Chronische Rugpijn

, 1.788 keer bekeken
Rugpijn is wereldwijd de meest voorkomende chronische pijn in de wereld. 80% tot 85% van chronische rugklachten zijn het gevolg van discusdegeneratie. Dit zijn scheurtjes in de tussenwervelschijf die optreden als gevolg van het verouderingsproces. 80 procent van de wereldbevolking krijgt hier mee te maken. Discusdegeneratie veroorzaakt niet enkel pijn, maar is ook de aanleiding van enkele bekende rugaandoeningen, zoals hernia, artrose en een lumbago.

Om rugklachten te behandelen zijn er drie behandelingsalternatieven: een combinatie van kinesist-therapie en medicatie, injecties en uiteindelijk een heelkundige ingreep. Een operatie garandeert echter niet altijd een goed resultaat. Daarom is het belangrijk om eerst een aantal conservatieve behandelingsmethoden uit te proberen alvorens tot zulke invasieve ingreep over te gaan.

In deze aflevering legt rugspecialist Guy Declerck uit wat discusdegeneratie juist is en op welke manier het behandeld kan worden. Kinesist Stany Rogiers legt uit hoe hij rugpatiënten behandelt en licht ook toe hoe andullatietherapie, de nieuwe therapie die hij gebruikt in zijn praktijk, juist werkt en wat de resultaten ervan zijn. Jenny, sinds 5 jaar rugpatiënte, vertelt over het parcours dat zij heeft doorgemaakt om haar rugpijn te kunnen verminderen.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld