Katoenen luiers: een handleiding

, 2.009 keer bekeken
Katoenen luiers hebben met een pak vooroordelen af te rekenen. Uiteindelijk is dit niet verwonderlijk want wie heeft, na zijn drukke (werk)dag, nog zin om urenlang luiers uit te spoelen en te wassen? Om dan niet over de natte kleertjes te spreken die voor nog meer was zorgen. Echt aangenaam klinkt dit niet, maar hoeft dit wel zo te zijn?
Nee, want de katoenen luiersystemen van de dag van vandaag zijn immers echt heel handig. Ze zien eruit als wegwerp, je gebruikt ze als wegwerp... Alleen kan je ze wel hergebruiken.


Een 4-stappenplan


Links zie je zowel een papieren en een stoffen inleg, in het midden zie je luiers en rechts vindt je de overbroekjes terug.
Overdag leg je er gewoon zo'n papiertje in. 's Nachts of tijdens het middagdutje gebruik je een stoffen inleg omdat die nog meer vocht kan opnemen. Het papiertje is eigenlijk een "poepvangertje". De stoelgang komt netjes op het papier terecht. Dat heeft 2 voordelen: het papiertje kun je gewoon in het toilet gooien en je hoeft de luier niet meer voor te spoelen. Indien er geen stoelgang op het papiertje zit, kan je het zelfs gewoon mee wassen (tot 7 keer toe).


Je doet de luier om. Net zoals een wegwerpluier is hij helemaal voorgevormd en klaar voor gebruik.


Dan doe je er een overbroekje over aan, dit voorkomt dat de nattigheid de kleertjes bereikt. Deze overbroekjes zijn meestal vervaardigd uit een ademende en toch vochtwerende stof. Er kan dan toch nog lucht bij baby's billetjes komen en op die manier voorkom je irritatie.
Als een baby toch last heeft van irritatie, komt dit meestal omdat er een wasverzachter gebruikt werd bij het wassen van de luier of omdat er met plastieken overbroekje gewerkt werd, waardoor de huid niet kon ademen.
Luiers was je best met een scheutje azijn in plaats van een wasverzachter. Zo zijn ze toch lekker zacht, ademen ze beter en zijn de laatste zeepresten weggespoeld. Een wasverzachter daarentegen legt eigenlijk een soort wassen laagje.

Klaar is kees! Nu moet je enkel nog je kindje om de drie uur à vier uur verversen of vroeger, indien nodig... Net zoals bij een wegwerpluier dus. De overbroekjes moet je enkel laten luchten en af en toe met de bonte was mee wassen.

Is dit echt alles? Ja, dit is echt alles!


Enkele tips:


  • Koop genoeg luiers: de meeste bedrijfjes verkopen ook voordeelpakketten. Met zo'n pakket kom je drie dagen toe vooraleer je moet wassen en je doet er ook financieel voordeel mee.

  • Was ze op 60 graden: dit is nog milieuvriendelijker.

  • Bewaar ze in een afgesloten emmer met water en azijn: overdag in de opvang is een plastiek zakje voldoende.

  • Overtuig je crèche of onthaalmoeder. Eens onthaalmoeders met een voorgevormd systeem gewerkt hebben, weigeren ze meestal geen kindjes meer om deze reden. Integendeel, zij hebben minder afval en hetzelfde werk.


Voordelen


Geen bergen was- en spoelwerk, geen vierkante vouwlappen met spelden, geen lekken naar de kledij toe, bijna geen allergieën, geen gesleur in de winkel, minder afval en minder geldverspilling.
Kortom: alle gemak van wegwerp, maar dan herbruikbaar!

Nog even doordenken:

Hoe je het ook draait en keert, je voelt het in je portemonnee. Promoties, winkelmerken en
waskosten in acht genomen, ben je zelfs voor 1 kindje en zeker voor een tweede of derde kindje goedkoper af... En er is ook nog steeds de tweedehandsmarkt voor deze spulletjes!
En dan is er nog het milieu…...

Veerle van Katoenkikkers


Meer lezen over katoenen luiers?


Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld