AZ Sint-Lucas maakt prentenboek over kanker

, 1.084 keer bekeken

Lucas en de ziekte die kanker heet


Uniek boekje voor kinderen die geconfronteerd worden met kanker

Wanneer kinderen in hun directe omgeving geconfronteerd worden met kanker gaat dit gepaard met heel veel angst, onzekerheid, vragen,… In onze bekende reeks Lucas-boekjes voor kinderen verwelkomen we daarom sinds kort een nieuwe telg: ‘Lucas en de ziekte die kanker heet’. Het boekje wil een moeilijk onderwerp als kanker bespreekbaar maken voor jonge kinderen. Een handige houvast voor ouders én hulpverleners.


Hoe vertel je aan je kind of kleinkind dat je kanker hebt?
Voor vele (groot)ouders is dit een moeilijke opdracht. Het oncologisch begeleidingsteam van AZ Sint-Lucas wordt dan ook heel vaak geconfronteerd met patiënten die vragen hoe ze de communicatie met hun (klein)kinderen moeten aanpakken. Leen Haesebroek, zorgcoördinator oncologie: ‘Je moet slecht nieuws niet verzwijgen voor kinderen maar hen de kans geven om het te plaatsen en te verwerken door er eerlijk over te praten.’

Om hieraan tegemoet te komen, besliste het team van de borstkliniek om over dit moeilijke onderwerp een prentenboekje te maken.
Dr. Ilse Vanhoutte, medisch coördinator van de borstkliniek: ‘Het initiatief voor dit boek kwam van de borstkliniek omdat wij – meer nog dan andere afdelingen – vaak te maken krijgen met jonge patiënten met kleine kinderen. Maar we hebben het bewust opengetrokken naar alle patiënten met alle mogelijke vormen van kanker. In het boek komt het woord borstkanker dus niet aan bod.’

Uniek boekje


‘Lucas en de ziekte die kanker heet’ vertelt het verhaal van de mama van Lucas die ontdekt dat ze kanker heeft. Er begint een periode van behandeling en herstel. De ziekte is zwaar voor het hele gezin, maar ze blijven niet bij de pakken neerzitten. En na een lange winter breekt weer een nieuwe lente aan.
Uniek aan het boek is de bijsluiter achteraan die alle praktische tips voor ouders en grootouders bundelt. Wat is kanker? Wat zijn mogelijke behandelingen? Wat vertel je aan kinderen en hoe reageren ze hierop?
Ze vinden er niet alleen medische info in hanteerbare taal maar er is ook aandacht voor de emoties die erbij komen kijken en de invloed van de ziekte op het dagelijks leven van de kinderen. Ook voor leerkrachten is dit een handig instrument om kanker bespreekbaar te maken in de klas.

Het boek wordt door het begeleidingsteam meegegeven met ouders en is ook verkrijgbaar in de boekhandel, uitgeverij Clavis, ISBN 978-9044820584.
Eerder verschenen bij uitgeverij Clavis ‘Lucas en de fotodokter’, ‘Lucas en de slaapdokter’, ‘Lucas, het komt dik in orde’ en ‘Lucas gaat intensief’.

Kinderen kunnen ook steeds terecht op hun kinderwebsite

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld