De doorslag

, 1.803 keer bekeken
Vrijdag 2 februari 2001

Mama heeft duidelijk nagedacht de laatste dagen. Ook vandaag pakte ze haar boek en las me een aantal belangrijke zaken voor.
Toen ik haar vertelde dat ik het erg belangrijk vind mijn ouders voortijdig in te lichten over hun mogelijk aanstaande opa- & omaschap, zei dat ze dat begreep. Of we haar ouders dan ook moeten inlichten liet ik aan haar maar ze leek zich direct gewonnen te geven: "Óf iedereen óf niemand".

Het moet gezegd blijven dat deze laatste dagen een hoop vragen zijn beantwoord. Het jarenoude vraagstuk waarom mama, net als ik, geen behoefte aan kinderen had, is verder beantwoord.
Haar snelle omslag tussen mei en oktober gaf al aan dat ze óf al jaren haar gevoelens onderdrukte óf nu geforceerd toegeeft aan mijn grillen. Voor zover je van "gelukkig" kunt spreken, was het de onderdrukking. Ze kon de confrontatie met zichzelf, mij en haar verleden jarenlang omzeilen. Maar het afgelopen jaar vocht de natuur terug en overwon. Een façade is tijdelijk en de echte "ik" stond op na een fors gevecht.

En ik? Weet ik waarom ik jarenlang geen gevoel bij het fenomeen "vader worden" heb gekend? Een vraag die ik eigenlijk niet mezelf stel maar jou in de mond leg. Ja, ik denk het te weten. Mijn verhaal is nog vormende maar het komt in elk geval niet voort uit een direct aanwijsbare traumatische ervaring. Het is een verzameling pedagogische gebreken die mij tot mijn 28e hebben achtervolgd en die vervolgens als een gek naar buiten zijn komen rennen.

Is het de onderdrukking van mijn EQ geweest dat elke vlaag van emotie heeft afgewezen? Een te groot 'Superego' dat het 'ID' bewust overheerste (Freud) en de evolutietheorie leek te ondermijnen. Maar de natuur zal áltijd overwinnen; daar zorgt het zelf wel voor. Het bewijs daarvoor ben ik. Ik vertel je nog wel eens uitgebreid over mezelf als ik daar een goed verhaal over heb.

"See the stone set in your eyes
See the thorn twist in your side
I wait for you"

With or without you ~ U2

Vorige Volgende

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld