1 Tot 7 oktober 2014: Wereldborstvoedingsweek

, 1.301 keer bekeken
120 landen zetten het belang van borstvoeding bovenaan op de agenda tijdens de internationale week van de borstvoeding. Samen met partners uit verschillende beroepsgroepen, sluit Kind en Gezin zich hierbij aan.

Thema 2014


Het thema voor dit jaar is ‘Breastfeeding: A winning goal for Life!’, wat een knipoog inhoudt naar het Wereldkampioenschap voetbal.
Het Federaal Borstvoedingscomité (FBVC) koos voor een eigen slogan die gedurende het ganse jaar bruikbaar is. Deze slogan luidt ‘Getest en goedgekeurd’.

Waarom deze slogan?
Borstvoeding is een 'kwaliteitsproduct'. Het is de norm, het beste product, de beste 'koop'. Moedermelk is een uniek en levend product dat volledig is aangepast aan de specifieke behoeften van de baby op elke leeftijd. Moedermelk bevat veel meer dan enkel voedingsstoffen. Het beschermt de baby tot hij zichzelf kan beschermen.

Onze partners in de kwaliteitsvolle zorg voor moeder en kind onderschrijven het belang van deze internationale week van de borstvoeding:


Kinderartsen vertrouwen in de optimale kwaliteit van borstvoeding voor de groei van (premature) baby’s en grotere kinderen met belangrijke gezondheidsvoordelen op korte en lange termijn voor moeder en kind én maatschappij.

Voor de Unie van Vlaamse Vroedvrouwen is borstvoeding de ideale start om kansen te creëren zodat elk kind zich optimaal kan ontwikkelen. (Toekomstige) ouders dienen, op een realistische wijze, geïnformeerd te worden over de voordelen van borstvoeding zodat ze een bewuste keuze kunnen maken. Moedermelk is de meest natuurlijke voeding die men kan geven. Het bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling. Ze is gedurende de volledige borstvoedingsperiode afgestemd op de behoefte, de groei en het afweersysteem van de baby.

UNICEF lanceerde in 1991 samen met de Wereldgezondheidsorganisatie het label Initiatief Babyvriendelijk Ziekenhuizen (BFHI) om exclusieve borstvoeding gedurende de eerste zes maanden te promoten in ziekenhuizen wereldwijd. Moedermelk is cruciaal voor de fysieke ontwikkeling, de emotionele band tussen moeder en kind en is één van de grootste wapens in de strijd tegen kindersterfte. Sinds de start van het project hebben al meer dan 23 materniteiten in België het internationaal kwaliteitslabel ontvangen.

“Investeren in het begin van het leven rendeert, ook op vlak van gezondheidseconomie,” stelt het Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat.
De ondersteuning en promotie van borstvoeding in ons land kan een aanzienlijke besparing opleveren. Met een stijging van 10% meer kinderen die borstvoeding krijgen kunnen we in België gemiddeld 3 tot 4,5 miljoen euro besparen aan pediatrische gezondheidszorg. Dit komt bovendien vooral en maximaal ten goede aan baby's geboren in kansarme gezinnen.

De Belgische Vereniging van Lactatiekundigen wenst het belang van begeleiding bij borstvoeding door zorgverleners te benadrukken. Prenataal borstvoedingsconsult: praktische tips en bespreking bezorgdheden. Na de geboorte: lactatiekundige begeleiding heel de borstvoedingsperiode, ook bij werkhervatting (opties bespreken). In speciale situaties zoals vroeggeboorte is de lactatiekundige expert in begeleiding. Een ding staat vast: met borstvoeding scoren moeder en kind voor de rest van hun leven!

Borstvoeding vzw schreef ter gelegenheid van de Wereldborstvoedingsweek 2014 een brochure met meer uitleg over het thema van de week. Meer info op hun website.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld