Bevallen van een tweeling

, 3.311 keer bekeken
Een tweelingbevalling hoeft in principe niet langer te duren dan een eenlingbevalling. Het grote verschil is dat wanneer de baby geboren is, het werk er voor de tweelingmoeder nog niet opzit. Hoe uitgeput je je ook voelt, je tweede baby moet nog geboren worden.

Hoe kondigt een bevalling zich aan?


Of je nu zwanger bent van 1 of meer kindjes, de manier waarop de bevalling begint verschilt niet, namelijk met:

  • ofwel het verliezen van de slijmprop, ook wel tekenen genoemd,

  • ofwel het breken van de vliezen

  • ofwel weeën die steeds heviger worden en elkaar steeds vlugger gaan opvolgen.


Ook een tweelingbevalling bestaat uit 3 (4) fasesDe eerste fase of de ontsluitingsfase:


Hoe je bevalling ook verloopt, de ontsluitingsweeën zullen steeds heviger worden, langer duren en vlugger na elkaar komen.

De tweede fase of de overgangsfase:


Je hebt nu ongeveer 9 cm ontsluiting. De weeën zijn haast niet meer weg te puffen. Je hebt bijna geen tijd meer om even op adem te komen. Gelukkig staat 1 ding vast, het gaat nu niet lang meer duren vooraleer je mag meepersen.

De derde fase of de uitdrijvingsfase:


Bij 10 cm ontsluiting wordt je overvallen door een hevige drang om te persen. Nu is het enkel nog een kwestie van zo hard je kunt mee te persen. Bij elke perswee komt het hoofdje een stukje verder het geboortekanaal in en schuift dan weer een beetje terug. Dit gaat zo door tot het hoofdje niet meer terugschuift. Nog een paar keer persen en je kindje wordt geboren. Meteen na de geboorte van het eerste kindje wordt je baarmoeder kleiner. Hierdoor vermindert de doorbloeding van de placenta. Daarom is het van belang dat je tweede baby niet te lang na de eerste geboren wordt. Je tweede komt meestal vlot naar buiten (zelfs al heb je geen weeën meer), omdat de eerste "de baan" reeds heeft vrijgemaakt.
De placenta('s) volgt meestal enkele minuten tot een uur na de geboorte van je tweede baby. Heel uitzonderlijk komt het voor dat de placenta na meer dan een uur nog niet wil loslaten. Je wordt dan verdoofd waarna ze door de gynaecoloog met de hand verwijderd wordt.
De placenta wordt altijd onderzocht om na te gaan of ze wel volledig is.

De naweeën:


Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder haar oorspronkelijke grootte terugkrijgt.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld