Katoenen luiers: een handleiding

Nee, want de katoenen luiersystemen van de dag van vandaag zijn immers echt heel handig. Ze zien eruit als wegwerp, je gebruikt ze als wegwerp... Alleen kan je ze wel hergebruiken.
Een 4-stappenplan

Overdag leg je er gewoon zo'n papiertje in. 's Nachts of tijdens het middagdutje gebruik je een stoffen inleg omdat die nog meer vocht kan opnemen. Het papiertje is eigenlijk een "poepvangertje". De stoelgang komt netjes op het papier terecht. Dat heeft 2 voordelen: het papiertje kun je gewoon in het toilet gooien en je hoeft de luier niet meer voor te spoelen. Indien er geen stoelgang op het papiertje zit, kan je het zelfs gewoon mee wassen (tot 7 keer toe).


Als een baby toch last heeft van irritatie, komt dit meestal omdat er een wasverzachter gebruikt werd bij het wassen van de luier of omdat er met plastieken overbroekje gewerkt werd, waardoor de huid niet kon ademen.
Luiers was je best met een scheutje azijn in plaats van een wasverzachter. Zo zijn ze toch lekker zacht, ademen ze beter en zijn de laatste zeepresten weggespoeld. Een wasverzachter daarentegen legt eigenlijk een soort wassen laagje.

Is dit echt alles? Ja, dit is echt alles!
Enkele tips:
- Koop genoeg luiers: de meeste bedrijfjes verkopen ook voordeelpakketten. Met zo'n pakket kom je drie dagen toe vooraleer je moet wassen en je doet er ook financieel voordeel mee.
- Was ze op 60 graden: dit is nog milieuvriendelijker.
- Bewaar ze in een afgesloten emmer met water en azijn: overdag in de opvang is een plastiek zakje voldoende.
- Overtuig je crèche of onthaalmoeder. Eens onthaalmoeders met een voorgevormd systeem gewerkt hebben, weigeren ze meestal geen kindjes meer om deze reden. Integendeel, zij hebben minder afval en hetzelfde werk.
Voordelen
Geen bergen was- en spoelwerk, geen vierkante vouwlappen met spelden, geen lekken naar de kledij toe, bijna geen allergieën, geen gesleur in de winkel, minder afval en minder geldverspilling.
Kortom: alle gemak van wegwerp, maar dan herbruikbaar!
Nog even doordenken:
Hoe je het ook draait en keert, je voelt het in je portemonnee. Promoties, winkelmerken en
waskosten in acht genomen, ben je zelfs voor 1 kindje en zeker voor een tweede of derde kindje goedkoper af... En er is ook nog steeds de tweedehandsmarkt voor deze spulletjes!
En dan is er nog het milieu ...
Veerle van Katoenkikkers