Pats en Fonne

, 1.177 keer bekeken
Zondag 15 juli 2001

Dit weekend zijn we naar Limburg geweest. Lekker naar de meiden, de zussen. En wederom was het oergezellig. Veel eten, uiteraard, want het zijn lekkerbekken. 's Middags een kwart punt van hun eigengebakken aardbeienvlaai (nog warm), chocolaatjes en cocktails. En 's avonds een asperge-kip cocktail als voorgerecht, daarna een gehaktschotel met Turkse kruiden er door, eigen stijl. En vla met slagroom, en chocoladevlokken als dessert. Kortom, het was een culinair hoogstandje.

's Middags kwamen een broer en zijn vrouw met hun zoon langs. Deze is 17 jaar en in topvorm. Een alternatief type, een skater met korte broek en uitgezakt kruis. Hij is onbeschoft en tot op de draad dwars, tot groot verdriet van zijn ouders. Hij zegt precies wat hij denkt, praat door iedereen heen over zijn eigen onderwerpen, kijkt constant verveeld en probeert ge├»rriteerd indruk te maken als zelfstandige tiener met vergaande, shockerende idee├źn.
Zo kwam hij onder het eten na wat weinig aandacht met de uitspraak dat hij wel eens mensenvlees wilde proeven, vindt alles en iedereen anus en er is maar weinig aan hem dat niet "cool" is.
Nadat ik opmerkte dat hij dezelfde haardracht van zijn vader had, doorzag ik zijn gedachtepatroon. Een minuutje later brabbelde hij door andermans gesprek heen dat zijn vader stekeltjes had en hij millimeters. Schijnbaar moest hij even zoeken naar een uitvlucht om toch maar niet op zijn ouweheer te kunnen lijken. En daarin zette hij ver na het eten nog effe door. Want ineens riep hij tegen zijn moeder dat ze vanavond een lijn vanuit zijn voorhoofd naar zijn kruin moest knippen en nascheren. Bijna punkachtig, dus. Maar dat tekent dan wel duidelijk af tegen het kapsel van zijn vader. Ik grinnikte stil.

Het duurde toch wel even voor ik dacht een beetje hoogte te krijgen van hem maar hij is een goeie jongen. Zijn gebrek aan zelfstandigheid en verantwoording zet hem af tegen alles wat dat wel is. Hij heeft nog geen werk, heeft weinig om handen en wordt door zijn ouders hierom aan banden gelegd. En hiertegen zet hij zich af, want wie wil er nu met zijn ouders naar die duffe zussen terwijl hij eigenlijk liever gaat skaten?
Het verhaal is duidelijk, de vraag is waarmee hij overstag gaat? Een leuke baan met verantwoording, een stukje vrijheid van huis uit wat hem op zijn leeftijd toekomt? Zeg het maar. Ik heb nog 17 jaar om daarover na te denken.

"Free your mind and the rest will follow,
Be colorblind, don't be so shallow
Before you read me you gotta learn how to see me)"

Free your mind ~ En Vogue

Vorige Volgende

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld