Zwangerschapskwaaltjes later in de zwangerschap

, 3.194 keer bekeken

 • Bekkenklachten
  Naar het einde van de zwangerschap toe kun je last krijgen van pijn in de schaamstreek en bovenaan je dijen. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat de gewrichten van je bekken reeds aan het verweken zijn in afwachting van de geboorte.
  Blijf niet lang aan 1 stuk rechtstaan en verander geregeld van houding wanneer je zit.


 • Incontinentie
  Doordat je baarmoeder op je blaas drukt, kun je bij hoesten, niezen of lachen soms een beetje urine verliezen. Misschien kun je wat vaker naar het toilet gaan en geen zware dingen meer optillen.


 • Indigestie en brandend maagzuur
  Naarmate je baarmoeder groeit, krijgt je maag minder plaats en kun je last hebben van zowel indigestie als maagzuur.
  Vermijd grote maaltijden, vettig en gekruid eten en zit goed recht tijdens het eten zodat je je maag zoveel mogelijk ontlast.


 • Oedeem
  Je baarmoeder drukt op de bloedvaten die het bloed vanuit je onderste ledematen terugbrengen naar het hart. Hierdoor kun je vocht gaan vasthouden in je enkels, benen en vingers.
  Vermijd lang staan en rust met je benen iets hoger. Vertel het in ieder geval aan je dokter.


 • Rugpijn
  Je kunt pijn in je rug hebben door een verkeerde houding, maar ook gewoon omdat je zwanger bent. Tracht daarom zoveel mogelijk te ontspannen in een houding die voor jou het prettigst is.


 • Slapeloosheid
  Tijdens de laatste maanden kunnen veel aanstaande moeders maar moeilijk de slaap meer vatten. Met je dikke buik is het vaak moeilijk om nog een comfortabele slaaphouding te vinden. Ook is de baby vaak actief op het moment dat jij rustig ligt. Probeer daarom overdag wat te rusten.


 • Tintelingen
  Tintelingen worden veroorzaakt door het extra vocht dat je lichaam vasthoudt. Dat vocht oefent druk uit op je pezen en zenuwen, wat een tintelend gevoel kan geven.


Onze handige online tools


Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld