Zwangerschapskwaaltjes

, 4.146 keer bekeken
 • Aambeien
  Aambeien zijn gezwollen bloedaders in of rond de aars. Ze zijn vaak het gevolg van constipatie of verstopping.
  Om verstopping tegen te gaan kun je best veel (+2 liter/dag) water drinken, vezelrijk eten en voldoende bewegen. Let er ook op dat je bij harde ontlasting niet teveel druk uitoefent als je naar het toilet gaat en raadpleeg je arts.

 • Bandenpijn
  Bandenpijn kan heel vervelend zijn, maar het kan geen kwaad voor je baby.
  Door de oprekking van de banden waaraan je baarmoeder vastzit, kun je last krijgen van stekende pijn onderin je buik. Door het extra gewicht gaat je baarmoeder immers steeds meer en meer trekken aan de banden en de aanhechtingspunten.
  Deze kwaal komt vaak al vroeg in de zwangerschap voor en hoe meer je rondloopt, hoe meer last je ervan kunt krijgen.

 • Bloedverlies
  Verwittig bij bloedverlies, hoe gering ook, steeds je arts of verloskundige. Bloedverlies kan er immers op wijzen dat er iets mis is met de vruchtjes.
  Gelukkig is er in de meeste gevallen niets mis. Wat het bloedverlies dan wel veroorzaakt heeft, is niet altijd duidelijk.

 • Druk op de blaas
  Bijna alle vrouwen hebben in het begin van de zwangerschap het gevoel vaker te moeten plassen. Dit komt omdat je baarmoeder nog laag in de buik ligt en tegen je blaas drukt. Dit gevoel gaat over eens de eerste 3 tot 4 maanden voorbij zijn.
  Bij tweelingen komt dit gevoel in de loop van de 6de maand echter alweer terug. Je baarmoeder is tegen die tijd zo groot geworden, dat ze terug op je blaas gaat drukken.

 • Flauwvallen
  In het begin van de zwangerschap kun je last hebben van een te lage bloeddruk waardoor je je zwak kunt voelen en zelfs flauwvallen. Je kan het best rokerige ruimtes vermijden. Sta ook niet te lang of te bruusk recht. Voel je je toch slap worden, ga dan zitten of liggen met je voeten omhoog.

 • Gespannen borsten
  Zie vroege zwangerschapstekenen.

 • Hoge bloeddruk
  Of je al dan niet een aanleg voor hoge bloeddruk hebt, zal al van in het begin van je zwangerschap duidelijk worden. Een minder goed bloedvatenstelsel kan de oorzaak zijn van hoge bloeddruk. Het is tevens een aanwijzing dat de doorbloeding van je placenta waarschijnlijk ook niet optimaal verloopt. Hierdoor is het mogelijk dat je baby's minder goed kunnen groeien.

 • Maagzuur
  Dit is 1 van de meest voorkomende klachten tijdens de tweede helft van je zwangerschap.
  Zie ook kwaaltjes later in de zwangerschap

 • Misselijkheid
  Als je zwanger bent van een tweeling, kun je vaker last hebben van misselijkheid en braakneigingen. Doordat je 2 baby's verwacht, worden in het begin van de zwangerschap extra grote hoeveelheden HCG en progesteron geproduceerd. Je maag en darmen gaan hierdoor langzamer werken met als gevolg dat je eten minder vlug verteert en op je maag blijft liggen. Je kan je dan heel mottig voelen en zelfs moeten braken.
  Maar ook bij tweelingen verdwijnt dat misselijk gevoel meestal na 12 tot 14 weken. Zie ook vroege zwangerschapstekenen.

 • Oogklachten
  De samenstelling van het oogvocht kan anders zijn tijdens de zwangerschap.
  Ook de hoeveelheid vocht in je ogen kan onder invloed van de zwangerschapshormonen veranderen. Vooral vrouwen die lenzen dragen, kunnen hiervan hinder ondervinden.

 • Rugpijn
  Veel aanstaande tweelingmoeders hebben last van een een lage rugpijn. Door de grootte en het gewicht van je buik komt je zwaartepunt elders te liggen. Hierdoor verandert je ganse lichaamshouding en krijgen je lendenwervels het zwaar te verduren.
  Let erop zoveel mogelijk met een rechte rug te staan, zitten of lopen.

 • Slapeloosheid
  Tijdens de laatste maanden kunnen veel aanstaande moeders maar moeilijk de slaap meer vatten. Met je dikke buik is het vaak moeilijk om nog een comfortabele slaaphouding te vinden. Ook is/zijn de baby('s) vaak actief op het moment dat jij rustig ligt. Verwacht je een tweeling dan is je buik dikker en zijn er 2 baby's actief, zodat je nog meer last van slapeloosheid kan hebben. Probeer daarom overdag wat te rusten. Zie ook zwangerschapskwaaltjes.

 • Vaginale afscheiding
  Het is heel normaal dat je meer vaginale afscheiding hebt tijdens je zwangerschap. Zie ook zwangerschapskwaaltjes.

 • Vermoeidheid
  Je kan je je hele zwangerschap moe voelen , maar meestal gaat het na de eerste 3 maand over.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld