Te vroeg geboren

, 3.374 keer bekeken
"Zullen mijn baby's in de couveuse moeten?"
Het antwoord op deze vraag is vaak, maar lang niet altijd, ja.

Een tweelingzwangerschap duurt gemiddeld 37 weken. Tweelingen hebben ook vaker een lager geboortegewicht dan eenlingen die op hetzelfde moment geboren zijn. Hierdoor is de kans dat er zich problemen voordoen groter dan bij een eenling.

Zie ook: mogelijke problemen bij couveusekindjes.


Een premature baby is een baby die geboren werd na een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken.
  • Ze zijn nog heel klein en mager.

  • Hun huid is dun en vaak nog doorschijnend.

  • Hun lijfje is nog bedekt met donshaartje.

  • Ze slapen nog heel veel, waardoor hun oogjes veelal dicht zijn.


Een dysmature baby is een voldragen of premature baby met een geboortegewicht dat te laag is volgens de duur van de zwangerschap.
  • Meestal hebben ze een normale lengte, maar ze zijn wel (heel) mager.


Redenen van vroeggeboorte?


Er zijn een heleboel redenen waarom een baby te vroeg geboren wordt. Maar bij tweelingen is de belangrijkste oorzaak, dat de ruimte in de baarmoeder te klein geworden is. Dit is ook vooral de reden bij vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. Bij vrouwen reeds kinderen hebben, hebben meer ruimte en dus meer kans om hun tweelingzwangerschap uit te kunnen dragen.

Twee soorten vroeggeboortes


De geplande vroeggeboorte


Als de arts denk dat je kinderen beter zullen groeien buiten dan in de baarmoeder, bijvoorbeeld bij een zwangerschapsvergiftiging. Je baby's zullen dan wel nog enige tijd in de couveuse moeten doorbrengen.

De plotselinge vroeggeboorte


Vanaf ongeveer 26/28 weken zijn je baby's levensvatbaar. Bij elke week die ze langer in je baarmoeder doorbrengen, verminderen de risico's. Bij geen enkele zwangerschap is het te voorspellen wanneer de baby zal komen. Ben je zwanger van een tweeling, hou er dan rekening mee dat ze wel eens vroeger zouden kunnen komen.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld