Borstvoeding bij een tweeling.

, 1.930 keer bekeken

Ik ben een alleenstaande vrouw en de moeder van een jongenstweeling die ondertussen alweer 8,5 jaar oud zijn. Ik ben altijd al een grote voorstandster geweest van borstvoeding en al jaren voordat ik zwanger was, stond het voor mij vast dat ik borstvoeding wilde geven als ik ooit een kind kreeg.
Eenmaal zwanger hoefde ik dus ook geen moment na te denken over de voeding voor mijn baby. Ook toen ik merkte dat ik een tweeling verwachtte bleef ik erbij dat ik borstvoeding zou geven. Ik moest er nu natuurlijk wel rekening mee houden dat ik misschien eerst een tijdje zou moeten afkolven, als mijn kinderen te vroeg geboren werden en dan misschien niet sterk genoeg zouden zijn om zelf bij mij te drinken. Gelukkig was dit niet nodig maar anders had ik het er graag voor over gehad.

Er waren mensen die me gek verklaarden toen ik vertelde dat ik mijn tweeling borstvoeding wilde geven. Ze zeiden me dat ik niet wist waar ik aan begon. Eén baby zelf voeden, vindt men de normaalste zaak van de wereld, maar twee hummeltjes tegelijk voeden, vindt men gekkenwerk. Ik snap niet waarom een tweeling geen recht zou hebben op borstvoeding. Als argument kreeg ik vaak te horen dan men me kon helpen bij flesvoeding. Maar wie had ik in huis die me een voeding uit handen kon nemen? Ik stond er immers alleen voor en dus waren alle voedingen altijd voor mijn rekening. Voor die ene keer dat er eens iemand aanwezig zou zijn die ook een flesje kon geven. Ik vond het te absurd om dat te laten doorwegen in mijn overweging om toch geen borstvoeding te gaan geven.
Ik ben echt blij dat ik voet bij stuk heb gehouden en gewoon ben doorgegaan. Ik ben dingen gaan verzamelen, meer bepaald over het voeden van twee baby's. Zo kwam ik terecht bij een contactmoeder van de " VZW Borstvoeding" bij mij in de buurt. Zij steunde me enorm en zij heeft voor mij extra informatie gezocht. Zij begreep me tenminste en ze vond dat ik het zeker moest proberen. Zij kende nog vrouwen die het gedaan hadden en ze wist dus heel goed dat het kon.

Toen mijn jongens eenmaal geboren waren en erg goed groeiden dankzij deze voeding, draaiden de mensen die me eerst gek verklaarden, helemaal bij. Het gaf me ook een enorm goed gevoel om te zien hoe de kinderen groeiden als kolen door wat ze bij mij dronken.
In het begin voedde ik ze om de beurt omdat ze samen niet aten. Toen ze ruim een maand oud waren, ben ik begonnen met ze zo nu en dan eens tegelijk aan te leggen, maar het heeft even geduurd voordat ik een prettige houding gevonden had. Na verloop van tijd vond ik een houding die we alledrie prettig vonden, hierbij lagen beide kinderen met hun beentjes onder mijn armen door. Zij vonden dit zelf ook een aangename houding en op deze manier aten ze ook beter. Ik vond het in elk geval gemakkelijker toen ze tegelijk gingen eten en het gaf me ook iets meer vrije tijd tussen 2 voedingen in.
Ik heb ook nooit een tekort aan melk gehad en ik moest zelfs vaak nog melk afkolven nadat de kinderen gedronken hadden. Alleen in het prille begin had ik niet voldoende melk, maar dat was snel voorbij.

Uiteindelijk heb ik hen toch kunnen voeden totdat ze bijna 11 maanden oud waren. Toen was het ineens gedaan van de ene dag op de andere door de stress van onze verhuizing. De jongens vonden dit heel erg en ik had er ook moeite mee. Het ging op deze manier ook zo bruusk ineens. Ik had hen zelf willen voeden tot ze minstens 1 jaar waren. Ik vond het ook zo heerlijk rustgevend als ze lekker tegen me aan lagen om te drinken en het maakte me ook erg gelukkig om de jongens te zien genieten. Ook al voedde ik hen op het laatst nog maar 2 keer per dag zelf, toch was het voor de kids vaak ook een vorm van troost tussendoor.

Met dit verhaal zou ik andere (aanstaande) tweelingmoeders een hart onder de riem willen steken. Het is dus perfect mogelijk om borstvoeding te geven aan een tweeling en je kunt het ook erg lang blijven doen. Ik ken een aantal moeders die het ruim 2 jaar volgehouden hebben. Persoonlijk vind ik dit te lang, maar dat moet ieder voor zich uitmaken natuurlijk.
Als er aanstaande tweelingmoeders zijn die graag meer willen weten, mogen ze gerust contact met me opnemen. Ik heb daar totaal geen probleem mee.
Heb je plannen om borstvoeding te geven, volg dan je eigen gevoel en doe het gewoon ondanks de opmerkingen van anderen.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld