Memoires

, 1.528 keer bekeken
Vrijdag 27 juli 2001 (week 23)

Vandaag hebben we mijn ouders mee shoppen genomen naar de babywinkel. En ja hoor, je bent behoorlijk verwend met een babystoel, een wipstoeltje, een matrasje voor op de commode en wat kleine wasaccessoires. Niet gek dus.
Daarnaast kregen we te horen dat we van opa Uytenbroek wat geld geschonken krijgen. Dat geld leggen we bij de eventuele andere auto bij, mocht onze Mazda 121 daadwerkelijk de geest hebben gegeven.

Na de koffie bekeken we jouw video optreden en de echo maakte best wel indruk op opa en oma. De bewegingen van jou als baby en de herkenning van de beelden spraken merkbaar aan. Na de band bleef het gesprek over kinderen hangen en begon mijn vader te vertellen dat ze in het huis van opa Uytdebroek oude brieven en kaarten hadden gevonden.
Dit was de aanzet tot een hakkelend verhaal over het verleden van (mijn) opa Bal, zijn échte vader. Opa Uytenbroek zélf is zijn stiefvader met wie oma na de oorlog hertrouwde.

Ik gaf na het verhaal aan dat ik over het verleden van mijn ouders eigenlijk ook niet veel weet, wat hen verbaasde. Hierop werd de rest van de avond gevuld met verhalen over hun beider levensloop, waar ik veel namen en plaatsen uit herkende. Maar nog nooit eerder was me de chronologische volgorde duidelijk geworden en de reden van verhuizingen en allerlei andere zaken die tot nog toe als vanzelfsprekend waren aangenomen.
Er ging een wereld voor me open en er vielen tientallen puzzelstukjes uit hun verleden in elkaar. Het was mede ook hierdoor voor allen een opmerkelijke avond samen. Zeker aangezien het maar zelden gebeurt dat er dermate open gepraat wordt over belangrijke zaken die ieders hart raken. Maar heel langzaamaan krijg ik dat er steeds meer uit bij hen waarop mijn moeder besloot met: "Ik wist niet dat jij daar zo'n interesse in had?"
"Moeders, er is nog zo veel dat jij ook niet weet."
"Ja, maar jij weet ook een hele hoop niet."
Oké, dat hoop ik de volgende keer dan wel te horen.

Alsof de avond nog niet goed genoeg was, stond er ook nog een mailtje klaar. De eerste van de drie geïnteresseerde internetsites (www.9maand.com) heeft een proefpagina gebouwd met daarin een dag uit het logboek. En dat ziet er prima uit.
De tekst is ongewijzigd gebleven en ik ga hier mijn goedkeuring aan geven. Ik ben benieuwd hoe het totaalpakket er uit gaat zien straks en hoe de andere sites met het ingestuurde pakket omgaan. Wordt vervolgd...

Ik heb José op de camping een SMS-je gestuurd hierover; zij verzorgde de editing van het verhaal en is minstens zo enthousiast als mama en ik.

"Why then am I scared to finish, what I've started...
What you started - I didn't start it!"

Gethsemane ~ Jesus Christ Superstar

Vorige Volgende

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld