Geboortekaartje

, 684 keer bekeken
Maandag 10 september 2001

Vandaag heb ik me geconcentreerd op de geboortekaartjes, naar eigen ontwerp. Samen met de drukker heb ik het ontwerp verder aangepast. Iets meer kleur links, beetje meer schaduw rechts. De proefdruk ziet er al geweldig uit, wacht nu maar op het eindresultaat.

Vanaf het moment dat ik op jonge leeftijd potlood van papier wist te onderscheiden heb ik getekend, mijn hele leven lang. Het is mijn oudste creatieve uitlaatklep. Schoolkranten en verenigingsblaadjes heb ik met strips en cartoons vol getekend.
De onderwerpen die ik tekende waren een afspiegeling van mijn levensfase. In mijn kindertijd waren het vooral popsterren en stripverhalen. Omdat mijn middelbare schooltijd niet mijn lekkerste tijd was (pubertijd) kwam dat vooral neer op veel schedels, wapens, moordpartijen en pornografische cartoons in schoolschriften. In mijn eerste volwassenheid veranderde die onderwerpen in gezichten, karikaturen en cartoons en het tekenen kreeg een ondergeschikte rol vanwege de aanwakkerende interesse in fotografie en grafisch bewerking met computers.

Fotografie is voor mij nog steeds niet meer dan een verlengstuk van de drang tot compositie zoals tekenen dat ook is. Om die reden ben ik geen talentvolle tekenaar maar eerder een ontwerper. Een mooie foto kan net zo veel gevoel van schoonheid teweeg brengen als een geslaagde schets. Een paar foto's hangen in onze slaapkamer, je kunt daaraan wel zien wat ik bedoel. Noem Papa een oog-dier; 'kijken naar' en 'het zien van'. Dat is het mooiste dat ik heb.

De hele wereld hebben mama en ik afgereisd om onze ogen te voeden. En bij keus offer ik liever m'n benen op dan mijn gezichtsvermogen. En waarvoor? Alleen voor de emotie. Dat warme gevoel dat je krijgt als je iets ziet dat je fantasie prikkelt of dat je zelf gemaakt hebt. Het gevoel als je iets ziet dat door kleur en vorm de meest elementaire gevoelens los weet te maken; warmte en aantrekking tot schoonheid. Ik vrees dat je nog heel vaak een lens voor je snufferd zult aantreffen, kind.

"zodat ik mooi en stil de wereld kan verlaten
met een knipoog naar de mijnen, zonder angst
Meneer Alzheimer, valt daarover te praten?"

Meneer Alzheimer ~ Youp van 't Hek

Vorige Volgende

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld