55% vrouwen rookt door tijdens zwangerschap

, 2.677 keer bekeken
Stappenplan helpt zwangere vrouwen te stoppen
Amsterdam, 3 maart 2005 - 55% van de rokende vrouwen rookt nog steeds op het moment dat ze voor de eerste keer bij de verloskundige komt. Dit blijkt uit onderzoek onder 1132 vrouwen. Dit staat in groot contrast met het voornemen van 84% van de rokende vrouwen om bij een beginnende zwangerschap te stoppen met roken.
KWF Kankerbestrijding start vandaag de campagne 'Rookvrij Zwanger' om rokende vrouwen die zwanger zijn of willen worden te stimuleren te stoppen met roken.

Van alle mensen die overlijden aan kanker is 30% toe te schrijven aan roken. KWF Kankerbestrijding ziet het daarom als een belangrijke taak om het roken te ontmoedigen. In Nederland rookte in 2003 31% van de vrouwen tussen 20 en 34 jaar, een leeftijdsgroep waarin veel zwangerschappen voorkomen. Vrouwen die roken voor of tijdens de zwangerschap hebben een groter risico op een aantal complicaties. In de eerste plaats beïnvloedt roken de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Rokende vrouwen doen er gemiddeld twee keer zo lang over om zwanger te raken dan vrouwen die niet roken. Vrouwen die roken hebben meer kans op een vroeggeboorte en abortus en hebben meer kans een kind te krijgen met een te laag geboortegewicht. Zo zijn baby's van rokende moeders gemiddeld 200 gram lichter dan baby's van moeders die niet roken. Daarnaast hebben baby's van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap een groter risico op wiegendood, een hazenlip of klompvoetje. Ook hebben de kinderen een groter risico op longaandoeningen zoals astma en bronchitis, darmstoornissen en leerproblemen.

Meer info over 'Stoppen voor twee'
Op de site rookvrijzwanger.nl staat een pak informatie. Ook worden er ondersteunende middelen aangeboden zoals een videofilm van een gynaecoloog en kinderarts die vertellen over de risico's, een gastenboek waarin vrouwen elkaar tips kunnen geven, een dagboek en e-cards.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld