De negende maand

, 12.916 keer bekeken

Week 36


Je baby is er nu bijna aan toe om geboren te worden, alleen zijn zijn longetjes nog niet helemaal klaar.
Rond deze tijd daalt je baby in, wat wil zeggen dat je weer wat meer plaats krijgt voor je maag en longen. Misschien moet je nu terug meer gaan plassen, omdat je baby na het indalen lager in je buik komt te liggen en zo tegen je blaas kan drukken.

Je baby is nu 45 cm groot en weegt een goede 2900 gram(*).

Week 37


Het is normaal dat je je baby wat minder voelt bewegen, er is immers maar weinig plaats meer. Ben je toch ongerust, bel dan je dokter, in de meeste gevallen kan hij je geruststellen. Een baby geboren tussen 37 en 42 weken, beschouwt men al "a terme", op tijd dus. Wordt hij voor 37 weken geboren, dan spreekt men van een prematuurtje.

Je baby is nu 46,5 cm groot en weegt 3100 gram(*).


Week 38


Je baby komt nu nog zo'n 28 gram per dag aan. De donshaartjes verdwijnen steeds meer en meer, en hij probeert al te ademen. Soms krijgt hij hierbij vocht in de luchtpijp en dan voel je dat hij de hik heeft.

Je baby is nu 48 cm groot en weegt 3200 gram(*).


Week 39


De darmen van je baby hebben zich gevuld met een groen-zwarte ontlasting (meconium). Deze werd gevormd door een mengsel van gal, cellen uit de darmen en "afvalstoffen" uit de spijsverteringsklieren. Tijdens de eerste 2 dagen na de bevalling, komt deze eerste stoelgang naar buiten.

Je baby is nu 49 cm en weegt 3300 gram(*).

Week 40


Bijna is het zover en zal je je kindje in je armen houden. Je baby ligt wacht alleen nog op het startsein. Zijn beenderen zijn soepel en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan de vorm van het geboortekanaal. Dankzij de fontanellen (de openingen tussen de schedelbeenderen) kan ook het hoofdje zich versmallen tijdens de tocht naar buiten.

Je baby is gemiddeld 50 cm groot en weegt ongeveer 3400 gram(*).

Niet veel baby's komen precies op tijd. Sommige komen vroeger, andere later. Hoe dat precies zo komt, daar zijn we nog niet achter. De meeste laatkomertjes komen evenwel binnen de 10 dagen na de uitgerekende datum. Er is echter geen reden om je ongerust te maken, als je baby nog wat langer wil blijven zitten. Inleiden doet men meestal na de 42ste week, tenzij je echt ongerust bent of er iets mis is met de baby.
Troost je, alles, ook het lange wachten, is zo vergeten als je je kindje eenmaal in je armen houdt.

(*) Deze waarden zijn slechts gemiddelde waarden. Jouw juiste waarden worden door jouw arts bepaald.


Vorige

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld