Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

, 2.984 keer bekeken
Zwangerschapsgym, yoga, zwemmen... Als je zwanger bent, kun je op verschillende manieren met je zwangerschap bezig zijn en je voorbereiden op de bevalling. Naast deze begeleidingen is er ook haptonomische zwangerschapsbegeleiding.
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een begeleiding die, in tegenstelling tot vele andere vormen, individueel gegeven wordt. Samen met je partner kom je vanaf ongeveer de twintigste week, iedere maand 1 keer een uur bij een haptonoom. Dat houdt in dat je tijdens je zwangerschap 5 maal de begeleiding volgt.
Na de bevalling kom je samen met jullie inmiddels geboren kind nog eenmaal bij elkaar. Dit om te kijken hoe het nu met jullie gaat, hoe de bevalling is verlopen en hoe het met jullie kindje gaat.

Wat is haptonomie?


Haptonomie is een zienswijze die uitgaat van het gevoel, ook wel de leer van de tastzin genoemd. Het gevoel, dat iedereen wel heeft maar vaak niet meer gebruikt wordt. Het denken, het weten en het presteren staan immers meer voorop. Dat is op zich niet verkeerd maar het is goed de andere kant ook niet te vergeten.
Juist tijdens de zwangerschap kom je je gevoel vaak opnieuw tegen.
Het gevoel kun je grofweg in drie├źn delen. Het voelen van je lijf, het voelen van je emoties en het voelen van je omgeving. Je kent dit vast wel: je voelt soms op de een of andere manier aan dat je je ergens niet op je gemak voelt. Door deze gevoelens weer wat duidelijker voor je te maken, gebruik je bij haptonomie de aanraking. Door bijvoorbeeld je voeten weer eens aan te raken, besef je ineens dat die er ook nog zijn.

Voor jou is haptonomische zwangerschapsbegeleiding erop gericht je fijngevoeliger te maken voor je lichaam. Zo kun je beter reageren op de veranderingen die er nu in je lichaam plaatsvinden. Er worden ook oefeningen gegeven waardoor je je lekkerder in je vel gaat voelen.
Ook je partner heeft tijdens de begeleidingen een belangrijke rol. Door samen een team te vormen, kan hij je ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Jullie gaan jullie kindje aanraken, er contact mee maken en op die manier al een beetje vertrouwd raken met elkaar.
Er wordt natuurlijk ook informatie gegeven over de zwangerschap en over de bevalling.

Voor wie?


Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is voor heel veel mensen geschikt. Zo kan het zijn dat je zwanger bijvoorbeeld bent van jullie derde kindje en dat je eigelijk maar weinig tijd hebt om met je zwangerschap bezig te zijn en al helemaal niet om dit samen met je partner te doen. Een uurtje in de maand is dan precies goed om er samen weer even bewust mee bezig te zijn.

Ook kan het zijn dat je erg opziet tegen de bevalling. Uit angst of onwetendheid. Door individueel begeleiding te krijgen/geven, kunnen we daar eens extra bij stil staan. Kijken waar het vandaan komt en kijken wat je eraan kunt doen.

Uiteindelijk is haptonomische zwangerschapsbegeleiding vooral het samen genieten van de zwangerschap en de komst van het kind, waarbij het gevoel centraal staat.

Met dank aan Sophie, haptonome.
Voor meer informatie kun je steeds op haar website www.sophiegort.nl terecht.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld