Incontinentie

, 1.959 keer bekeken
Het is fijn om vrouw te zijn! Dat is iets waar kunnen veel vrouwen over meepraten, maar net zoals mannen kunnen vrouwen bepaalde kwaaltjes krijgen. Lastig is dat sommige kwaaltjes juist nog niet zo bespreekbaar zijn.
In deze WebTV-serie zullen we een aantal specifieke vrouwenkwaaltjes, zoals incontinentie, overactieve blaas en somberheidsklachten onder de loep nemen.

Incontinentie


Het lijkt voor veel mensen zeer vanzelfsprekend om op een regelmatige basis naar het toilet te gaan. Echter, er is een zeer grote groep vrouwen en mannen waar dit helemaal niet zo vanzelfsprekend voor is, namelijk mensen die lijden aan incontinentie.
Er zijn verschillende vormen van incontinentie, variƫrend van licht urineverlies of druppelen, tot aan het compleet verliezen van controle over de blaas. Een ding hebben ze allemaal gemeen: het heeft vaak een zeer grote en beperkende invloed hebben op de kwaliteit van het leven van de personen die er aan lijden.

Naar de huisarts
Het is soms lastig om toe te geven dat het misschien toch tijd is om over de drempel bij de huisarts te stappen om gepaste hulp te zoeken. Toch is dit van groot belang, de arts is dit soort onderwerpen niet vreemd en zal je verder op weg kunnen helpen naar de juiste oplossing.

Incontinentie verhelpen
Gelukkig zijn er veel mogelijkheden die incontinentie kunnen verhelpen, verminderen of vrijheid kunnen bieden in het dagelijks bestaan.

In deze aflevering worden verschillende opties uiteen gezet met behulp van de verpleegkundige expertise van Micheline Moerman. Ook wordt er in gegaan op de mogelijkheden van de vergoeding van deze hulpmiddelen. Luc Dewilde van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, het VAPH, geeft hierin een aantal handvatten.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld