Baby on the move!

, 6.750 keer bekeken

Bewegende baby's hebben een stapje voor...

Een baby klimt, draait en keert, rolt over de grond ... Maar wordt ook voortdurend opgetild en gedragen. Daardoor beweegt hij misschien toch niet zo veel als je denkt.

Bewegen is nochtans noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van de baby. Een jaar geleden lanceerde Kind en Gezin de campagne 'Bewegende baby's hebben een stapje voor' om ouders bewust te maken van het belang van beweging voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Ouders zijn zich er vaak niet van bewust, maar een te sedentaire levensstijl kan vanaf zeer jonge leeftijd leiden tot overgewicht en de ontwikkeling van kinderen beïnvloeden. Het is dus van essentieel belang dat ouders hun baby de mogelijkheid geven om in alle vrijheid te bewegen, én dat zij de ontwikkeling van hun baby stimuleren via beweging en spel.

De wetenschap in dienst van baby's.

Pampers® bestudeert al decennialang de bewegingen van baby's om hen zo goed mogelijk te begeleiden in hun ontwikkeling. Een nieuwe luier waarmee je volop kunt bewegen, spelen en op ontdekking gaan, daar zitten jaren van onderzoek en ontwikkeling achter.

De wetenschappers focussen op drie essentiële prioriteiten:

Baby on the move!

Pampers® spant zich in om baby’s elke dag opnieuw te helpen om zich in de beste omstandigheden te ontwikkelen, en stimuleert baby’s om te bewegen. Vanuit die visie stelt Pampers je enkele kleine oefeningen voor die je samen met je baby kunt doen. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de eenvoudige beweegtips van Kind en Gezin die je makkelijk en snel in het dagelijkse leven kan doen. Zo beweegt je kindje in elke fase van zijn ontwikkeling met aangepaste bewegingen.

0-5 maanden: ik ben pas geboren

Je pasgeboren baby maakt kennis met de wereld en herkent jou. Hij wordt steeds nieuwsgieriger naar de dingen om hem heen. Vanaf nu kan hij zijn omgeving bewonderen vanuit verschillende houdingen!

 • Vanaf 2 tot 3 maand mag je baby elke dag een poosje op zijn buik liggen. Dat versterkt zijn spieren en zal hem helpen om zijn hoofdje op te tillen en rechtop te houden.
  Ga languit voor hem liggen en geef het goede voorbeeld!
 • Leg je baby op zijn rug. Neem hem vast bij de enkel en beweeg zijn beentje langzaam naar het andere beentje toe, zodat je baby zachtjes omdraaittot hij op zijn zij ligt.
  Wissel af en herhaal de oefening met het andere beentje.
 • Zodra je baby 3 maanden is, kun je de luierwissel aangrijpen om met de kleine beentjes in de lucht te ‘fietsen’.
  Gaat je baby kirren? Doe hem dan na, hij probeert te communiceren!

6-11 maanden: ik word nieuwsgierig

Kan je baby al blijven zitten? Dan ontdekt hij zijn leefwereld vanuit een andere gezichtshoek. Hij wordt ook handiger met zijn handjes, waardoor veel meer speelmogelijkheden ontstaan!

 • Door een speeltje op een afstand van je baby te leggen of je handpalmen tegen zijn voetzolen te plaatsen, stimuleer je hem om te kruipen.
  Doe de deuren open en zet al kruipend een achtervolgingsrace in!
 • Stap in het rond op een speelmat: je baby kan met je meedoen door op jouw voeten te gaan staan.
  Loop met normale passen en houd je kindje goed vast, zo krijgt hij een eerste indruk van stappen.
 • Beweeg met je baby op de klanken van muziek die hij leuk vindt.
  Het is nooit te vroeg voor een eigen afspeellijst! Wist je trouwens dat Kind en Gezin een ‘Beweeg mee-cd’ heeft met vijf liedjes om met je kind op te bewegen?

12-17 maanden: ik ga op verkenning

Je kleine schat wordt groter en begint aan een nieuwe fase in zijn zelfstandigheid: hij wil leren lopen.

 • Hurk tegenover je baby neer op het speelkleed, roep hem en houd je armen wijd open.
  Als je met twee volwassenen bent, kan je baby van de ene naar de andere stappen. Een avontuur waar hij nooit genoeg van krijgt!
 • Als je baby zijn evenwicht goed heeft gevonden, probeer dan gerust verschillende loopstijlen uit: op je tippen of je hielen lopen, zijdelings met kleine snelle stapjes of met grote passen ...
  Geef zelf het voorbeeld en laat zien hoe goed jouw evenwicht is!
 • Laat je baby tijdens een wandeling naast je lopen aan het handje. Moedig hem aan in dit nieuwe avontuur.
  Test verschillende oppervlakken uit: wandel ook eens in het gras en in het zand. Dat stimuleert de tastzin en de spieren in de voetjes van je baby.

18-23 maanden: ik word zelfstandig

Je kind test nu alle grenzen en limieten uit, zowel ruimtelijk als relationeel. Hij houdt ervan om iets te ‘bezitten’ en ontwikkelt zijn taal, maar ‘nee’ blijft voorlopig zijn favoriete woordje.

 • Wissel tijdens een wandeling kleine en grotere stappen af.
  Verken nieuwe horizonten: ga naar de speeltuin, maak een ommetje door de buurt ...
 • Laat je kind helpen bij het aan- en uitkleden.
  In het begin zal daar een beetje gymnastiek aan te pas komen,maar het is nooit te vroeg om met rek- en strekoefeningen te beginnen!
 • Met een ander kind spelen ontwikkelt de interactiviteit van je eigen kind. De eerste bal- en ballonspelletjes zijn nu mogelijk.
  Ze zullen je kind dolenthousiast maken!

24 maanden en ouder: ik ga op avontuur

Je kindje kent maar twee versnellingen: ‘lopen’ en ‘dribbelen’. ‘Gewoon stappen’ en ‘stoppen’ staan niet in zijn woordenboek. Hij wordt elke dag zelfstandiger, maar moet nog continu in de gaten worden gehouden.

 • Onder jouw toezicht kan hij leren springen en de trap op- en aflopen, om zich steeds zelfstandiger te verplaatsen.
  Op een loopfietsje kan je kind lekker oefenen en een nieuwe manier van voortbewegen ontdekken.
 • Je kind kan nu een bal vastpakken. Ga tegenover je kind staan enrol een bal naar hem toe. Hij moet die proberen te pakken en vervolgens terug naar jou rollen.
  Maak het een beetje moeilijker en gebruik een paar ballen tegelijk!
 • Zet je kindje in de supermarkt niet meer in het winkelwagentje, maar laat hem naast je lopen.
  Hij kan je helpen zoeken naar de dingen op je boodschappenlijst!

En baby wordt groot ...

Een ‘vliegende’ start is het beste begin van een actief en gezond leven. Het is een genot om je kindje continu te zien evolueren. Door je baby te helpen om te bewegen, beleef je bovendien gegarandeerd momenten vol interactie en samenhorigheid, die een onvergetelijke herinnering zullen zijn voor later.

Pampers® wil de partner zijn in die samenhorigheid. Dat is ook de reden waarom het merk beweging stimuleert via het spel. Vanuit dezelfde filosofie lanceerde Pampers trouwens eerder al het concept Yoga Jungle: eenvoudige, grappige yogabewegingen voor baby’s vanaf 4 maanden.


Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld