Ook papa's kunnen een hechte band met hun baby hebben

, 3.686 keer bekeken
Nogal wat kersverse vaders voelen zich de eerste dagen met de baby thuis, nogal onwennig. Terwijl een moeder vaak vlug een hechte band heeft met haar kindje, reageren sommige mannen nogal vreemd en soms zelfs onverschillig. Een regelmatig terugkerende opmerking van kersverse mama's is dan ook, dat ze niet begrijpen dat de papa niet even enthousiast is als zijzelf. Mama's spelen met hun baby en wiegen hem in slaap. Ze houden elke klein gebaar van de baby nauwlettend in het oog en reageren heel opgewonden als hij bvb. een gek smoeltje trekt.

Mannen durven nogal vaak zeggen dat hun gevoel voor de baby nu eenmaal niet hetzelfde is, als dat van de mama. Toch moeten ze al gauw toegeven dat een baby enorm veel charme heeft en in een mum van tijd hun hart kan veroveren. Dit is iets wat mama's al veel langer wisten.
Het is een feit dat mannen nogal schuchter zijn als het op baby's aankomt. Voor een baby zorgen, bestaat voornamelijk het tegemoet komen aan de elementaire noden, zoals voeden, slapen, wassen, ... van het kleintje. Hier beginnen veel mannen te twijfelen. Gaan ze dit goed kunnen? Bezitten ze de nodige feeling om goed met een baby om te gaan?

Het geheim hier is, dat vaders geen surrogaatmoeder moeten zijn voor hun baby. De baby heeft immers al een moeder, dus wat hij nodig heeft, is een vader!

Wil je graag enkele tips? Lees dan vooral verder!


Geef je baby eens de fles


Het flesje 's nachts is hiervoor heel geschikt. Je bent dan alleen met je baby, wat makkelijker is om een aparte band met je baby te krijgen en niemand kan zich moeien. Een bijkomend voordeel is dat je de mama ontlast, terwijl ze van een welverdiende nachtrust kan genieten.
Veel moeders zeggen dat ze in het begin bij de papa moesten aandringen om ook eens een flesvoeding te geven. Maar eens de vader het deed, hij mateloos genoot van de tijd die hij zo met zijn baby doorbracht.

Doe eens een "gekke bekken"-wedstrijd met uw baby


Je zult verbaasd zijn hoe leuk dit is en hoe de gekke gezichtjes van je baby je hart zullen veroveren.
Baby's vinden "gekke bekken" trekken heel leuk. Kijk hierbij aandachtig naar het gezicht van je kindje. Het zal niet lang duren voor je jezelf verwonderd afvraagt of de oren of neus van je baby van jezelf afkomstig zijn of van mama of zelfs van je moeder.

"Kangoeroeën"


Stop je baby in een babydraagzak en laat hem je zo vergezellen in je dagelijkse bezigheden. Doe misschien wat licht werk in de tuin, zoals bvb. het harken van bladeren en ervaar het gevoel dat je krijgt van je kleintje op tegen uw lichaam te dragen.

Neem een bad samen met je baby


 • Veel vaders zijn angstig om hun baby te wassen. De combinatie van een gladde huid en een tegenspartelende baby maken de papa nerveus. Hij is dan ook vooral bang dat hij de baby uit zijn handen zal laten glippen.
  Omzeil dit door samen met je baby een bad te nemen. De meeste baby's reageren héél positief als ze samen met hun papa in bad mogen spelen.
  Je zult ontdekken dat je baby héél rustig is. Ja, ook voor de papa is het héél plezierig om samen met de baby in het water te spelen.

  Lees je baby iets voor


  Veel papa's lezen verhaaltjes uit speciale "baby"boeken voor aan hun baby. De
  meeste geven dit echter na enkele pogingen op, omdat ze zich vervelen. Wat je voorleest speelt eigenlijk geen enkele rol, zolang je het woord maar richt aan je baby. Je kan dus net zo goed iets dat jou interesseert, voorlezen.
  Ben je een sportliefhebber? Lees dan de voetbalcommentaren voor aan uw kind. Ben je een beursliefhebber? Lees dan de beurscommentaren voor.
  Probeer het eens: neem de krant, kies een artikel uit dat je interesseert en lees het luidop voor. Je baby zal vast geboeid luisteren en ondertussen heb je er zelf ook nog wat aan.

  Geef ook eens vaste voeding als je kind groot genoeg is


  Het is eigenlijk heel fascinerend om het voedsel naar binnen te zien gaan en... Weer naar buiten te zien komen. We verzekeren je een grote amusementswaarde.

  Doe je baby een schone luier aan


  In het begin helpt je baby verschonen ook om een hechtere band met hem te krijgen. Het is misschien eigenaardig om deze, op het eerste zicht toch niet zo populaire, taak hierbij te zetten, maar nochtans past ze hier perfect.
  Praat tegen je baby terwijl je hem een schone pamper aan doet. Hierdoor hou je hem niet alleen zo rustig mogelijk, maar krijgt je baby ook de kans en tijd om je te leren kennen. Door het praten zal het verschonen veel vlotter gaan en tegelijkertijd zal de band met je baby hechter worden.

  Probeer er te zijn als je baby ziek is


  Juist dan heeft hij je het meest nodig. Niemand heeft graag dat zijn kind ziek is, maar er gaat niks boven een ziekte om te bewijzen hoezeer je kind je nodig heeft.
  Als je je kindje 's nachts in slaap wiegt, omdat het huilde door een hevige koortsaanval, zal je onmiddellijk beseffen waar het bij ouderschap allemaal om draait.

  Een rondje gewichtheffen


  Eerst het slechte nieuws: eens de baby er is, heb je opeens veel minder tijd om bvb. naar je fitnessclub te gaan of even op je gemak te gaan lopen of fietsen.
  En dan nu het goede nieuws: je hebt er opeens een nieuw instrument om uw spieren te ontwikkelen bijgekregen.
  Baby's vinden het heel leuk als je ze opheft of laat zakken. Dus je spieren hoeven helemaal niet te lijden door een gebrek aan training. Hou er wel rekening mee dat je een baby niet mag schudden en dat je er ook beter geen te bruuske, ruwe bewegingen mee maakt.
  Verder mag je gerust je bijdrage leveren om je baby en jezelf wat spiermassa te geven. Moeders zijn meestal héél zacht met hun baby. Papa's hebben meestal een totaal andere benadering. Reken maar dat je kindje dit heel leuk zal vinden!

  Laat je baby je gezicht betasten


  Voor een baby hebben mannen hebben een heel interessante huid. Hij staat immers vol met eigenaardigheden.
  Een snor, baard of half geschoren, ruwe kaken zijn een prikkelende uitdaging, die dan ook graag betast en verkent worden door je baby.
  Probeer het eens. Maar let op, wees op uw hoede voor het pijnlijke effect die de snelle, kleine handjes van je baby op bvb. je borsthaar kunnen hebben. Hou er alvast rekening mee dat je straks hier en daar een haartje zult moeten missen.

  Neem regelmatig een foto van je kleintje


  Misschien kun je hem wel gekke gezichtjes laten trekken voor de camera. Het is niet alleen een leuke bezigheid, maar je houdt er ook leuke herinneringen aan over voor later.
 • Inloggen

  Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

  Hou me aangemeld