Cartoon Network roept kinderen op om in actie te komen tegen pesten

, 6.641 keer bekeken

Cartoon Network biedt in samenwerking met Awel een platform tegen pesten

Pesten is een probleem waar bijna alle kinderen tijdens hun schooltijd mee te maken krijgen. En dat is niet ok! Cartoon Network en actrice Tine Embrechts roepen daarom kinderen in Vlaanderen op om zich actief in te zetten tegen pesten tijdens de Week tegen Pesten van 6 februari tot 13 februari. In samenwerking met Awel, creëert Cartoon Network een platform voor kinderen die met pesten te maken hebben. Onder het motto "Wees een maatje, geen pestkop" kunnen kinderen, leerkrachten én ouders meer informatie krijgen over pesten en wat men er tegen kan doen.

Het online platform, buddy.cartoonnetwork.be, zal kinderen via enkele nuttige tips en vuistregels informatie geven over hoe je met pesten omgaat. Bovendien maken gloednieuwe animatiespots duidelijk wat de gevolgen van pesten kunnen zijn, zowel gezien vanuit het perspectief van de pester, het slachtoffer of diegene die toekijkt.

Actrice Tine Embrechts engageert zich voor het project, en zet kinderen aan om over het onderwerp te praten. "Als mama van 2 zonen merk ik dat pesten nog altijd veel te hard aanwezig is op school. De speelplaats lijkt wel een survival of the fittest, en we kunnen kinderen er niet genoeg op wijzen dat pesten gewoon not done is."

Ook haar eigen ervaringen uit het verleden zijn een belangrijk aspect van haar engagement voor dit project. "Ik werd vroeger hier en daar ook wat nageroepen, maar ik probeerde mij dat niet aan te trekken en gebruikte vooral humor om mij te wapenen tegen de pesters. Ik wil kinderen dan ook meegeven dat ze zich niet moeten laten opjutten door pesters, en wil hen erop wijzen dat het belangrijk is dat ze er vooral onmiddellijk over moeten praten met hun ouders of leerkrachten, zodat het probleem meteen aangepakt kan worden."

De spot waarin Tine samen met de Nederlandse comedian Arie Koomen de campagne voorstelt kunt u hier bekijken. Deze wordt de komende weken uitgezonden op Cartoon Network.

De campagne tegen pesten wordt ondersteund door Awel, dat via haar kanalen aandacht vraagt voor deze anti-pestcampagne. De website buddy.cartoonnetwork.be is beschikbaar voor kinderen, leraren en ouders. Bovendien worden verschillende spots over pesten uitgezonden op Cartoon Network.

De campagne maakt deel uit van een initiatief van Cartoon Network in heel Europa. In het Verenigd Koninkrijk werkt de zender bijvoorbeeld samen met ChildLine en de Britse rapper Tinie Tempah om 'Stop Bullying, Speak Up!' onder de aandacht te brengen, terwijl popster Mika de campagne 'Stop Bullismo: Parla' in Italië kracht bijzet. "Cartoon Network is een plek waar kinderen zichzelf kunnen zijn, een plek die hen aanzet om comfortabel en zelfverzekerd in hun vel te zitten”, zegt Hannes Heyelmann, Managing Director van Turner Broadcasting, Centraal- en Oost-Europa en Benelux. “We weten dat pesten een probleem is waar veel van onze jonge kijkers mee te maken hebben. Door te werken met partners zoals Awel willen we hen aanmoedigen om in actie te komen tegen pesten, aardig en behulpzaam te zijn voor anderen, en niet bang te zijn om het aan iemand te vertellen als ze eronder lijden. We willen dit gevoelige onderwerp op een manier behandelen die kinderen aanspreekt en hen tegelijkertijd advies bieden waar ze terecht kunnen voor steun".

Voor meer informatie kan je terecht op buddy.cartoonnetwork.be.

Awel – luistert naar kinderen en jongeren

Pesten gebeurt overal: op school, op de sportclub, op internet en tijdens het spelen. Niemand wil gepest worden. Niemand vindt pesten leuk! Sommige kinderen denken dat ze alleen een grapje uithalen, maar als kinderen iemand anders met opzet pijn doen is dat pesten. Kinderen die gepest worden, voelen zich bang en alleen.

Deskundige partner in de anti - pestcampagne is Awel, de organisatie die in gesprek gaat met kinderen en jongeren vanuit het anonieme en vertrouwelijke standpunt. Awel luistert, ondersteunt en geeft informatie en advies over alles wat kinderen en jongeren bezig houdt. Pesten is dan ook een onderwerp dat vaak aan bod komt tijdens de telefoon, mail - en chatgesprekken. Deze tips van Awel, geformuleerd in het kader van de Week tegen Pesten, kunnen alvast een hulp zijn:

  • Word je gepest? Blijf er niet mee zitten maar praat erover. Dat kan met een vriendje, met je ouders, broer of zus of een leerkracht. Praten kan opluchten, zo voel je je even niet alleen.
  • Zie je dat iemand gepest wordt? Ga op zoek naar iemand die kan helpen. Hulp vragen is niet hetzelfde als klikken! Zijn er misschien nog kinderen die willen helpen? Samen staan jullie sterker dan alleen. Het is heel moedig om tegen de pester(s) te zeggen dat jij het pesten niet leuk vindt.
  • Durf jij wel eens pesten? Of doe je mee met anderen? Probeer even na te denken waarom je dat doet. Misschien ben je zelf bang of verdrietig. Misschien werd je vroeger gepest. Pesten is echt voor niemand leuk. Ook niet voor jou.

Voor meer informatie over Awel kunt u terecht op www.awel.be of het gratis nummer 102.


Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld