Oudere kinderen voorbereiden

, 4.010 keer bekeken

Wanneer vertellen?


Je kunt beter wachten met het vertellen dat je zwanger bent, tot er iets zichtbaar is. Kinderen hebben nog niet echt een notie van tijd, dus voor hen duren enkele maanden bijna een eeuwigheid. Zo voorkom je dat het voor hen al lang duurt, eer er nog maar iets zichtbaar wordt.

Hoe voorbereiden?


Eens ze het weten, laat hen dan meeleven. Je kunt bijvoorbeeld hun baby-album nog eens boven halen. Of neem hen mee als je op kraambezoek gaat, zodat ze een idee krijgen van wat hen te wachten staat. En kunnen ze meteen zelf zien, dat een pasgeboren baby niet direct het ideale speelkameraadje is. Als je dat wilt, kun je ze ook meenemen naar de gynaecoloog. Misschien neemt hij juist dan een echo, en zien ze de baby in je buik "in het echt". Kinderen geloven je wel als je zegt dat er een baby in je buik zit, maar "kan die baby wel in je buik?". Laat hen ook eens voelen als baby schopt, zo leggen ze contact met hun nog ongeboren broer of zus. Dit kan een band van herkenning scheppen, en wordt baby rapper aanvaard.
Een goede tip: Koop een cadeautje voor je oudere kind(eren) en geef het in de kraamkliniek aan hen. Je kunt hen zeggen dat het van de baby komt. Zo voorkom je jaloezie bij het zien van al die cadeautjes die baby krijgt.

De rol van je partner?


Wanneer je opnieuw zwanger bent, is het contact van de papa met het oudere kind heel belangrijk.
Ze kunnen, al van in het begin van je zwangerschap, wat meer met elkaar optrekken en samen plezier beleven. Als de band met de papa sterk genoeg is, zal de komst van het kleintje minder jaloezie opwekken bij het oudere kind. En kun jij altijd op papa terugvallen voor de opvang van het oudere kind. Zo kun je vaak makkelijker tijd maken, om rustig met je kleintje bezig te zijn.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld