41% van de Belgische baby'€™s zijn 'buikslapers'.

, 2.083 keer bekeken
21 Maart is uitgeroepen tot internationale dag van de slaap. Slaap is een basisbehoefte van de mens, net zoals ademhalen, gezond eten en voldoende beweging. Een ernstig slaapgebrek kan zelfs zorgen voor fysieke en mentale gezondheidsproblemen bij volwassenen, maar zeker bij baby’s.

AeroSleep, producent van lucht- en vochtdoorlatende matrasbeschermers onderzocht daarom de slaapgewoontes van Belgische baby’s (0-2 jaar). Verrassend is dat 41% van die baby’s op hun buikje slaapt, terwijl experts zoals Kind & Gezin het slapen op de rug sterk aanbevelen.

Veilig slapen bij baby’s


Een heerlijk dutje kan opknappen! Slapen is voor iedereen van levensbelang, in het bijzonder voor de allerkleinsten. Een baby slaapt tijdens de eerste maanden tot 18 uur per dag. Zo doet hij nieuwe energie op en herstelt hij van lichamelijke en verstandelijke inspanningen. Een baby is tijdens zijn slaap echter het kwetsbaarst. De wekreactie is nog niet volgroeid en het hartritme is niet altijd betrouwbaar. Een baby kan ook moeilijk zijn lichaamstemperatuur regelen. De juiste slaapomgeving is daarom essentieel voor zijn veiligheid.

Aanstaande ouders worden daarom door de medische wereld uitvoerig ingelicht over het belang van een veilige slaapomgeving. Deze sensibilisering heeft de situatie rond wiegendood aanzienlijk verbeterd. Zo is er de voorbije 10 jaar een daling van het aantal kindjes die (bijna) stierven aan wiegendood. Maar het is helaas nog steeds de grootste doodsoorzaak bij kinderen jonger dan 6 maanden. Een goede en veilige slaaphygiëne is dus van levensbelang.

Baby slaap-enquête


Naar aanleiding van de internationale dag van de slaap voerde AeroSleep een onderzoek uit bij 400 respondenten met een baby van 0 tot 2 jaar naar de slaapgewoonten en –gebruiken van hun baby. Hieruit blijkt dat slechts 55% hun kindje overdag altijd op de rug te slapen legt, ’s nachts is dit 59%. Dat wil zeggen dat iets meer dan 2/5 dit niet altijd doet. Toch verrassend, vermits experts zoals Kind & Gezin het slapen op de rug sterk aanbevelen.

Een ander markant resultaat: 44% van de respondenten controleert dagelijks de temperatuur van hun baby’s slaapkamer, 27% van de respondenten doet dit echter nooit. Nochtans kan een baby zijn lichaamswarmte moeilijk zelf regelen. De kamertemperatuur mag dus niet te hoog liggen. Kind & Gezin raadt een temperatuur rond 18°C aan.

Tips voor een veilige slaapomgeving


Het is belangrijk om de volgende tips van Kind & Gezin in acht te nemen om uw baby veilig in dromenland te laten vertoeven:
 1. Leg je baby altijd op de rug te slapen. Voor de motorische ontwikkeling kan je je kindje als hij wakker is, best wel regelmatig op de buik leggen. Hou hem dan goed in het oog.


 2. Voorkom dat je baby te warm ligt. Een opgevouwen deken of donsdeken is te warm en ligt los, waardoor een baby er gemakkelijk onder geraakt.
  Bedek ook zijn hoofdje niet, want dan kan hij onvoldoende lichaamswarmte kwijt. De aanbevolen slaapkamertemperatuur bedraagt ongeveer 18°C.


 3. Zorg voor een veilige slaapplek. Een babybedje laat de lucht circuleren via de wanden en de bodem. Zacht bedmateriaal (zoals een zachte matras, kussen of knuffel) belemmert de ademhaling.
  We raden aan het deken strak rond de matras op te maken, zodat de baby tegen het voeteneind ligt en hij niet onder de deken kan kruipen. Een passende slaapzak is daarom nog beter. Het risico op warmtestuwing en adembelemmering blijft zo beperkt.


 4. Regelmatig en rechtstreeks toezicht is de enige betrouwbare controle.
  Je natuurlijke waakzaamheid verlaagt het slaaprisico. Daarom kan je je baby de eerste zes maanden naast jou, in een bedje apart, laten slapen. Leg hem ook overdag in je nabijheid te slapen.


 5. Zorg voor rust en regelmaat. Een plotse verandering in de omgeving (naar de opvang,reizen, gaan logeren...) brengt een zuigeling gemakkelijk van slag.
  Een verstoorde slaap kan het gevolg zijn.


Bron: AeroSleep ®

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld