Listeriose

, 3.486 keer bekeken
Listeriose is de ziekte die veroorzaakt wordt door de listeria monocytogenes-bacterie. Deze bacterie kom je overal in de natuur tegen: in aarde, stof, planten, ... en ook bij de meeste dieren. Hierdoor is het voor deze bacterie niet moeilijk om tot in de menselijke voedingsketen door te dringen.

Wanneer je deze ziekte doormaakt, kun je je heel ziek voelen maar je kunt je ook hoogstens een beetje griepachtig voelen. De belangrijkste symptomen van deze infectieziekte zijn: een grieperig gevoel, diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en koorts.

Listeriose tijdens de zwangerschap


Wanneer je niet immuun bent voor listeriose, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je niet geïnfecteerd raakt tijdens je zwangerschap. Want de gevolgen van een infectie door de listeria-bacil zijn voor de nog ongeboren baby heel ernstig: miskraam, vroeggeboorte of een doodgeboren kindje.

Diagnose en behandeling


De diagnose wordt verkregen door een cultuur van een bloedstaal te nemen. Bij een positieve diagnose krijgt je hoge dosissen antibiotica als therapie.

Hoe voorkomen?


De listerie-bacterie kan niet tegen verhitten, drogen en zuren. Temperaturen van 70 graden of meer overleeft ze niet, dus ook in gepasteuriseerde of gesteriliseerde producten zal je de bacterie niet meer terugvinden.
Voor rauwe (dierlijke) producten is het wel oppassen geblazen!

Vermijd het eten/drinken van:
  • rauwe melk (melk die je onmiddellijk van de boer koopt, is niet gepasteuriseerd)

  • rauwe dierlijke producten (rauw vlees, rauwe vis, rauw ei ...)

  • zachte kazen van/met rauwe melk ("au lait cru"): brie, camembert, ...
    Buitenlandse kazen zoals mozzarella, feta,… zijn meestal gemaakt van gepasteuriseerde melk en vormen dus geen probleem.


Was rauwe groenten steeds grondig en was ook steeds je handen, messen, snijplank, enz…. goed na bewerken van ongekookt voedsel!

Een vervelende eigenschap van de listeria-bacil is dat ze, in tegenstelling tot de meeste andere bacteriën, goed kan groeien bij koelkasttemperaturen. Wees dus voorzichtig en bewaar aangebroken producten niet te lang in je koelkast! Kijk ook altijd goed de houdbaarheidsdatum van de voedingsmiddelen na.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld