Weg met de discriminatie van prematuurtjes

, 899 keer bekeken
Politica's en specialisten vragen de terugbetaling van de vaccinatie tegen bronchiolitis voor alle risico-prematuren

Op de Internationale Dag van het Vroeggeboren Kind pleitten Kamerleden Maya Detiège (sp.a), Muriel Gerkens (Ecolo) en Meyrem Almaci (Groen!) voor een uitbreiding van de terugbetaalde behandeling van bronchiolitis bij prematuurtjes. De infectie van de onderste luchtwegen is voor prematuurtjes tot 35 weken bijzonder gevaarlijk, maar de inenting wordt enkel voor de jongste groep tot 32 weken terugbetaald. Politica's en specialisten overhandigden gisteren een bokaal met 2.240 suikerbonen aan het kabinet-Onkelinx, symbolisch voor het aantal baby's dat nu uit de boot valt.

Elk jaar van oktober tot maart treft bronchiolitis, de meest voorkomende ontsteking van de onderste luchtwegen bij kinderen, in België 6.000 baby's. Voor de meeste voldragen baby's kan deze aandoening weinig kwaad en blijft het bij een verkoudheid, maar voor prematuren kan ze uiterst gevaarlijk zijn. Doordat hun luchtwegen en hun immuunsysteem nog niet genoeg ontwikkeld zijn, riskeren ze er zware ademhalingsmoeilijkheden (zoals astma) aan over te houden. Voor de zwakste prematuurtjes kan bronchiolitis zelfs dodelijk zijn.

Van de prematuurtjes tussen 32 en 35 weken zijn er 2.240 die op de intensieve zorgen van de neonatologie belanden en gehospitaliseerd blijven. Deze groepwordt vandaag gediscrimineerd in de bescherming tegen bronchiolitis. Hoewel ze hetzelfde risico lopen als jongere prematuren, wordt hun inenting niet terugbetaald.

"Die hoog-risico-baby's moeten hetzelfde recht krijgen op een preventieve behandeling als de jongere prematuren", vindt sp.a-kamerlid Maya Detiège. "Dat ze door hun medische toestand op intensieve zorgen worden opgenomen, geeft duidelijk aan dat ze bijzonder kwetsbaar zijn. Dat zeggen ook de specialisten die samen met ons actie voerden. De iets oudere prematuren mogen dan wel het geluk hebben niet bij de meest kwetsbaarste groep te horen, we mogen hen niet aan hun lot overlaten."

Het kabinet van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Onkelinx engageert zich om rekening te houden met het advies van de politica's en de specialisten in de eindbeoordeling. "We zijn tevreden met het engagement van Onkelinx, we zullen nauwlettend toekijken of de discriminatie wordt weggewerkt", zegt Detiège.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld