Hormonen

, 1.171 keer bekeken
Maandag 15 oktober 2001

Je wordt groter, zwaarder en beweeglijker. Mama kan merken dat jij over een dagelijks ritme beschikt. Jouw slaaptijden worden op vaste momenten van de dag onderbroken door periodes waarin jouw lichaampje zijn instinctieve reflexen test en de nekbeweging, nodig bij de geboorte.

De laatste weken is er veel gebeurd met mama. Hoewel jouw ontwikkeling vrij onmerkbaar doorgaat, breekt een periode aan waarin mama grote veranderingen ondergaat. Een vrouw die een kind op de wereld gaat zetten, heeft een eigen stukje wereld nodig waarin ze dit zorgeloos en ongestoord kan doen. Een veilige omgeving, vorm gegeven door haarzelf, waarin ze zich nergens anders om hoeft te bekommeren dan om haar kind en haarzelf. Om dit stukje wereld af te dwingen gebruikt de natuur hormonen en deze geven de aanstaande moeders een beestachtige 'nesteldrang'.

Die nesteldrang is voor de omgeving van de vrouw een ramp. Haar gevoelswereld is gericht op afzondering van de groep en het zoeken naar haar afgeschermde stukje wereld waarin zij haar kind kan baren. Dus mama is nu merkbaar bezig jouw het huis in een zo perfect mogelijke staat te krijgen voor jij je aandient. Veel mensen worden ineens minder belangrijk en er komt vooral interesse in die mensen, die na de geboorte van het kind functioneel aanwezig kunnen zijn. En hoe klaar het huis nu ook al is en hoezeer de mensen om haar heen al op de juiste plaats staan, bij elke vrouw slaan deze hormonen toe en dat zal haar omgeving weten!
Dankzij de hormonale nesteldrang is papa nu het allerbelangrijkst voor mama. Haar aanhankelijkheid en afhankelijkheid wordt extreem naar hem geuit in liefde en emotie. Deze man heeft zij dadelijk als verlengstuk van zichzelf nodig om haar kind te kunnen baren, voeden en onderhouden. Op de tweede plaats komen de mensen die de omgeving van dit kind moeten bewaken en onderhouden. Uit erfelijke overlevering (instinct) zijn dit de opa's en oma's en directe bloedverwanten.

Hoewel de moderne tijd voor deze rol ook gekozen vrienden en kennissen toelaat, zal de evolutie daar nooit aan toe kunnen geven. Door het gemis van een bloedband, de emotionele binding tussen hen en het kind, zijn deze mensen voor de natuur 'minder betrouwbaar' dan de van opa's en oma's. Want elke moeder weet dat de mentale band tussen moeder en kind nooit ├ęcht valt te breken (wat er ook gebeurt) en zelfs de trouwste vrienden kunnen deze band niet evenaren, hoewel ze in sociaal opzicht juist een betere kunnen innemen. Maar instinctief en evolutionair komen zij pas op de laatste plaats.

"Beautiful drowning
this beautiful drowning
this holy water"

Overcome ~ Live

Vorige Volgende

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld