< Publiciteit >

Zwanger-app

Chauffage Verzelen

Kind & Gezin

VLOV

Home » Verhalen » (Moeilijk) Zwanger worden... » Zwanger worden & diabetes

Zwanger worden & diabetesDoor Annedijvi op 30/04/2008 - 11:40:Ik ben 27 jaar en diabeet sinds mijn 21ste. Ik ben insulineafhankelijk en daarom heb ik een insulinepomp. Na een jaar lang proberen om mijn HB1AC onder de 7 te krijgen, is het nu gelukt en ik mag eindelijk zwanger worden!
HB1AC is het gemiddelde van je bloedsuikers van de afgelopen 3 maanden. Een te hoog HB1AC heeft risico’s voor een zwangerschap, meer kans op afwijkingen enz. bij het ongeboren kind. Ik heb hier heel wat dingen voor moeten laten… Zoals kaasfondue en gerechten waar slagroom in is verwerkt, omdat kaas en slagroom ‘s nachts voor hoge bloedsuikers zorgen, doordat er veel vet in zit. Het is alleen wel frustrerend als je bloedsuikers te hoog (hyper, moet je insuline bijspuiten) staan en je niet weet waarom. Hier moet ik mee om leren gaan, wat steeds beter gaat.
Het probleem is eigenlijk dat ik op veel dingen heftig reageer. Bij sporten bvb kan ik de volgende dag nog een hypo (te laag bloedsuiker, dan moet je wat eten) krijgen of als het warm weer is. Hoge bloedsuikers krijg ik dan weer door bvb eten, maar ook door stress. Dus voor mij is het niet al te makkelijk om stabiele bloedsuikers te krijgen/ te houden. Maar ik doe mijn best en het is natuurlijk de moeite waard!

En nu afwachten geblazen... Ik ben benieuwd hoe snel ik zwanger zal zijn. Ik hou er wel rekening mee dat het een jaar (of langer) kan duren, mede doordat ik 10 jaar de pil heb geslikt.
Ook weet ik niet hoeveel invloed diabetes op zwanger worden heeft. Iemand ervaring?

Dit verhaal werd online geplaatst zoals het bij ons is toegekomen.
9Maand is niet verantwoordelijk voor spellingsfouten e.d.Reacties:

Door: piekeraar (profiel) op 01/05/2008 @ 14:30 Ongepaste Reactie?

Hello,

ik wilde je even veel succes wensen bij het zwanger worden. Een collega van mij is ook diabeet en moest ook steeds een pompje gebruiken vooraleer zwanger te worden en tijdens de zwangerschap. Zij heeft ondertussen 2 gezonde dochters. Het kan dus.

Veel succes.
Door: lies op 01/05/2008 @ 21:04 Ongepaste Reactie?

hey,

ik ben zelf ook diabeet en ben 5 maanden geleden bevallen van een super gezonde jong ze hebben het ontdekt als ik net zwanger was, mijn HbA1c was 8 dus je moet je zeker geen zorgen maken hoor ! Ik had wel geen pompje maar deed het met spuiten en het was zeer goed te doen, alleen dat je soms niet weet waarom je zo hoog staat want je hebt letterlijk hetzelfde gegeten als gisteren en toen was het wel ok...ook niet schrikken want op het einde van je zwangerschap moet je heel veel spuiten en dat veranderd dan bijna elke dag dat je ongeveer twee eenheden bij moet spuiten, ik zat op het einde op 44 eenheden van snelwerkende insuline. Het is wel een goed teken want dan werkt de placenta goed dus krijgt je kindje alles wat het nodig heeft
Maar beetje doorbijten want die maanden zijn zo voorbij en dan krijg zoiets moois en vooral gezond ^^

veel moed !
Door: Aries op 03/05/2008 @ 13:30 Ongepaste Reactie?

Hoi,

Hier ook eentje met diabetes (al 7jaar) en ook mama geworden van een gezonde jongen (16weken oud nu). Maar hij was wel 3 weken en 2 dagen te vroeg geboren. Hij had last van onrijpe longetjes met een longinfectie er nog eens bovenop. Ze hebben hier meer kans toe en hun afweer is ook minder dan 'normale' baby's. Verder had hij glucose (suiker) en calcium tekort door de bevalling. Ook typisch voor mama's met diabetes. Ik was hiervan wel verschoten en ik wou toen dat ze me wel wat gewaarschuwd hadden, maarja... Dus nu doe ik het hé :-). Mijn hemoglobine A1c was gedurende men hele zwangerschap 6,1-6,3. Volgens mijn endocrinoloog moest ik mij zeker niet schuldig voelen (maar ik deed dat dus wel). Ik gebruik sinds jan 2007 de insulinepomp.
Ondanks die moeilijke start is onze jongen prima in orde en gezond.
Volgens de kinderarts heb je ook meer kans op enkele hartafwijkingen.
Mijn advies: doe gewoon je best. Meer kan je niet doen. Rust wanneer je lichaam dat vraagt (zeker als je ergens iets voelt dat niet normaal is). Rusten is echt héééél belangrijk. Ik heb zo de bevalling kunnen uitstellen met 5 weken.
De kans op zwanger worden is evengroot als bij gezonde mensen.
Ik heb nooit negatief gekeken ten opzichte van mijn diabetes, maar tijdens en na mijn zwangerschap vond ik het toch echt een opstakel.
Enkele pos zaken: je wordt echt veel en goed opgevolgd door de gyneacoloog en endocrinoloog.
Moeilijk gaat ook. Dus ik wens je veel succes met de komende zwangerschap. Juist na de bevruchting was mijn suiker niet naar beneden te krijgen tot ongeveer 4-6 weken zwangerschap. Dan had ik plots minder insuline nodig. De laatste weken van mijn zwangerschap werd de insulinebehoefte 5keer groter (ong 52eenheden voor eten).

Succes! En als je vragen hebt, stel ze zeker aan je artsen. Aan mij mag ook.

Groetjes,
Elsje

[Deze reaktie werd gewijzigd]
Door: Sofie op 05/05/2008 @ 10:02 Ongepaste Reactie?

Hallo,

ik heb ondertussen al 11 jaar suikerziekte en heb al 5 jaar een insulinepompje.
Toen wij naar de endo gingen voor groen licht, hebben we dat vrij snel gekregen (na 1 maand goed opletten). Dat komt waarschijnlijk ook wel door het feit dat ik al langer een insulinepompje heb. Ons geluk kon dus ook niet op, toen we zwanger bleken te zijn van de eerste ronde (ondanks het feit dat ik ook 7 jaar de pil genomen heb). Ik ben nu 23 weken zwanger van ons eerste kindje en tot hiertoe loopt alles op wieltjes, mijn HbA1c is zelfs gedaald, naarmate mijn zwangerschap vordert.

Alvast veel succes!

groetjes,
Sofie
Door: nijntjelovecoogie (profiel) op 06/05/2008 @ 08:24 Ongepaste Reactie?

hoi hoi
heel veel succes met zwanger worden en hopelijk is het snel raak en gaat alles goed met de zwangerschap

groetjes
Door: Anneke op 06/05/2008 @ 22:15 Ongepaste Reactie?

hoi,

eerst en vooral succes met het zwanger worden. ikzelf heb suikerziekte van mijn 12 jaar en heb 19 maand geleden een flinke dochter op de wereld gezet. Ik heb ook een insulinepomp en het is idd soms niet gemakkelijk om je suiker op punt te houden maar meer dan je best doen, kan je ook niet he. En heb je af en toe een hyper, dat kan zeker geen kwaad want ik heb er meer dan één gehad tijdens mijn zwangerschap en ik heb een gezonde dochter.
Momenteel zijn we aan het proberen voor een tweede kindje, dus moet ik ook weer een strengere regeling treffen qua pompinstellingen.
Heel veel succes en hopelijk heb je zoveel geluk als wij met onze prachige dochter
groetjes
Ann
Door: Olivia Rubbens op 09/05/2008 @ 21:48 Ongepaste Reactie?

Ik wens je veel succes naar dat ene mooie moment dat je een positieve test zult hebben.
Zelf heb ik iets meer dan een jaar diabetes. Ze hebben het bij mij ontdekt toen ik een miskraam heb gehad na 5 jaar proberen zwanger te worden van een tweede kind. ik heb toen direct de pil moeten nemen omdat ik niet zwanger mocht worden voor het risico van afwijkingen aan het vruchtje. Eind juli vorig jaar mocht ik stoppen met de pil en eind november was ik terug zwanger. Ik ben nu 25 weken zwanger en alles gaat tip top met mij en met de baby de enige moeilijke momenten die ik heb is als ik 's nachts een Hypo krijg die ik moeilijk onder controle krijg en dat op dat moment ook nog eens de baby heel hard begint te schoppen, voor de rest als mijn suiker te hoog staat spuit ik bij en als ik deze niet onder controle krijg dan bel ik naar mijn specialist die mij daar heel goed in begeleid.
Ik wens je heel veel succes ik ben er van overtuigd dat het zeker zal lukken, geef het wat tijd.
Door: chantel op 19/05/2008 @ 13:23 Ongepaste Reactie?

Ook ik heb diabetes maar ben ook in het bezit van een gezonde zoon van bijna 7 jaar .Alles waar ik toen bang voor was is niet gebeurd ook was hij niet zo groot als waar ze me van te voren voor gewaarschuwd hadden ,hij woog maar 2890 gram was wel iets te vroeg geboren maar had gelukkig niets en mocht lekker mee naar huis. We dachten het bij 1 gezond kind te laten maar nu proberen we het toch nog een keer . Ik ben inmiddels wel al 35 maar het is nu of nooit en ben bang anders spijt te krijgen ..Nu 6 mnd aan het oefenen (haha)en we zien het wel lukt het niet dan zijn we ook gelukkig !
Maar meer dan je best kun je niet doen en je weet nooit hoe het loopt ook zonder diabetes niet !!
Veel succes allemaal en hopelijk wordt je wens snel vervult !
Door: Annedijvi op 27/05/2008 @ 12:30 Ongepaste Reactie?

Bedankt voor jullie reacties!
Het is fijn om te weten dat je ondanks diabetes toch op een vrij normale manier kinderen kunt krijgen.
Ben nog niet zwanger, maar ik heb geduld.
Zodra het wel zo is, laat ik dat weten aan jullie.

Groetjes Annedijvi
Door: aysegul op 30/12/2008 @ 20:46 Ongepaste Reactie?

hey

Ik heb diabetes sinds ik 3.5 was.
Ik had ook mijn twijfels ofdat ik wel zwanger zou kunnen geraken.
Maar in juli 2008 heb ik besloten om over te schakelen naar een pomp in de plaats van de hele dag 5 keer elf in te spuiten.
Mijn hemoglobine was al 6 of 7 jaar in de 13.
Veel te hoog dus. Maar ok. Een maand na dat ik de pomp heb gedragen was mijn hemoglobine meteen gedaald naar 7.
wat dus zeer goed is. Eind augustus werd ik maar niet ongesteld.
Het gebeurde wel dat het een maandje 2 weken te laat kwam maar deze keer had ik een zeer andere gevoel. Het was al 2.5 weken te laat daarom direct een zwangerschapstestje gaan halen. En wat bleek ik was zwanger.
De volgende dag meteen naar de gyneacoloog. Wat bleek ik was al 7 weken zwanger. Nu ben ik 18 weken zwanger. Ik ga morgen terug op controle hopen dat het plat ligt want ik weet nog niet wat het is. De vorge keer lag het op zen zij. Ik kan niet wachten om bij het dokter te gaan. en elke maand twee keer naar de diabetes dokter. Dat vind ik wel lastig. Al die dokters enzo... maar ja het voornaamste is dat het gezond en wel ter wereld zal komen. Ik kan maar niet wachten tot het geboorte ik ben zo zenuwachtig. Het is mijn eerste kleintje ook.
Zo dit was mijn verhaal dan
groetjesss...

Door: Mariekepiek op 05/10/2009 @ 14:16 Ongepaste Reactie?

Ik zie dat het laatste bericht nog uit 2008 stamt, toch wil ik het weer voortzetten.

Sinds 1983 heb ik diabetes, ik werd in dat jaar 5. Vorig jaar oktober heb ik een gezonde dochter op de wereld gezet. Keurig volgens het boekje, niks suikerbaby.

We wilden snel een tweede kindje. Nu zijn we 9 maanden bezig en al die tijd probeer ik dus mijn bloedsuikers binnen de toegestane zwangerschapswaarden te houden. Helaas is het nog niet raak.

Ik weet dat er mensen zijn die langer op een kindje moeten wachten en wij hebben al een prachtig kind. Maar ik moet zeggen al die maanden intensief bezig met je suikers en telkens de teleurstelling, gaat me een beetje opbreken.

Nu heb ik een afspraak met de gynaecoloog staan om te kijken of we een eisprong met medicijnen kunnen stimuleren.

Mijn vraag is, zijn er diabeten met ervaring van dit soort medicijnen en had het invloed op je bloedsuikerwaarden/insulinegebruik??

Groetjes van Mariekepiek
Door: catharina78 op 18/10/2009 @ 09:53 Ongepaste Reactie?

Ik heb nu 19 jaar diabetes en ben ondertussen ruim 30 jaar oud. Ik heb altijd te horen gekregen dat je eigenlijk voor je 30ste moeder zou moeten worden. Gelukkig is in de loop van de tijd dit al opgeschroeft naar 35 jaar. Maar ik merk toch dat dit er zo is ingedrukt vroeger dat ik behoorlijke haast begint te krijgen. Dit geeft behoorlijke spanning in mijn relatie. Kan iemand mij vertellen hoe lang het ongeveer duurt voordat je als diabeet zwanger bent. Ik heb namelijk altijd gehoord dat het ongeveer een jaar duurt voordat je als diabeet zwanger wordt. Ook door de pil die je jaren slikt.
Door: lies op 23/10/2009 @ 09:29 Ongepaste Reactie?

hallo

ik ben 27 en ben ook diabeet.
heb 2 gezonde kindjes. dochter van 5 m en zoon van 2 jaar.
het kan dus allemaal.
bij eerste duurde het eventjes voor suiker goed stond bij 2 de ging dit beter. alle bij raak na 2 maanden.
daar dus geen problemen mee gehad.

grt
Door: Martine op 29/10/2009 @ 09:55 Ongepaste Reactie?

Ik ben 20 jaar diabeet en ben nu nu 31 weken zwanger. Dat idee van de pil is volgens mij een beetje achterhaald. Daar zit lang niet zo veel troep in als "vroeger". Ik was gelijk met de 1e ronde zwanger. Dit was helaas een miskraam met 7 weken, of dit met diabetes te maken heeft? Ik weet het niet, de dokter zei van niet. Ik was gelukkig in no time weer zwanger - was nog niet eens ongesteld worden. Mijn gemiddelde was aardig goed aan het begin van de zwangerschap en nu gelukkig nog wel. Ik merk wel dat de insuline behoefte al flink omhoog is gegaan. Ook reageer sterk of stress - dit is lastig met een eigen bedrijf en nu met het proberen "wat voor uit te werken". Daar moet ik nu goed op letten merk ik. In de 2e maand van de zwangerschap ben ik aan de insulinepomp gegaan. Wel een gedoe in 1e instantie, maar een goede zet. Zelf ben ik erg bang voor de bevalling.... hoe hou ik tijdens al die inspanning en stress mijn bloedsuikers in check? Ik hou er ook niet van om de controle daarvan te overhandigen aan verplegend personeel. Mijn placenta is al wel groter dan gemiddeld en de baby is een week groter dan gemiddeld. Volgens de dokter allemaal niet gek voor een diabeet. Hij verwacht nu rond de 39e week de baby te gaan halen.
Door: Barbara op 25/08/2011 @ 11:43 Ongepaste Reactie?

Hoi,

Ik ben 27 en heb al 8.5jaar diabetes (type 1). Wij willen graag zwanger worden. Maar mijn suiker heeft eigenlijk nooit echt goed gestaan... tot anderhalf jaar geleden stond ik nog met een HbA1c van meer dan 10.
Nu sta ik al meer dan 6 maand rond de 8. Al veel beter, maar nog lang niet wat het moet zijn. Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen om tot onder de 6.5 te zakken? alle tips zijn welkom, want nu wil ik mijn suiker echt graag snel zien zakken, rekening houdend met het feit dat eens we groen licht krijgen van de dokter het waarschijnlijk wel nog even kan duren vooraleer we dan zwanger zijn.
en we willen zóo graag een kindje (of eigenlijk meer dan eentje)
Door: erghoopvol op 10/12/2011 @ 00:09 Ongepaste Reactie?

Ik ben zelf al 25 jaar diabeet en inmiddels een zoon van 15 en nu bezig met een tweede. ben heel jong moeder geworden de eerste keer. Ik had een gemiddelde van 8 en heel moeilijk in te stellen maar heb een gezonde jongen van nu 15 jaar alweer op de wereld gezet. hij is wel 6 weken te vroeg geboren omdat de suikers aan het einde van de zwangerschap te hoog waren.
Door: Anoniempje op 30/01/2014 @ 21:57 Ongepaste Reactie?

Hoi,
Ik ben een jonge 30-er die geen diabetes heeft, maar wel epilepsie. Dus ik neem dagelijks meerdere medicijnen om geen aanvallen te krijgen. En dit jaar zou ik zwanger willen worden. Dus in maart gaat mijn koperspiraal eruit, enige anticonceptiemiddel dat ik mag hebben samen met anti-epileptica (géén hormonen!). En dan in samenspraak met neuroloog mijn medicijnen verminderen waarschijnlijk. En dan pas gaan we "klussen"...
Dus we zijn nog niet zover...
En dan hoop ik echt dat ik geen vruchtwaterpunctie moet laten doen, want dan heb je nog kans op een miskraam. Want je hebt dan nog meer kans op afwijkingen met die medicijnen die je neemt tijdens een zwangerschap (open ruggetje, gespleten lip,...).
Ik hoop alleen al dat ik niet te lang moet wachten eer ik mag beginnen met "klussen", en dan nog eer ik echt zwanger ben. Ik heb al zo lang moedergevoelens...

Ik ben echt zo jaloers soms op die vrouwen die dan langs komen met hun zwangere buik of klein babyke... (da'k bijna zou gaan janken soms)!
[Reageer]

Heb jij ook zoiets meegemaakt en wil je graag je verhaal kwijt?
En je wil het graag delen met anderen?
Mail het ons dan: eva@9maand.com.
We zorgen dat het hier een plaatsje krijgt.