De rol van de vader tijdens zwangerschap en bevalling

, 3.737 keer bekeken
De rol van de papa is door de jaren heen erg veranderd. Vroeger bleef je rol veelal beperkt tot het wachten in de wachtzaal van de kraamkliniek, tot de dokter je kwam vertellen dat je een zoon of dochter had. Vandaag ben je als vader betrokken bij het hele gebeuren vanaf het moment dat je vrouw een zwangerschapstest doet.

Sommige mannen voelen zich meteen wonderwel in hun "nieuwe" rol, terwijl het voor andere nog allemaal heel onwennig aanvoelt. Niet alle vaders voelen zich even gelukkig bij de gedachte, tijdens de bevalling in de verloskamer aanwezig te mogen zijn. Ze zijn bang dat ze zullen panikeren of zelfs flauw vallen. Maar uiteindelijk is het moment waarop hun baby ter wereld komt, voor de meeste papa's één van DE mijlpalen in hun leven. Echt een moment dat ze voor geen geld ter wereld hadden willen missen.

Hoe kan papa zich voorbereiden op de bevalling?


  • Meer en meer vaders gaan mee naar één of meerdere prenatale lessen. Ze voelen zich al heel wat meer op hun gemak, als ze samen met de mama het "te verwachten" proces doorlopen hebben. En zo zijn ze meteen beter vertrouwd met de verschillende stadia van de bevalling.

  • Steeds meer ziekenhuizen organiseren een paar keer per jaar info-dagen. Zo kunnen zowel de mama's als papa's in spe alvast kennismaken met de kraaminrichting en het verplegend personeel. Doen ze dat bij jullie in de buurt ook, dan loont het zeker de moeite er eens naartoe te gaan. Het maakt het hele gebeuren rond de bevalling alvast een stuk tastbaarder.

  • Er zijn een heleboel goede zwangerschapsboeken in de handel, die ook voor de papa's leuk zijn om te lezen.

  • Je ziet steeds vaker vaders die hun vrouw vergezellen tijdens de maandelijkse of wekelijks afspraak bij de gynaecoloog. Bij hen kunnen ook de aanstaande vaders met al hun vragen terecht.


De aanwezigheid van de vader is in alle geval een grote steun voor de vrouw die moet bevallen. Veel hoef je echt niet te doen, het feit dat je er bent is op zich vaak al genoeg.
Er wordt ook gesteld dat er een grotere band is tussen de man en de vrouw, als de vader hun kind daadwerkelijk geboren ziet worden. En de papa zal zich op deze manier nog sterker verbonden voelen met zijn pasgeboren kind.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld