Miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap tegelijkertijd

, 3.558 keer bekeken

Vorig jaar heb ik een miskraam en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap tegelijkertijd gehad. Ik bleek zwanger te zijn geweest van een tweeling: een in de eileider en een in de baarmoeder. Hier volgt ons verhaal:

Vorig jaar in januari ben ik, na 10 jaar de pil geslikt te hebben, gestopt met de pil want we wilden graag een kindje. We hadden niet echt verwacht dat ik snel zwanger zou worden. Maar in mei kreeg ik zwangerschapsverschijnselen en eind mei deden we een positieve test.
Helaas was onze vreugde van korte duur. Want al gauw begon ik bloed te verliezen en had ik enorme buikpijn en ook nog pijn in mijn linkerzij. We mochten dus al met 6 weken een echo laten maken bij de verloskundige. Zij vertelde ons dat de zwangerschap (het vruchtzakje) gelukkig wel in de baarmoeder zat maar dat het helaas een miskraam werd. Er was geen hartje te horen.
Een dag later kreeg ik ook nog koorts en de verloskundige verwees mij door naar het spreekuur van de gynaecoloog in het ziekenhuis. Hij maakte een inwendige en uitwendige echo. Hij vond dat de verloskundige niets had kunnen zeggen van alleen een uitwendige echo en ook nog eens een slechte echo, en ook dat het nog te vroeg was om een miskraam vast te stellen. Ik moest over een week terug komen en dan zou hij kijken of het vruchtzakje gegroeid was.
Tussen hoop en vrees gingen we een week later terug. Wie weet waren we toch nog zwanger? Maar nee, het was nu definitief mis gegaan. Er was geen vruchtzakje meer in de baarmoeder.
Ik bleef me nog steeds zwanger voelen en dat maakte het allemaal nog moeilijker, maar uiteindelijk werd ik minder misselijk. Wel hield ik steeds die pijn in mijn buik en linkerzij. Maar dat zou dan wel door de miskraam komen? Dat had de huisarts ook nog bevestigd.
In juli werd ik weer misselijk 's ochtends en ik voelde me weer zwanger. Zou het zo snel al weer kunnen? Wel weer bloedverlies en nog steeds die pijn en het gevoel flauw te kunnen vallen. Zou het dan weer opnieuw een miskraam worden?
Desondanks belde ik de verloskundige en maakte een afspraak voor een echo over 6 weken. Zo ver is het nooit gekomen.

Eind juli kreeg ik in het weekend vreselijke buikpijn. De huisartsenpost schreef telefonisch eerst paracetamol voor. "De menstruatie na een miskraam kan heel pijnlijk zijn."
Vervolgens zwaardere medicijnen die ook niet hielpen en toen was mijn man het zat. Hij stond erop dat we naar de huisartsenpost vlakbij het ziekenhuis gingen, waar ik na onderzoek meteen opgenomen werd.
Na een zeer onrustige nacht, ik had veel pijn maar mocht geen pijnstillers omdat ze me dan niet in de gaten konden houden, ben ik de volgende dag geopereerd. Tijdens de kijkoperatie bleek dat mijn eileider geknapt was en ik al behoorlijk wat bloed in mijn buikholte had. De operatie duurde in plaats van het aangekondigde kwartiertje bijna 3 uur en een stuk van de eileider werd verder verwijderd omdat de gynaecoloog het bloeden niet kon stoppen.
Al met al was het maar goed dat mijn man doorgezet heeft dat we naar de huisartsenpost gingen, anders had het wel eens heel anders af kunnen lopen. Een belangrijke les die ik hieruit geleerd heb, is om me niet meer weg te laten sturen en naar mijn lichaam te luisteren.

Na allerlei onderzoeken, waaronder weer een kijkoperatie afgelopen maart, is duidelijk geworden dat ook mijn andere eileider afgesloten was en niet meer operatief hersteld kon worden. Ik ben toen in een enorm gat gevallen maar gelukkig gaat het nu weer goed met me.
We komen in aanmerking voor IVF en hebben inmiddels besloten dat we verder de medische molen ingaan ondanks al onze negatieve ervaringen met de medische wereld de afgelopen maanden. Wie weet is via IVF het geluk nog voor ons weggelegd en houden wij uiteindelijk ook een kleintje in onze armen. Het maakt het verdriet wat makkelijker te dragen nu ik me kan richten op het feit dat we toch nog een kans hebben om zwanger te worden. Nog niet eens zo erg lang geleden zou die mogelijkheid er niet geweest zijn want toen bestond IVF nog niet.

Groetjes,
Yvonne

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld