Risico's van zon en hitte vermijden: tips

, 3.476 keer bekeken
Elk jaar opnieuw stelt Kind & Gezin vast dat er bij zon en hitte veel behoefte is aan informatie. Baby's zijn extra gevoelig voor temperatuurschommelingen, omdat ze hun lichaamswarmte nog niet goed zelf kunnen regelen. Bij hoge temperaturen kunnen kinderen minder eetlust vertonen en ze verliezen meer vocht door de warmte.

Tips voor jonge kinderen en zwangere vrouwen:


 • Wanneer het warm is, laat je de kinderen tussen 11 uur en 16 uur beter niet in de zon spelen.

 • Zoek voor jonge kinderen een plekje in de schaduw. Doe ze lichtgekleurde katoenen kleding en een zonnehoedje of pet aan. Een degelijke kinderzonnebril beschermt de ogen.

 • Voldoende drinken is erg belangrijk. Geef hen regelmatig extra niet-bruisend water op kamertemperatuur of voor de baby's jonger dan 6 maanden extra melk.
  - Geef je borstvoeding dan moet je je baby extra aanleggen om in zijn vochtbehoefte te voorzien (zelfs om het uur als dat nodig is). Hierbij is het belangrijk dat je als mama ook voldoende extra drinkt om het verhoogde vochtverlies via verhoogde transpiratie en via verhoogde melkproductie aan te vullen.
  - Geef je flesvoeding dan is het ook noodzakelijk om extra flesvoeding aan te bieden.

 • Breng de zonnecrème (factor 30 of meer) aan 15 à 20 minuten voor de blootstelling aan de zon en herhaal dit om de 2 uur, ook als de kinderen in de schaduw spelen. Water en zand weerkaatsen de zonnestralen zelfs in de schaduw.

 • Ook als je zwanger bent, kan je van de zon genieten. Hou er wel rekening mee dat langdurig zonnen onder invloed van de hormonale werking een bruine verkleuring van je huid kan veroorzaken of verergeren op je gezicht of buik. Gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor, blijf uit de zon op het heetst van de dag en zon niet te lang. Koel regelmatig af in zee, zwembad of douche. Bescherm je gezicht met een hoed of zonneklep.

 • Vermijd lange ritten met de auto overdag. Stop regelmatig. Laat je kinderen nooit alleen achter in de wagen. Het is onveilig en de temperatuur kan er heel snel oplopen.

 • Zorg voor een goede verluchting van woning, auto en slaapruimte. Pas wel op voor tocht.

 • De aanhoudende hitte verhoogt de kans op voedselbesmetting met salmonella. In het algemeen kan een voedselvergiftiging worden voorkomen door het eten bij de bereiding goed te verhitten en het voedsel te bewaren in een goed werkende koelkast (tussen 1 en 5°C).
  Bewaar geen voedselrestjes. Bereid alles zo vers mogelijk.


Bron: Kind & Gezin

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld