Een zolder vol herinneringen

, 1.890 keer bekeken
Hoe het komt weet ik niet. Misschien wel door films waarin kinderen spannende dingen ontdekken in houten kisten met veel stof en spinnenwebben, met straaltjes licht dat door het kleine raampje naar binnenkomt (waar stofjes in dansen) en waar de kinderen bij het ontdekken van hun schatten opgeschrikt worden door vreemde geluiden.
Een plaats van spanning, avontuur en goed voor de verbeelding van auteurs en filmmakers… de zolder.

Als kind stelde ik mij dat ook zo voor… een zolder met overal rommel, dingen uit het verleden, een ontdekkingsplek in eigen huis. We hadden in huis ook een zolder en wellicht geïnspireerd door de avonturen van "De Vijf" (waar ik een grote fan van was in mijn kindertijd en ik daarom onze hond steeds Timmy trachtte te noemen in plaats van Pukkie), ging ik er van uit dat onze zolder ook zo'n spannende plek was.
Nu was de zolder voorheen altijd een plek waar ik niet mocht komen omdat mijn vader een zogenaamde "duivenmelker" is en de duiven op zolder hield. Je kunt je niet voorstellen hoe het is om 's ochtends vroeg gewekt te worden door het geroekoekoe van die beestjes… in je eigen huis! Maar nadat mijn vader de beestjes naar hun nieuwe buitenverblijf had verhuisd en mijn moeder had schoongemaakt, was de zolder ook voor mij toegankelijk en niets kon mij ervan weerhouden om op avontuur te gaan.
Mwahhh, dat viel tegen. Niks avontuur. Niks ontdekken. Of ja, toch wel. Ik ontdekte een nieuw soort zolder, één die in geen enkel boek beschreven stond: een keurig opgeruimde ruimte, ruikende naar chloor. Geen spinnenwebje, geen stofjes en ook geen spannende kist maar wel netjes op elkaar gestapelde dozen en een keurig opgemaakt logeerbed. De lol was er al vlug af en ik was heimelijk jaloers op al die kinderen in de films en boeken die wel zo'n zolder hadden. Mijn moeder snapte er niets van, in haar ogen las te veel…...

Ik had me dan ook voorgenomen om later, als ik een zolder zou hebben, het helemaal anders aan te pakken. Er zou rommel komen. Aangezien ik toch al zoveel verzamel had, zou het er vlug vol staan met van alles en nog wat.
Goed, toen ik Marcel leerde kennen, woonden we in een appartement met alleen een berging maar sinds 2 jaar heb ik een zolder. Geen grote, maar wel een met veel rommel.
Ik voel me altijd een beetje kind als ik de trap op ga en het luik opengooi…... Klinkt raar maar zoals het er nu uit ziet, zo had het in mijn kindertijd ook moeten zijn. Mijn kinderen vinden het heerlijk om er te spelen, zich te verkleden, in oude boeken te neuzen en om er gewoon te zitten met stofjes in het zonlicht en de geluiden van buiten die altijd anders klinken dan als je beneden bent.

Het wordt een raar verhaal als ik het nu terug lees want ik wilde een heel andere kant op. Dat zal ik nu dan maar doen…...
Op zolder heb ik ook veel herinneringen. Niet alleen die van mij maar ook voor de kinderen, voor later als ze het huis uit gaan. Ik bewaar al hun knutselwerkjes, hun schoolwerkjes… Ze zullen het me later vast kwalijk nemen als zij bij het verlaten van het ouderlijke huis er achterkomen dat ze een extra container moeten huren om al hun paddenstoeltjes, paashaasmandjes en vingerverftekeningen mee te nemen omdat mama ze zo leuk vond en het zo'n zonde vond om ze weg te gooien.
Ik vind het heerlijk om in hun fotoboeken te kijken, om te zien hoe mijn oudste dochter van zo'n kleine baby naar de puber die ze nu is, is gegroeid en om te zien hoe de andere kinderen haar ontwikkeling achterna gaan. Het staat allemaal vast op al die foto's, keurig geplakt in de vele albums die door plaatsgebrek beneden verhuisd zijn naar zolder… Wachtend om straks meeverhuisd te worden met de zakken tekeningen.

In een andere hoek staat een grote doos met mijn "Suske en Wiske"-verzameling. Een elektronische typmachine die na het kopen van deze computer overbodig is geworden. Een oude televisie die het wel nog doet maar er staat voor als Marcel eindelijk eens de antennekabel naar de slaapkamer heeft doorgetrokken zodat we vanuit bed kunnen kijken. Een kist met verkleedspullen, goed voor veel speelplezier, oude kleren, speelgoed en heel veel boeken…... Te veel om op te noemen.

En daar de wieg die ik in een opwelling gekocht heb voordat Colin werd geboren, maar die meer dienst heeft gedaan als kattenslaapplaats en als opslagplaats voor mijn strijkgoed. De vele zakken met babykleertjes en spulletjes die echt niet meer passen…...
Bij deze laatste herinneringen word ik weemoedig. Deze spullen zijn mij erg dierbaar. Ik kan er geen afstand van doen en bedenk me dat het misschien wel leuk zou zijn om het te bewaren voor als één van mijn kinderen later voor een kleinkind gaat zorgen. Het zou toch wel leuk zijn als één van onze toekomstige kleinkinderen in een rompertje of pakje van papa of mama zou rondkruipen...
- Al is het vast al 20 jaar of langer uit de mode...… De herinnering telt en daarbij is het toch elke keer een nieuwe rage om terug in de tijd te gaan en dus zullen wij juist ultramoderne kleinkinderen hebben die dan helemaal naar de laatste trends zijn gekleed. Bewaar dus die babykleertjes van nu voor de kinderen die over pakweg 25 jaar geboren gaan worden! Het is toch bekend hoeveel geld er nu verdiend wordt met kleding uit de jaren 70… Da's hetzelfde. -
Ik dwaal weer af… ik had het over geen afstand kunnen doen en nee, dat kan ik dus niet. Ik bedenk me dus hoe het zou zijn om die kleertjes gedragen te zien worden, ooit, in de toekomst. En terwijl ik dan zo zit te denken, kijkend op al die zakken met inimini truitjes, sokjes en rompertjes en me herinner hoe het steeds stond bij mijn kinderen… Dan komt er opeens een vreemd gekriebel in mijn buik. Zo'n gefladder dat je voelt als je iets spannends hebt bedacht, je weet wel. Ik doe maar vlug het licht uit en ga de trap af en sluit het luik maar de kriebels blijven.
Zie je wel dat een zolder spannend is? Ik heb al een nieuw avontuur voor ogen…...

Hoe leuk zouden die kleertjes niet staan bij een eigen klein kind. Een nieuw bendelid…?

Groetjes van Anja, mama van de Timmersbende:
Mandy (13), Kimberly (10), Michelle (7), Nick (5), Colin (3) en David (1)

Vorige Volgende

Inloggen

Let op: Je login van de oude site werkt hier niet! Kijk hier voor meer info.

Hou me aangemeld