Herbruikbare luiers steeds populairder

, 1.483 keer bekeken
Steeds meer jonge ouders kiezen voor herbruikbare luiers. In sommige steden dragen tien procent van de baby's wasbare luiers. De ouders kiezen voor herbruikbare luiers omwille van milieuredenen. Ze worden daarin ook gesteund door steden en gemeenten die subsidies geven.

Veel jonge ouders zijn onaangenaam verrast als ze merken dat wegwerpluiers wekelijks voor een extra vuilniszak restafval zorgen. Kindjes die enkel wegwerpluiers dragen, veroorzaken daarmee een ton extra afval over hun hele luierperiode. Daarom schakelen steeds meer jonge ouders over op het alternatief van herbruikbare luiers. Die zijn niet alleen beter voor het milieu, ze zijn ook beter voor de gezondheid van de baby. Ze zorgen voor minder uitdroging van de huid en veroorzaken minder allergische reacties. Bovendien zijn herbruikbare luiers goedkoper. Per kind kunnen ouders tot 800 euro besparen.

"Herbruikbare luiers zijn duidelijk terug van weggeweest," zegt Jos├ę Delameilleure van Klein Spook. "De nieuwe generaties jonge ouders staan voor een ecologische en biologische levenswijze." Ouders denken meer na over de wereld waar ze hun kinderen in loslaten. "Deze jonge mensen willen ook toffe spulletjes," zegt Elisabeth De Vos van Klein Spook. "Wasbare luiers zijn lang niet meer de katoenen doeken uit grootmoeders tijd. Je hebt ze nu in alle soorten stoffen, met hippe prints en handige vormen."

De trend naar herbruikbare luiers wordt ook aangemoedigd door de lokale overheden. Tientallen Vlaamse steden en gemeenten geven ouders subsidies voor het gebruik van herbruikbare luiers. Bij diverse steden en gemeenten neemt het aantal subsidieaanvragen jaar over jaar toe. Stad Leuven geef al elf jaar subsidies en daar wordt voor 10 procent van de nieuwgeborenen subsidies voor herbruikbare luiers aangevraagd. In een stad als Gent, waar sinds drie jaar een subsidieregeling geldt, wordt voor vier procent van de nieuwgeborenen subsidies aangevraagd. Ook in het Waasland wordt vaak een beroep gedaan op de subsidies voor herbruikbare luiers: in de regio van de intercommunale MIWA wordt voor 2,8 procent van de kinderen subsidie uitbetaald. Meer informatie over de subsidiepolitiek en de resultaten daarvan, kan u nalezen in de nieuwsrubriek van Klein Spook, op http://klein-spook.be/nieuws/subsidies-verhogen-populariteit-herbruikbare-luiers.

Werk aan de winkel


Ondanks inspanningen van milieuorganisaties en overheid blijft er nog een tekort aan informatie over herbruikbare luiers. "Jonge ouders kennen te weinig de voordelen van herbruikbare luiers," zegt Elisabeth De Vos. "De afgelopen jaren hebben we heel veel kennis opgebouwd over herbruikbare luiers. We gebruiken ze voor onze kinderen en we zijn er zo enthousiast over dat we talloze voordrachten over herbruikbare luiers geven in opdracht van de MilieuAdviesWinkel en een aantal steden en gemeenten. Die kennis wilden we delen."

Daarom werd op 9 mei de website Klein Spook gelanceerd. Op www.klein-spook.be staan antwoorden op zowel basisvragen voor beginners als meer gespecialiseerde vragen voor jonge ouders die zich al in de materie verdiept hebben. Klein Spook gaat daarbij ook de nadelen van herbruikbare luiers niet uit de weg. In een nieuwsrubriek worden trends aangegeven en nieuws over subsidies, terwijl je in een handige kalender de diverse informatiemomenten over herbruikbare luiers kan vinden.

Maandelijks organiseert Klein Spook een informatieavond met massa's basisinformatie. Bezoekers kunnen de luiers bekijken en uittesten op een pop of hun eigen baby. Herbruikbare luiers zijn maar in een klein aantal winkels te koop, en die hebben meestal een beperkt aanbod. "Op onze informatieavonden tonen we herbruikbare luiers van diverse merken, uit verschillende materialen en met alle soorten sluitsystemen," zegt Elisabeth De Vos. "Zo krijgt de geïnteresseerde ouder een goed overzicht van de mogelijkheden. En natuurlijk kunnen ze ook met al hun vragen bij ons terecht."

Via de Facebook pagina van Klein Spook kunnen tweedehands luiers te koop aangeboden worden, of aangekocht.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld