Studenten slaan ontbijt te vaak over

, 1.384 keer bekeken
Drie op de tien studenten ontbijten niet elke dag, 5 procent doet het zelfs nooit. Wie wel ontbijt, doet dat niet altijd even gezond. Dat blijkt uit een bevraging van CM bij 1 732 Vlaamse studenten. Nochtans is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag, broodnodig om krachten op te doen. Daarom start CM met een nieuwe Kok op kot-actie. Op verschillende plaatsen deelt het ziekenfonds gezonde ontbijtpakketten uit.

Wanneer je ’s morgens wakker wordt, is het tien tot twaalf uur geleden dat je nog iets gegeten hebt. Hoog tijd dus om energie op te nemen. Bijna acht op de tien studenten geven aan dat ze een dagelijks ontbijt belangrijk vinden, toch slaan drie op de tien al eens een ontbijt over.

Invloed van thuis


Uit de bevraging blijkt dat vooral mannelijke studenten het laten afweten. Slechts 65 procent begint elke dag van de week met een maaltijd, 7 procent ontbijt nooit. Bij vrouwelijke studenten is dat respectievelijk 73 procent en 4 procent.

Opvallend is de positieve invloed van thuis. In het weekend ontbijten 78 procent van de ondervraagden zonder fout, in de week is dat 70 procent. Bijna acht op de tien studenten die thuis wonen, beginnen elke dag met een maaltijd. Bij kotstudenten doen maar een goede zes op de tien dat.

Samenstelling van het ontbijt


Aan excuses om ’s morgens niet te eten geen gebrek: geen tijd, geen honger, te lang geslapen. Gevolg is echter dat veel jongeren in de voormiddag al honger krijgen en grijpen naar een tussendoortje. Vaak is dat fruit (32 procent), maar even vaak een minder gezonde koek (33 procent).

Ook de samenstelling van het ontbijt is niet altijd optimaal. Zo geeft een kwart van de ondervraagden aan zelden of nooit volkorenbrood of bruin brood te eten. 20 procent laat zuivelproducten staan en maar liefst 41 procent eet zelden of nooit fruit bij het ontbijt.

Kok op kot


Om hen te overtuigen dat gezond ontbijten belangrijk is en niet tijdrovend hoeft te zijn, deelt Kok op kot op plaatsen waar veel studenten komen ontbijtpakketten uit (zie bijlage).

Kok op kot is een initiatief van CM dat kotstudenten wil aanzetten om gezond te eten. Daarvoor ontwikkelde het een app. Er is ook een kookpocket en een Facebookpagina met tips en eenvoudige en gezonde recepten.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld