Baby's en hun gevoeligheid voor vorm en kleur

, 1.647 keer bekeken
Kinderen leven steeds meer vanuit hun gevoel en intuïtie. Belangrijk is dan ook dat wij hen op de juiste manier voeden. Baby's reageren vooral op zintuiglijke prikkels. Licht en kleur zijn zintuiglijke prikkels, maar ook aanraking en geluid zijn onderdeel van hun belevingswereld. Je wilt je kind niet te slapen leggen met keiharde muziek op de achtergrond. Je kiest hier gepast voor een muziekdoosje of knuffel met zachte melodietjes. Waarom kiezen mensen dan wel voor schreeuwende kleuren op de muur of knallend behang met drukke motieven?

Welke keuzes kan je het beste maken?


Kleuren zien, doe je door het waarnemen van golflengten in licht. Pasgeboren baby's zien nog niet alle kleuren maar zijn dol op patronen in wit en zwart. Waarom? Omdat zij hierin vormen zien doordat het contrast in licht groot genoeg is.

Naar mate ze groeien, groeit ook hun vermogen om kleuren te gaan zien. Welke kleuren kan je dan het beste gebruiken? Antwoord: pasteltinten.

Doordat je een keuze maakt uit rustige kleuren creëer je simpelweg een rustige ruimte waarin je baby meer tot rust kan komen, dan in een druk gekleurde ruimte vaak ook nog volgepropt met kleurige knuffels en vage figuren. Dit gegeven spreekt voor zich maar door alle hedendaagse trends vergeten wij soms dat deze belangen nog aan de orde zijn en meedragen aan de ontwikkeling van onze koters. Een dag draagt vele indrukken…

Indien je voor vormen gaat, kan je ook het beste kiezen voor herkenbare vormen, zoals die van schapen, konijnen, of andere natuurgebonden elementen. Die kom je in ieder geval op straat sneller tegen dan een clown in een gek pak!

Naarmate je kind groeit, zal hij het heerlijk vinden dat hij dat "konijn" herkent. Dit schept vertrouwen, en vertrouwen schept weer rust en rust is wat een baby nodig heeft om heerlijk in te doezelen…

Met dank aan: Marijke De Ridder

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld