Borstvoeding: bekende problemen

, 5.137 keer bekeken

Stuwing


3 Of 4 dagen na de bevalling, wanneer de moedermelkproductie echt op gang komt, kun je last hebben van stuwing. Je borsten zitten boordevol melk, zijn pijnlijk en voelen aan alsof ze elk moment kunnen ontploffen.

Je kunt de pijn verzachten en de toeschietreflex bevorderen met warme kompressen of een warme douchestraal op je borsten vlak voor de voeding. Belangrijk is erop te letten dat de tepel niet vlak is en opgespannen staat door de stuwing. Is dit wel het geval: dan kan je best voor de voeding je tepel lichtjes masseren en wat melk eruit drukken. Op deze manier krijgt je baby een betere grip op de tepel. Hierdoor kan je hem beter aangeleggen en worden ook tepelproblemen vermeden.

Koude kompressen kunnen de spanning in je borsten verlichten, maar je mag ze enkel na de voeding gebruiken.

Eenmalig afkolven kan wel even verlichting brengen, maar mag zeker niet regelmatig herhaald worden. Stuwing ontstaat namelijk door een onevenwicht in het vraag-aanbodsysteem. Wanneer de moeder gaat afkolven geeft zij haar lichaam de boodschap dat de hoeveelheid die ze heeft afgekolfd, noodzakelijk aangemaakt moeten worden voor haar baby, terwijl dit echter een teveel is.

Je baby vaker aanleggen is de beste manier om deze moeilijke periode door te komen.

Stuwing hoeft echter niet noodzakelijk voor te komen! Hoe frequenter je je baby voedt, hoe kleiner de kans op stuwing. Het is ook belangrijk om in wisselende houdingen te voeden zodat alle borstsegmenten geleegd worden.

Gevoelige tepels


Tijdens de eerste week is het normaal dat je tepels gevoeliger zijn, zeker als je een baby hebt die hard zuigt. Het aanzuigen van de baby rekt de huid van tepel enorm uit, waardoor dit even wat pijnlijk kan aanvoelen. Maar na dit eerste aanzuigen (in afwachting tot de melk toeschiet) MOET die pijn weggaan, zoniet wijst dit op het verkeerd aanleggen van de baby en MOET de baby opnieuw aangelegd worden, anders kan je tepelproblemen krijgen!

Heb je hier ook last van? Dan mag je vooral niet opgeven! Na enkele weken voel je er niks meer van en ben je trots op jezelf dat je doorgezet hebt.

Tepelkloven


Tepelkloven ontstaan op de plaats waar je tepels in het tepelhof overgaan.
Ze ontstaan het vaakst wanneer je je baby fout hebt aangelegd. Meestal ligt niet aan het op een foute manier van zuigen door je baby, behalve in het geval van tepel-speenverwarring.
Het is wel belangrijk dat je er altijd voor zorgt dat je baby niet alleen je tepel maar ook het omliggende weefsel in zijn mondje neemt. Doet je baby dit niet, dan krijgt hij ook te weinig voeding binnen.

Verstopt melkkanaaltje / borstontsteking


Een verstopt melkkanaaltje kun je herkennen aan een rode, pijnlijke vlek op je borst.

Hoe vermijden?


Vermijd drukpunten op borst:
  • Draag geen te krap zittende beha,

  • draag 's nachts zeker GEEN Beha,

  • gebruik geen babydraagzak waarvan de riemen drukken,

  • en hou je baby's neusje niet vrij door met vinger je borst wat in te drukken.

Wissel je voedingshoudingen af zodat alle segmenten voldoende geleegd worden.

Hoe verhelpen?


  • Door vaker voeden (je pijnlijke borst eerst) met de kin van je baby gericht naar de rode vlek,

  • door je borst goed te laten leegdrinken, je baby zorgvuldig aanleggen is ook hier weer heel belangrijk,

  • door warme kompressen voor de borstvoeding, warme dompelbadjes, mee masseren om de doorstroming opnieuw op gang te brengen.


Indien zo'n verstopt melkkanaaltje niet tijdig herkend of verholpen wordt, kan er een borstontsteking ontstaan. Je voelt je dan grieperig en hebt koorts.

Wat extra doen (behalve bovenstaande tips)?


  • kwark-kompressen (platte kaas),

  • extra rust nemen,

  • een pijnstiller nemen, kan de pijn bij voeden verzachten, waardoor het toeschieten bevorderd wordt (paracetamol!).


Indien na 2 dagen de koorts niet zakt (hoeft dus nog niet helemaal weg te zijn)ga dan naar je huisdokter om een antibioticum. Er bestaan heel wat antibiotica die wel mogen in combinatie van borstvoeding.
Stoppen met BV verergert de zaak alleen maar! Blijf dus, ondanks de pijn, je baby voeden en dan gaat het meestal snel over.

Lees ook even
Voor meer informatie over borstvoeding kun je steeds terecht bij:


Met dank aan: VZW Borstvoeding
Website: www.vzwborstvoeding.be

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld