Wat na... Zwangerschapsdiabetes?

, 2.646 keer bekeken
Na je bevalling zullen je bloedsuikerwaarden in de meeste gevallen snel weer normaal worden. Maar vergeet niet: zwangerschapsdiabetes is een belangrijk alarmsignaal. Je moet je ervan bewust zijn dat je nu een sterk verhoogd risico hebt om "echte" type 2 diabetes te krijgen. Zowat de helft van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, ontwikkelen al binnen de 5 à 10 jaar blijvende diabetes.

Diabetes, besteed er op tijd aandacht aan!


"Zwangerschapsdiabetes" heb je per definitie slechts tijdelijk, maar "diabetes" is een ernstige aandoening die levenslang je aandacht vraagt. Met de huidige behandelingsmogelijkheden is diabetes goed onder controle te houden. Maar de chronische verwikkelingen van diabetes zoals hart- en vaataandoeningen, oogproblemen, nieraantasting, zenuwaantasting of voetproblemen, kunnen de levenskwaliteit sterk verminderen. Bij type 2 diabetes, het meest voorkomende type, zijn er vaak geen duidelijke symptomen, zodat de aandoening vaak te laat wordt ontdekt en er reeds heel wat schade is aangericht. Besteed er dus op tijd aandacht aan! Hoe sneller onder controle, hoe minder kans op chronische verwikkelingen.

Na je bevalling is een regelmatige opvolging dus de beste garantie om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen. Ga jaarlijks langs bij je huisarts voor een nuchtere bloedglucosebepaling. Je huisarts is de meest aangewezen persoon om een oogje in het zeil te houden.

Voorkomen is beter dan genezen


Weet echter dat je geen diabetes hoeft te krijgen! Je kan zelf bepaalde stappen zetten om je risico op diabetes (en op een volgende zwangerschapsdiabetes) sterk te doen dalen. Er is duidelijk wetenschappelijk bewijs dat type 2 diabetes echt kan voorkomen worden wanneer je een hoog risico hebt om diabetes te ontwikkelen zoals na zwangerschapsdiabetes het geval is. Preventie van diabetes komt er vooral op neer te zorgen voor een evenwichtige, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging (30 minuten per dag). Dit is van belang als je een gezond gewicht wil bereiken en gewichtstoename wil vermijden. Overgewicht (BMI > 25 en/of buikomtrek > 80 cm) is een factor die in belangrijke mate zal bepalen of en hoe snel je diabetes zal krijgen na je bevalling. Heb je overgewicht, dan kan een gewichtsverlies van 5 tot 10 % al een belangrijke impact hebben op je gezondheidsrisico.

Geef ook borstvoeding! Dit helpt je om de zwangerschapskilo's te verliezen en is na zwangerschapsdiabetes zeker aan te raden voor de gezondheid van moeder en kind.

Na zwangerschapsdiabetes: aandachtspunten


  • Besteed blijvend aandacht aan gezonde voeding en beweging. Vermager indien nodig en laat je hierbij eventueel begeleiden.

  • Ga jaarlijks langs bij je huisarts voor een bloedglucosebepaling en verdere opvolging, ook als je geen duidelijke klachten hebt.


Met dank aan: Vlaamse Diabetes Vereniging VZW:
www.zoetzwanger.be

Lees ook even: Zwangerschapsdiabetes

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld