Kiezen voor gezonde voeding

, 20.031 keer bekeken
Hoewel een gezonde voeding steeds van belang is, is de zwangerschap de uitgelezen periode om nog meer te kiezen voor een gezonde, goed uitgebalanceerde voeding.

Waarom kiezen voor gezonde voeding?


Als je zwanger bent eet je niet meer alleen. Jouw lichaam moet nu immers ook jouw kindje voorzien van alle nodige voedingstoffen om zich te kunnen ontwikkelen tot een gezonde boreling. In de volksmond heet dit "eten voor twee". Vaak wordt dit mis begrepen want men bedoelt hiermee niet dat je dubbel zoveel moet eten, maar wel dat je goed moet letten op de kwaliteit van je voeding. Kwaliteit boven kwantiteit dus.
Tevens is het de ideale manier om je gewichtstoename niet teveel te laten oplopen. Tijdens zwangerschap mag je in totaal zo'n 10 tot 12 kg bijkomen, gespreid over 9 maanden.


Wat is een gezonde voeding?


Het is eigenlijk heel simpel want de alomgekende voedingsdriehoek is een uitstekend instrument om tot een gezonde én evenwichtige voeding te komen. Deze driehoek bestaat uit 8 vakken. De onderste vakken zijn het grootst en de bovenste het kleinst. Ook dit is heel simpel want hoe groter het vak, hoe meer je ervan nodig hebt om evenwichtig te eten en hoe kleiner het vak, hoe minder.

De voedingsdriehoek nader bekeken


 • 1. Water:
  Zoals de meesten onder ons wel weten bestaat ons lichaam voor het grootste deel uit water (vocht). Het is dus van het grootste belang dat we elke dag weer dit vochtgehalte op peil houden door water (bouillon, thee of koffie) te drinken. Zo hebben we elke dag minstens 2,5 liter vocht nodig maar doordat in andere voedingsmiddelen ook vocht zit, volstaat het wanneer je minstens 1,5 extra vocht opneemt. Natuurlijk is het wel zo dat je wanneer je grote lichamelijke inspanningen doet, je meer moet drinken.


 • 2. Aardappelen en graanproducten:
  Aardappelen, brood, ontbijtgranen, rijst, deegwaren, … zijn de basis van onze voeding. Ze bezorgen ons de nodige (meervoudige) koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen. Volkerenproducten krijgen de voorkeur op hun witte varianten omdat ze meer vitaminen, mineralen en vezels bevatten. Al naargelang je levensgewoonten (soort arbeid, sport,…) worden 5 tot 12 sneden brood en 3 tot 5 aardappelen per dag aangeraden.


 • 3. & 4. Groenten en fruit
  Groenten en fruiten vullen elkaar perfect aan. Daarom is het van groot belang dat je elke dag zowel groenten als fruit eet. Groeten zorgen voor de aanlevering van koolhydraten (zowel enkel- als meervoudig), vezels, mineralen en vitaminen. Terwijl fruit ons koolhydraten (enkelvoudig), vezels, mineralen en vitaminen levert. In totaal zouden we elke dag minstens 300 gram groenten en 2 stukken fruit moeten eten.


 • 5. Melkproducten:
  Melk, karnemelk, yoghurt, kaas,… zijn belangrijks leveranciers van calcium, eiwitten en vitamine B. Calcium is heel belangrijk om zijn bijdrage een de opbouw en het onderhoud van onze beenderen. Minstens 1 snee kaas en 3 glazen melk (of afgeleide producten) per zijn dan ook een vereiste.


 • 6. Vlees, vis, eieren en vervangproducten:
  Vlees, vis, eieren en vervangproducten (peulvruchten, noten en producten op basis van soja) zorgen dan weer voor de aanvulling van eiwitten, vitaminen en mineralen (ijzer). 100 Gram van deze producten, al dan niet gemengd, per dag volstaat.


 • 7. Smeer- en bereidingsvet:
  In de eerste plaats levert boter, margarine en olie ons energie. Daarnaast staan ze ook in voor het aanbrengen van essentiële vetzuren en vetoplosbare vitaminen. Omdat bepaalde producten uit andere groepen van de voedingsdriehoek ons al behoorlijk wat vetten opleveren, is het logisch dat men met het gebruiken van deze producten niet moet overdrijven. Bovendien genieten margarines en oliën met hun poli-onverzadigde vetzuren de voorkeur op boter.


 • 8. Restgroep:
  Deze groep bestaat uit allerhande producten die eigenlijk niet nodig zijn om tot een evenwichtige voeding te komen. Ze leveren alleen maar vetten en suikers zonder meer en we mogen ze dan ook maar met mate gebruiken.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld