Zaterdag 26 augustus

, 1.994 keer bekeken
Dinsdag had ik al eens heel even gesproken over mijn IVF-agenda verwerkt in een plooifolder. Janne, een vriendin van me, wilde wel is wat meer weten over de technische kant van de onderneming. Om haar nieuwsgierigheid, en misschien ook die van anderen, te bevredigen zal ik het dan heel even op een rijtje zetten bij wijze van overzicht.

Het hele programma bestaat uit 4 fases : een onderdrukkingsfase van de natuurlijke cyclus, een tweede fase met een stimulatie van de eierstokken, de feitelijke IVF-fase en als laatste een ondersteuning van de innesteling van de ingebrachte embryo's.

Om het moment van de eerste fase te kunnen aanvangen telt men vanaf de eerste dag van de laatste maandstonden en daar 20 dagen bij (of dag 1 + 20). De eerste dag van de eerste fase houdt de start van de Suprefact (R) in (de onderdrukker), een bloedprik en een echografie.

De gegevens van die onderzoeken worden door gefaxt naar het RIA-Labo van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het AZ van Jette. Het RIA-Labo is de monitoringdienst die de analyses doet en de opvolging van de hele behandeling. Als patiënt sta je dus constant met hen in contact.
De onderdrukkingsfase omvat 3 à 4 weken. Om de 7 dagen is er een bloedprik en echo voorzien en elke dag de Suprefact (R)-opname van 6 verstuivingen per dag. Tijdens de derde week staat er een echografie op het programma, een bloedprik en een pre-operatief bloedonderzoek. Het is vanaf dat ogenblik dat men kan zien of de onderdrukkingsbehandeling aanslaat en of kan begonnen worden met de tweede fase.

De tweede fase omvat dan een dagelijkse inspuiting van het middel Humegon (R). Dit om de eierstokken maximaal te stimuleren. Het programma voorziet 12 à 20 dagen stimulatie. Ondertussen moet de Suprefact (R) nog steeds genomen worden en voorziet men met regelmaat een bloedprik en/of een echo. Afhankelijk van de impact van de Humegon (R) gaat de dienst monitoring bepalen wanneer de stimulatie zo ver gevorderd is dat overgegaan kan worden tot het wegnemen van de eitjes uit de follikels (ter hoogte van de eierstokken). 36 uur voor het wegnemen is er een inspuiting Pregnyl (R) voorzien en medicatie (progesteron) om de baarmoeder klaar te maken voor innesteling.

Vanaf dat moment zitten we dan in de IVF-fase. 36 uur na de Pregnyl(R)-prik worden de eitjes weggenomen (de pick-up) en samengebracht met de spermacellen. De IVF-fase duurt ongeveer 5 dagen en dagelijks moet het geneesmiddel met progesteron genomen worden om de baarmoeder zo goed mogelijk klaar te maken voor innesteling van het embryo. Tijdens de 5de dag wordt telefonisch het tijdstip medegedeeld voor de embryotransfer (of het inbrengen van de 2 à 3 embryo's in de baarmoeder) en word men op een vast tijdstip verwacht om zich aan te bieden op de verpleegeenheid voor de feitelijke embryotransfer.

De ondersteuning innesteling-fase vangt aan na de embryotransfer en duurt ongeveer 15 dagen. In die periode blijft de toediening van de progesteron en is om de 3 dagen een bloedprik voorzien. Na 9 dagen zou het stilaan duidelijk moeten zijn of er een zwangerschap is of niet. Dit wordt vastgesteld via bloedonderzoek.

Tijdens het hele gebeuren kan je als patiënt steeds contact opnemen met de dienst monitoring of met de IVF-verpleegkundige die je aangewezen werd bij het begin van de behandeling.

Ik heb een poging gedaan om het zo goed mogelijk weer te geven. Op de IVF-plooifolder staat alles netjes schematisch voorgesteld en is het wel gemakkelijker om er een overzichtelijk beeld van te krijgen.
Als je vragen hebt van technische aard, dan kan je best even contact opnemen met de medewerkers van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde op het telefoonnummer 02/477.66.00. Of je kunt even kijken op hun website: http://www.brusselsivf.be.

Bo

Vorige Volgende
Opgepast: Alles dat hier gelezen kan worden is zuiver informatief. Deze teksten kunnen in geen geval een bezoek aan de dokter vervangen.

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld