De dag dat de wereld stilstond

, 1.210 keer bekeken
Dinsdag 11 september 2001

Toen we om drie uur uit de babywinkel stapten, hoorden we op het radiojournaal dat er een vliegtuig tegen het World Trade Centre in New York was gebotst. Bij opa en oma UijtdeHaag aangekomen werd de tv aangezet en zagen we de beelden van een tweede vliegtuig dat tegen de tweede toren aanvloog. Dit was geen ongeluk, dit was een aanslag!
Vlak daarop werd ook het Pentagon op een zelfde wijze aangevallen en vlak daarna stortte een vierde gekaapt vliegtuig neer vlak bij Pittsburgh. De twee gebouwen van het WTC zijn volledig ingestort en deze terreurdaad kostte uiteindelijk duizenden mensen het leven.

De wereld waarin wij enkele maanden geleden op jouw komst hoopten, is hierdoor veranderd in een samenleving met een andere moraal. De reacties die binnen enkele dagen op wereldschaal hoorbaar waren, zijn op zijn minst zorgwekkend te noemen.

De verenigde staten brengen de grootste legermacht ter wereld in staat van paraatheid. Het woord 'oorlog' krijst in elke krantenkop om gewelddadige vergeldingsacties. Nationalistische gevoelens wakkeren overal aan en in Nederlandse stemt 75% van de bevolking voor militaire acties. Het woord oorlog en de gedachtes hierover verspreiden zich in een razend tempo. De grenzen tussen terroristen en Moslims vervagen in verhalen. Net als die tussen arabieren en buitenlanders, tussen terreur en vergelding, tussen vergeldingsacties op militaire doelen en het uitzetten van alle allochtonen in Nederland.
Het is duidelijk voelbaar dat de agressie die de verenigde staten uitstralen naar hun onzichtbare vijand overslaat op heersende, niet ter zaken doende onvrede bij de wereldbevolking. Moslims roepen elkaar op zich te verenigen, net zoals de NATO dat onmiddellijk na de aanslagen in Amerika deed. Wereldleiders praten over onderlinge steun. In Afghanistan gaan anderhalf miljoen mensen op de loop naar Pakistan. En mensen om ons heen praten met nationalistische gevoelens over geweld en wraak.

De gekte grijpt steeds sneller om ons heen en we moeten goed oppassen wat we aan het doen zijn. Deze wereld lijkt heel even niet meer niet op de wereld waarin wij jou wilden laten opgroeien.

"Hold out, just keep on hoping against hope
That it's gonna get better"

It's gonna get better ~ Genesis

Vorige Volgende

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld