijd iets zeer lekker kookt, en ze kijken dus naast ons zien ook echt uit naar het eten:-)
  • Geen enkel gerecht is ouderwets. De presentatie en de uitvoering, die kunnen ouderwets zijn, maar precies die mensen die een klassieker in een eigentijds kleedje kunnen steken vind ik goede koks. Jeroen Meeus? Dat is toch ook dagelijkse kost? Pasta met pesto? Dat is in andere contreien net zozeer een oud boerengerecht als kip met appelmoes hier. Doe eens een specialleke met de kip en de appeltjes en je kan die perfect serveren voor een gezelschap van volwassenen en kinderen.
Reageer

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld