< Publiciteit >

Zwanger-app

Chauffage Verzelen

Kind & Gezin

VLOV

Home » Uit de krant » Artikels uit 2007 » Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding

Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoedingDe WHO en UNICEF ontwikkelden Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding. Vuistregels 4 en 6 verwijzen naar het thema van de Wereldborstvoedings-week 2007, nl. het vroeg starten met borstvoeding en exclusief geven van borstvoeding.


Alle instellingen voor moeder- en kindzorg dienen er zorg voor te dragen:
- 1 - dat zij een borstvoedingsbeleid op papier hebben, dat standaard bekend wordt gemaakt aan alle betrokken medewerkers.

- 2 - dat alle betrokken medewerkers de vaardigheden aanleren, die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid.

- 3 - dat alle zwangere vrouwen worden voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.

- 4 - dat moeders binnen een uur na de geboorte van hun kind worden geholpen met borstvoeding geven.

- 5 - dat aan vrouwen wordt uitgelegd hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder moet worden gescheiden.

- 6 - dat pasgeborenen geen andere voeding dan borstvoeding krijgen, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie.

- 7 - dat moeder en kind dag en nacht bij elkaar op een kamer mogen blijven.

- 8 - dat borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd.


- 9 - dat aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen geen speen of fopspeen wordt gegeven.

-10 - dat zij contacten onderhouden met andere instellingen en disciplines over de begeleiding van borstvoeding en dat zij de ouders verwijzen naar borstvoedingorganisaties.

Reacties:

Door: op 08/10/2007 @ 09:32 Ongepaste Reactie?

Mijn zoon heeft 4 maanden lang bv gehad met een speen ernaast. Anders lag hij met gemak 3 uur aan de borst. (dan gebruikt hij die als speen) Mijn zoon had dag 2 al een speen. Hij had gewoon veel zuigbehoefte
Op verzoek voeden klinkt leuk maar is niet haalbaar als je werkt. Bv-moeders zouden een half jaar niet hoeven te werken.
Door: zotje op 09/10/2007 @ 11:55 Ongepaste Reactie?

ik geef mevrouw groot gelijk wat betreft borstvoeding .heb zelf een dochtertje die bijna twee jaar word en ze heeft 6 maanden bv gekregen .ik was dan ook thuis .heb daarvoor drie maanden ouderschapsverlof bijgenomen.is ook een grote ervaring en ik vind dat je een speciale band hebt met je kind
Door: Heidi op 06/11/2007 @ 10:12 Ongepaste Reactie?

Ik laat natuurlijk een ieder in zijn eigen waarde&ideeen, maar geniet in godsnaam van het grootbrengen van je kind/kinderen!
HEt is mijns-inziens niet een "gewoon" deel van je leven, maar een bijzonder deel! Immers nu kun je voor ze zorgen en klaar staan, ze liefkozen en knuffelen.Warmte en vertrouwen opbouwen, het is zó belangrijk!!! Er komt nog zo'n lang leven (althans daar mogen we van uitgaan), dat je kinderen met een (hopelijk)gezonde, eigen wil door het leven gaan! Ik ben misschien wat ouderwets hierin, maar ik heb bewust gekozen om éérst m'n kinderen op te voeden en pas wanneer ze goed op school gewend zijn (na groep 1), zou je kunnen overwegen om tijdens schooltijden te gaan werken. Maar uit school, ben ik er weer gewoon zelf, om ze uit school op te halen en ze de liefde, warmte en aandacht te geven die ik zo belangrijk voor ze vind.
Zo denk ik ook over borstvoeding. Het is geen bijkomstigheid wanneer je van een kindje bent bevallen, nee,...het hoort bij de keuze als je zwanger bent, dat je ook eerst ruim geniet en de tijd neemt, je kind(al voel je je soms misschien net een melkfabriek/koe)aan te kunnen leggen, wanneer het kind daar behoefte aan heeft. En natuurlijk, moet ook zo'n kleintje wel eens even wachten, immers ik heb bijvoorbeeld een ouder kind, wat naar en van school gehaald meot worden en ook zo zijn aandacht verdient, maar mezelf schakel ik zo goed als uit! Ik weet dat er moeders zijn, die dat raar vinden en hoog van de toren blazen, dat zij dat absoluut niet van plan zijn, immers hun carrierre is erg belangrijk, maar waarom begin je dan aan kinderen, vraag ik me dan af.
Ik zie het op school; kinderen die door vroegschoolse opvang worden gebracht en gehaald, na school tot 18.00uur weer naar de naschoolse opvang gaan. Nooitof alleen maar thuis zijn om te eten. douchen en te slapen. Dát noem ik nou zielig! En je merkt aan die kinderen vaak, fdat ze al zo zelfstandig zijn en ouders dat uiteraard makkelijk vinden maar het uiten als: Kijk, mijn kind eens, wat hij/zij allemaal al kan! Ja, vind je het gek, het kind zal wel moeten om nú a'l zelf te kunnen overleven in deze toch al zo hectische wereld!
Door: saskia op 27/11/2007 @ 12:04 Ongepaste Reactie?

Veel mensen MOETEN werken. Zou ook wel de opvoeding fulltime willen doen en langer bv willen geven maar helaas kan dat financieel niet....
Door: zeynep op 05/09/2008 @ 12:09 Ongepaste Reactie?

Mijn zoon heeft tot aan zijn 3de maand geen fopspeen gehad. en heb hem alleen bv gegeven maar nu komen we erachter dat hij heel weinig eet waardoor hij helemaal niet aankomt. Dus zijn we maar gaan kolven veel werk maar jah als je de beste voor je kind wil dan doe je als moeder wel alles voor hem en zo weten we ook wel hoeveel hij drinkt:)